REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Alimente recomandate versus alimente interzise, în cazul cardiacilor

Alimente recomandate versus alimente interzise, în cazul cardiacilor

Replica API 18 decembrie 2020 | 00:00 1093

Persoanele care suferă de afecțiuni ale inimii trebuie să aibă foarte mare grijă la alimentație, fie că au scăpat sau nu de surplusul de grăsime.

Nu este o regulă generală, însă medicii le recomandă cardiacilor să piardă câteva kilograme, mai ales din circumferința abdominală și toracala, dacă această depășește 88 de cm la femei și 102 cm la bărbați. Aceștia trebuie să renunțe în primul rând la făinoase, grăsime, rântașuri, alimente bogate în grăsime animală, dar și la prăjituri și dulciuri. Sarea trebuie redusă considerabil, pentrru e evita încărcare sistemului circulator, instalarea edemelor la nivelul membrelor inferiaoare sau generalizat și poate fi înlocuită cu sarea medicinală, pe baza de clorură de potasiu, cu gust asemenator și efecte benefice datorită potasiului.

Ce aveți voie să mâncați

Dietă trebuie să conțînă într-o proporție mai mare legume și salate, dar și cereale integrale pentru un tranzit intestinal corect și evitarea constipației, efortul de defecatie fiind dăunător pentru inima din cauza compresiei diafragmei asupra inimii. În acest scop sunt utile și uleiurile vegetale, în salate dar și supele și ciorbele, care au mare aport de lichide și fibre, ceaiurile călduțe de mentă sau ceai verde, în cantități rezonabile (1-2 căni pe zi). Sarea trebuie inclocuita cu condimente parfumate, proaspete sau uscate, ceapă și usturoi, care exercită un efect bun pentru activitatea inimii și circulație.

Pâinea albă proaspătă trebuie înlocuită cu câteva feliuțe de pâine hipocalorică, pe baza de secară sau cu o porție mică de mămăligă, preferabil rece.

Cafeaua ar trebui evitată de acești pacienți, ea crescând ritmul cardiac! puteți consumă ceaiuri diverse, dintre care cel mai eficient este ceaiul de cătină, care stimulează și fluidifica circulația generală.

În plus, carnea roșie ar trebui consumată de două trei ori pe săptămâna, din cauza acumulării de homocisteina, asociată cu creșterea riscului de boală cardiovasculară. Se recomandă mai degrabă carnea de curcan.

Peștele poate fi consumat de alte 2-3 ori pe săptămâna, în special cel gras, somon, cod, dar și nisetru, scrumbie, nu prăjit, ci la cuptor ori pe plită încinsă sau ocazional la grătar. Peștele poate fi gătit rapid sănătos cu ol inguita de ulei, iar după coacere se adaugă suc proaspăt stors de lămâie și ceva verdeață, după gust.

De altfel, suplimentarea cu ulei de peste la doză zilnică de 4 grame poate ajută inima în procesul de vindecare după un atac de cord.

Cum să gătiți sănătos

Cei care suferă de boli de inima pot mânca gustos și hrănitor, însă mâncăruri preparate în casă, evitând mezelurile, fast food și alimentele semipreparate sau gata preparate de la supermarket. În afară de ciorbele de legume consistente, în care adăugați bucățelele de carne fierte separat și se evita adaosul de ulei și smântâna, iată câteva alte rețete utile, care va pot orienta cum să schimbați stilul de gătit. În primul rând trebuie să renunțați la rântaș (prăjirea unui amestec de făină, bulion de roșii, ceapă verde și ulei, folosit că baza de mâncare de multe persoane, în care se mai aruncă pentru gust, și un cubuleț de "concentrat" de la magazin).

Puteți găti fără însă a renunța la gustul bun și savoarea pe care o dau o bucățică mică de unt și vin alb, de exemplu, nu zilnic, bineînțeles. Gătit, vinul alb da savoare însă nu este la fel de nociv că atunci când este băut că atare, situație în care provoacă vasodilatație. Untul este de preferat margarinei, care conține cam aceeași cantitate de grăsimi, însă are o compoziție mai naturală și în cantități foarte mici poate fi folosit la gătit, nu însă întins pe multe felii de pâine!

