REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Afaceristul Bogdan SANDU NU vrea să renunțe la ILUMINATUL public din CERNAVODĂ!

Afaceristul Bogdan SANDU NU vrea să renunțe la ILUMINATUL public din CERNAVODĂ!

Replica API 24 septembrie 2021 | 12:48 3778

Bogdan Gabriel Sandu, afacerist controversat în Constanța și nu numai, face parte din ”brigada” lui Radu Mazăre care pus mâna pe toate terenurile din zonele bune ale Constanței. Acțiuni ce au condus la o mega anchetă a procurorilor DNA și, în final la condamnări, în februarie 2019. Același Gabriel Sandu, implicat în încrengăturile afacerii cu mall-ul din Tăbăcărie, prin prisma retrocedărilor, a obținut de-a lungul anilor o sumedenie de contracte cu statul, în principal cu primăriile din România. Nu și la Cernavodă. De supărare, încearcă să blocheze, prin directorul firmei, Daniel Vătăjelu, licitația, în speranța că va pune mâna pe contractul de 3.424.065,49 lei.

Daniel Vătăjelu, directorul Flash Lighting Services SA

Bogdan Gabriel Sandu este unul din partenerii de afaceri al lui Radu Mazăre, în tranzacțiile cu terenurile retrocedate din Constanța, fiind implicat în construirea mall-ului din Parcul Tăbăcărie. Legătură ce l-au inclus pe lista inculpaților în dosarul Retrocedărilor, pentru modul în care a achiziționat, în numele societății Holland Development Group SA, drepturile litigioase aferente a peste 5 hectare de teren în Parcul Tăbăcărie.

A scăpat de condamnare, așa că Sandu și-a putut vedea, în continuare, de afaceri, în timp ce complicii săi văd lumina zilei din spatele gratiilor. Bogdan Gabriel Sandu continuă afacerile cu statul, obținând contracte cu primăriile din România pentru iluminatul public, prin firma sa SC Flash Lighting Services SA. Iar, acolo unde nu ”bifează” contractele, contestă licitațiile. Așa cum s-a întâmplat la Cernavodă, cu licitația pentru Modernizarea sistemului de iluminat în orașul Cernavodă. Pentru că a fost scos din joc, Sandu a contestat documentația de atribuire la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, solicitând suspendarea procedurii de atribuire. Nu i-a mers, întrucât Consiliul i-a respins contestația, așa că Sandu a mers direct în instanță.

City Mall, construit de Holland Development Group, care-l avea printre acționari pe Gabriel Sandu

City Mall, care ocupă patru hectare de teren din Tăbăcărie, a fost construit de consorțiul Holland Development Group, care-l avea printre acționari pe Gabriel Sandu, prin Flash Trading House. Construcția mall-ului cu pricina a presupus și tăierea de pe suprafața Parcului Tăbăcărie a aproximativ 400 de arbori.

Mall-ul din Tăbăcărie, care l-a băgat pe Radu Mazăre în pușcărie, dar și pe alții, s-a construit pe terenul deţinut de Ştoian Gardef, un bulgar foarte bogat, care a deţinut mai multe case atât în centrul oraşului, pe strada Ştefan cel Mare, cât şi la periferie, pe locul pe care mai târziu s-a amenajat Parcul Tăbăcărie. Marele bogătaş Ştoian Gardef a deţinut, în zona Tăbăcărie, un teren, dar şi o construcţie numită „Vila Verde“, pe care, în 2001, le-au revendicat moştenitorii săi. Terenul din Tăbăcărie nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA , la care acţionar şi administrator era, la vremea respectivă, Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, era Ionescu Valentin Gheorghe, care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real. Procurorii spun că persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de unu la sută din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe.

În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire. Majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de zece ori mai mici decât preţurile reale.

Bogdan Gabriel Sandu, asociat cu Șerban Georgiana Andreea, fiica Sorinei Moscu

Bogdan Gabriel Sandu este acționar al grupului de firme Flash, Flash Enterprises SRL, Flash Trading House SRL, Flash International Grup Impex, dar și al Holland Development Group SA, prin Flash Trading House SRL. Acționar majoritar al Holland Development Group SA este Serban Georgiana Andreea, fiica Sorinei Moscu, și ea parteneră de afaceri cu Radu Mazăre. Moscu împarte cu Mazăre un dosar de infracțiuni de corupție.

Mirela PASCAL

Citește și: Flash Lighting Services SA, DREPT la REPLICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sau dat cu para multi bani publici pentru iluminatul in cernavoda, elcomexul a trait bine cu ei si asa m.d.
2
1
Paraindaratul a atins cote maxime
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108