REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Alegeri europarlamentare. Ponta: 'Sunt pe primul loc pe listă, dar nu voi lua mandatul, rămân în București'

Alegeri europarlamentare. Ponta: 'Sunt pe primul loc pe listă, dar nu voi lua mandatul, rămân în București'

Replica API 4 martie 2019 | 13:46 789

Partidul Social Democrat va lua o decizie privind politicianul care va deschide lista la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, săptămâna viitoare. La ALDE negocierile au fost finalizate, iar cap de listă este eurodeputata Norica Nicolai. Partidul Naţional Liberal încă nu a stabilit lista candidaţilor. În ceea ce privește Pro România, Victor Ponta a declarat luni, 25 februarie, că europarlamentarul Corina Creţu va deschide lista. Duminică, 3 martie 2019, deputatul ALDE, constănţeanul Mircea Titus Dobre, a afirmat că Victor Ponta va fi cap de listă la alegerile europarlamentare, şi că aşa ar trebui să procedeze fiecare partid, să-şi pună preşedinţii cap de listă, lasând acest apel cu precădere preşedintelui PSD la nivel naţional, Liviu Dragnea. Referitor la aceste afirmații, care par ușor contradictorii, Ponta a făcut duminică următoarele precizări: "Eu sunt locul 1, dar nu voi lua mandatul. Corina este locul 2, dar va lua primul mandat. Eu rămân în Parlamentul de la București", a clarificat, pentru Replica, liderul Pro România.

Nu este exclus ca de la Constanţa, pe lista de la europarlamentare să se afle şi deputaţii Pro România Mircea Dobre şi Mircea Banias. “În principiu vor fi toţi parlamentarii pe lista de la europarlamentare, dar nu neapărat pe un loc eligibil. Este prematur să discutăm încă, dar de principiu aşa va fi. Până pe 28 martie 2019, la ora 24.00, trebuie depusă lista de candidaturi cu lista de semnături, până pe 28 martie 2019 se va ştii cine cum şi pe ce loc candidează”, a subliniat Mircea Titus Dobre.

“Sunt sătul de poziţia Pro România”

Deputatul PSD, George Vişan, a declarat vizavi de ideea venită din partea deputatul Pro România, Mircea Dobre, ca listele la europarlamentare să fie deschise de preşedinţii de partid următoarele: “Eu nu comentez toate ideile astea năstruşnice ale lor. Ei caută tot felul de situaţii în care să mai câştige câte ceva, să mai iasă puţin în faţă sau mai afle lumea de ei. Nu au cu ce să iasă, decât să-l vorbească pe Dragnea de rău, dar nu vin cu nico chestie constructivă sau cu vreun proiect ceva. Eu sunt sătul de poziţia lor. Chiar nu vreau să comentez, îi bag în seamă şi nu e cazul”. Vişan a mai afirmat că nu îşi aduce aminte ca vreun preşedinte de partid să fi deschis vreodată lista la europarlamentare.

PSD nu are încă o propunere din partea Constanţei

PSD va anunţa lista pentru europarlamentare săptămâna viitoare. “Săptămâna viitoare va fi un CEx. Se va discuta structura listei de candidaţi pentru europarlamentare. Va fi un Comitet Executiv Naţional în care se va stabili structura listei. Fiecare regiune va desemna un candidat sau doi, în funcţie de fiecare regiune se vor supune analizei şi votului şi acolo se va stabili exact care va fi structura şi ordinea. Constanţa este în Regiunea Sud Est şi deocmandată aşa cum am mai spus, noi nu avem încă o propunere”, a anunţat duminică, 3 martie 2019, deputatul PSD Gabriel Vişan.

PNL încă discută asupra listei de candidați

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă a afirmat că ar fi o făţărnicie să deschizi lista cu un preşedinte de partid, mărturisind că PNL încă discută asupra listei de candidaţi la europarlamentare. “Adică să fim ipocriţi, să fim făţarnici, să punem pe listă oameni care de fapt nu ştiu cum să ajungă în Parlamentul European şi doar să împingă lista în faţă, pentru ca apoi să o abandoneze, să-şi vadă în continuare de politica naţională. În caz că am uitat, aceasta este o cursă pentru a reprezenta cât mai bine România în Parlamentul European şi pentru asta trebuie să pui oameni cu abilităţi de europarlamentari, buni lobbyişti, buni negociatori, care să aibă cunoştinţe în multe domenii, vorbitori de limbi străine. Nu oricine poate fi europarlamentar, nici măcar neapărat un preşedinte de partid”, a precizat Huţucă.