Peste ghiveci nu se recomandă smântână, dar dacă doriți un gust mai special, puteți adaugă o lingură de iaurt natural, cu conținut scăzut de grăsime. în locul maionezei, că garnitură la carnea de curcan sau peste, alături de cartofi fierți și alte legume fierte, puteți să adăugați un dressing foarte similar că gust, din iaurt, muștar și piper, amestecat extrem de bine. Același dressing îl puteți folosi la salatele din frunze verzi de rucola, frunze de spanac, salată iceberg sau salată verde,în care puteți adaugă pentru mai mult gust, ceapă verde.

Rețeta de rasol de peste cu legume

Ingrediente:

800 g de peste

un morcov, o ceapă, o jumătate de țelină, un cartof, o foaie de dafin

două roșii zemoase

un pahar de vin alb

Legumele se fierb întregi, la final se adaugă vinul fiert și roșiile opărite și decojite, după care peștele și se mai lasă la foc mic, până scade, aproximativ 20 de minute. Se evită sărarea! Se poate servi și cu maioneză din iaurt descrisă mai sus.

Rețeta de sufleu de dovleac

Aceeași rețetă poate fi folosită pentru sufleul de praz - două trei tulpini sau pentru 2-3 dovlecei mari.

Ingrediente:

două kilograme de dovleac curățat de sâmburi și coajă

50 de grame ulei de măsline

o ceașcă de lapte

o lingură făină integrală

un ou

o bucățică de unt

nucșoară

scorțișoară

piper negru

Dovleacul se taie mărunt și se pune pe foc, împreună cu uleiul și se amestecă până când se omogenizează ușor. Se ia de pe foc și se pune în blender. Separat se amestecă bucățică de unt cu laptele și o lingură de făină pentru 2-3 minute, apoi se adaugă piureul, împreună cu gălbenușul. Albușul se bate că o spumă și se încorporează direct în cratiță, împreună cu scorțișoară, nucșoară. Se unge o tavă cu puțin ulei, peste care se presară puțină făină, se toarnă compoziția și se lasă la cuptor 45 de minute.

Rețeta de curcan cu ciuperci

Ingrediente:

un piept de curcan sau un copan mare

două linguri de ulei de măsline

150 de grame de ciuperci

pătrunjel sau oregano

o bucățică mică de unt

vin alb

Curcanul se fierbe în apă, înăbușit, circa 25-30 de minute, iar separat, ciupercile tăiate se pun pe foc cu o bucățică de unt cu ceapă tăiată rondele subțiri. Când curcanul este fiert bine, se taie în bucăți și se adaugă peste ciuperci, cu apă și vin și se lasă să scadă la cuptor. La final se poate presară pătrunjelul proaspăt sau oregano.

Rețeta de ghiveci de legume

Este cea mai simplă mâncare care nu necesită decât eforul de curățare și tăiere a legumelor. Sunt necesare cât mai multe legume pentru a da gust bun și consistentă mâncării, care poate fi consumată că atare sau garnitură la o bucățică de somon făcut la plită, de exemplu.

Somonul trebuie curățat de pielea groasă înainte de gătire!

Pentru ghiveci se pot folosi:

o conopidă

o varză mică sau jumătate de varză mare

o ceapă mare roșie

o vânătă

un dovlecel

2 căpățâni de usturoi

3-4 roșii zemoase și coapte bine

doi ardei căpia

un morcov

un sfert de țelină

o rădăcina de păstârnac

câteva teci de fasole verde sau mazăre

zece ciuperci uscate (gălbiori)

un pahar de ulei

Legumele curățate și tăiate se pun în cuptor împreună cu uleiul și se bagă la cuptor până când scade și ciupercile deshidratate se umflă bine.

Ce deserturi puteți consuma

Ca desert se recomandă fructele proaspete de pădure sau salate de fructe lăsate în frigider minim 30 de minute înainte de servire, din bucățele de pere, felii de mere stropite cu suc de lămâie sau mandarină, bucățele de kiwi sau prune, la care se pot adaugă bucățele mărunțite de nuci, muguri de pin, câteva caju. Gustul dulce poate fi satisfăcut și cu câte una-două bucățele de ciocolată amăruie pe zi sau un desert modic la câteva zile din două-trei linguri de mere rase cu un biscuite sfărâmat, cu conținut scăzut de zahăr.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212