REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ameninţată și șantajată de escroci prin metoda „Acoperişul“; au ajuns după gratii

Ameninţată și șantajată de escroci prin metoda „Acoperişul“; au ajuns după gratii

Virgil STOIAN 27 decembrie 2022 | 00:00 675


Mircea Stoica și Ș. G. au fost condamnați la 2 ani și 10 luni de închisoare, în regim de detenție, respectiv măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o durată de 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. Cei doi sunt acuzați că, după ce au executat lucrări de reparații la bucătăria unei case, au constrâns-o pe proprietară să le plătească suma de 20.042 lei, amenințând-o cu acte de violență și distrugerea unor bunuri. Menționăm că Ș.G. este minor.

Potrivit declarațiilor victimei, aceasta a contract o firmă pentru a-i repara acoperișul bucătăriei. Cu toate că inițial s-au înțeles ca prețul reparației să fie de 4000 de lei, după încheierea lucrărilor s-a prezentat așa zisul administrator al societății, care a stabilit că victima trebuie să plătească 20.042 lei, în loc de 4.000 de lei așa cum conveniseră inițial. Victima a declarat că individul avea asupra sa două contracte necompletate pe care i-a fost trecut numele și suma de bani datorată, iar ulterior a fost intimidat să le semneze. A mai menționat că în cuprinsul contractului, Mircea Stoica a consemnat suma de 20.042 lei, sumă pe care a apreciat-o ca fiind cu mult peste costul lucrării, iar prin intimidări, strigăte, o atitudine agresivă verbal cât și prin faptul că era însoțit de alte persoane, a determinat-o să îl semneze. Mai mult decât atât, persoana vătămată a afirmat că, Mircea Stoica a continuat să îl sune în mod repetat și să îi solicite suma de 20.042 lei, adresându-i amenințări cu acte de violență și cu distrugerea unor bunuri. Astfel, cei doi inculpați au realizat peste 50 de apeluri telefonice către numerele victimei de telefon.

Minuta judecătorească

Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au reținut existența unui mod de operare specific, care constă în negocierea unui preț rezonabil pentru a determina victima să accepte realizarea lucrării, iar ulterior prin intermediul amenințărilor cu acte de violență și cu distrugerea bunurilor, constrângerea acesteia pentru a oferi o sumă de bani, evident cu mult peste valoarea serviciilor prestate. Tot specific modului de operare este încheierea contractului de prestări servicii, însă după finalizarea lucrării, pentru a se crea o aparentă conformitate cu normele legale de natură civilă, element utilizat de inculpați pentru a justifica printr-o manieră legală abordarea și intimidarea permanentă a victimei în scopul determinării acesteia să ofere suma de bani solicitată. Mai mult decât atât, contractul încheiat între părți conține datele de identificare și ștampila unui agent economic înregistrat legal în Registrul Comerțului, deținută însă de o altă persoană. Instanța a decis condamnarea lui Mircea Stoica și Ștefan Gabor la 2 ani și 10 luni de închisoare, în regim de detenție, respectiv măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o durată de 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sentinta e mult prea mica pentru asemenea borfasi... Nu s eface bine tara asta cu asemenea sentinte. Rusine judecatorilor!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272