Listele Partidului Naţional Liberal vor fi făcute în perioada următoare la nivel naţional, a mai spus deputatul Bogdan Huţucă.

“Noi avem de foarte mult timp persoanele care vor fi pe listă şi oarecum şi ordinea cred că a fost negociată la nivel intern. Legat de deschiderea listei, se încearcă să deschidem lista cu o persoană de maximă notorietate şi asta cred că este motivul pentru care am ales să întârziem puţin”, a menţionat Huţucă.

ALDE are lista finalizată

La rândul lui, senatorul ALDE Ion Popa, preşedintele Organizaţiei Judeţene ALDE Constanţa a precizat următoarele cu privire deschiderea listei la europarlamentare de către preşedintele de partid: “Se mai practică lucrurile acestea, dar eu vă spun ce am făcut eu şi pe unde am întâlnitcandidaturile liderilor. De exemplu, la alegerile locale liderii sunt cap de listă la Consiliul Judeţean, chiar dacă sunt parlamentari sau, mă rog, nu sunt preşedinte de Consiliu Judeţean sau la alegerile locale la primărie, la preşedinţia României, alegerile prezidenţiale, liderii de regulă candidează, preşedinţii partidelor politice, dar eu la europarlamentare nu ştiu de când au fost primele alegeri în 2009 – 2014- Ponta nu a candidat, Crin Antonescu nu a candidat. Nu mai ştiu cine mai era atunci care mai erau liderii partidelor. Da, liderii îşi asumă anumite candidaturi. La alegerile europarlamentare sunt alegeri cu specific anume, eu nu ştiu să fi fost vreun preşedinte mare de partid care să fie fost cap de listă. Nu mi aduc aminte, poate o fi fost. Nu mi se pare nici o chestie deplasată, dar nicio chestie care poate să constituie o regulă sau o obligaţie.

Ţine de strategia electroală pe care o are fiecare partid , dar repet nu e nicio chestiune foarte deplasată, dar nu e nicio chestiune care poate să fie o regulă”, a precizat senatorul Ion Popa.

Lista ALDE este finalizată. “Cadidaţii ALDE sunt oameni cu experienţă, oameni cu notorietate, sunt oameni care au mai fost, cum e cazul Noricăi Renatei şi Silaghi a fost o perioadă europarlamentar, dar sunt oameni cu experienţă în Parlament, oameni cu funcţii în partid sunt prim-vicepreşedinţi ai partidulu,i nu sunt pe listă ca să se pitească liderii. Norica Nicolae şi Renate Weber au venit înainte de la PNL în ALDE şi foarte bine au făcut. Sigur, Călin Tăriceanu are o altă misiune”, a explicat senatorul Ion Popa.

Procentul asumat de conducerea ALDE este de 15% la nivel naţional, în contextul alegerilor europarlamentare. “15%, după calculele mele, înseamnă undeva la 5-6 eurodeputaţi. Aşa că este important să ştim care sunt primele şase locuri. Dar orice loc este onorant pentru colegii noştri din ALDE, având în vedere că se depune o listă completă, ceea ce înseamnă 33 plus rezervele. Pe primele şase locuri se află Norica Nicolai, Daniel Barbu, Renate Weber, Ovidiu Silaghi, Varujan Vosganian şi prietenul meu, Andrei Gerea”, a precizat senatorul Ion Popa.

De la Constanţa sunt pe lista de la europarlamentare Gabriel Daraban, preşedintele Organizaţiei Municipale ALDE Constanța, şi Bogdan Tănase, preşedintele TDLE Constanţa, vicepreşedinte TDLE la nivel naţional şi preşedinte ALDE Năvodari. (Citeşte şi https://www.replicaonline.ro/alde-constanta-are-doi-candidati-pe-lista-de-la-europarlamentare-ce-proiecte-propun-daraban-si-tanase-383532/)

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cineee eee pe primul loc? Florin , ,Floriiiin Salaaaam!!! Puneti pe Salam pe lista daca vreti ieuroi - parlamentari!
0
0
Si Ponta e dragutel ah daciana sunt gelos
1
0
est-i pe primu loc la cei ma minciunosi oameni,,un pinochio,,jigodie de om ,,
1
2
Chiar crede ca va fi votat in masa
1
1
Cam jogodie Ponta.
1
1
Cine-i prostul ce voteaza o asemenea lista, cand este informat de manaria propusa ? Poate rudele apropriate !
2
0
La Navodari sunteti penibili
1
0
Pontoo, pai cu fata aia de postas ce sa cauti la Bruxelles
4
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108