REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare, NECONSTITUȚIONALE!

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare, NECONSTITUȚIONALE!

Replica API 7 mai 2020 | 00:00 1407

Lovitură dură pentru Guvernul României, după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale atât amenzile, cât și ordonanța de modificare a stării de urgență, în ansamblul său. Excepția de neconstituționalitate a fost admisă ca urmare a sesizării făcute de Avocatul Poporului privind OUG 34/2020. CCR spune că actul normativ a încălcat o serie de drepturi și libertăți fundamentale.

OUG pentru modificare stării de urgență, neconstituțională

Curtea Constituțională a României a admis, în unanimnitate de voturi, neconstituționalitatea privind majorarea amenzilor între 2.000 și 20.000 de RON, față de 100 și 5.000 RON.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, în unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale. De asemenea CCR a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanțeide urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.", se arată în comunicatul CCR.

Peste 100.000 de plângeri

Potrivit Asociației Grefierilor din România, până în prezent s-au înregistrat peste 100.000 de plângeri privind sancțiunile acordate pentru încălcarea restricțiilor de circulație în timpul stării de urgență. Românii amendați după data de 31 martie, când au fost majorate sancțiunile contravenționale, pot contesta în instanță amenzile și vor avea câștig de cauză.

Până acum au fost aplicate peste 300.000 de sancțiuni, iar un val de contestații ar putea bloca instanțele de judecată. Guvernul României trebuie să gasescă acum instrumentele necesare pentru a rezolva această situație.

"Practic prin această decizie autoritățile sunt împiedicate să apere sănătatea românilor. Este o decizie care mă sochează, care are un vădit caracter politic. În privința amenzilor vom căuta o lege care să lupte împotriva celor care nu respectă legile. Cu siguranța vom găsi soluții constituționale. Această decizie a CCR este o invitație pentru fiecare cetățean la nerespectarea legii, un îndemn la un comportament incorect față de societate și față de semeni.", a fost reacția prim-ministrului României, Ludovic Orban.

Restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale, neconstituționale

Curtea Constituțională a mai precizat în cadrul comunicatului și faptul că OUG 34/2020 este neconstituțională, în ansamblul ei, întrucât a vizat restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale. Decizia este definitivă și obligatorie, fiind deja comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.

"În ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică).", se mai arată în comunicatul CCR.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aveau nevoie de Bani saracilor.
2
1
Desfiintati politia locala, gloata de analfabeti platiti din bani publici!
4
0
Normal ca sunt neconstitutionale daca nu se spune cand poti sa iei 2000 amenda si cand 20.000 omul este la mana lui garcea,cine da spaga ia minim cine nu,ghinion.Defapt asa este aproape tot codul de legi parca este facut expre pentru judecatori sa dea ei ce decizii vor,dar la speciali astia spaga nu e ca la garcea,daca ne uitam ce decizii au dat"de multe ori incalcand si legilea astea permisibile"se pare ca la astia fuctioneaza telefoanele sau banu gros.
4
3
Sa-i amendezi pe cei care circula singuri cu masina personala, fara risc de infectare sau raspandire a virusului si sa ignori microbuzele care circula pline ochi, asta inseamna sa fii mafiot.
6
0
garcea isi baga unghia in gat si isi taie venele.Analfabetii au dat amenzi ,fara sa citeasca legea
4
0
oricum nu le platea nimeni , daca puneau intre 100 si 1000 maxim era mai realist plus ca se dadeau din nimic abuzuri la greu
2
0
Retehnologizarea U1 un vis frumos.
1
3
In aceste conditii, nu mai avem nevoie de Guvern si Parlament. Sa conduca CCR-ul tara daca sunt asa destepti.
8
5
ordinari??? Au fost declarate 2 stari de urgenta! Multe drepturi au fost ingradite, nu am mai avut depturi! PSD-isti oligofreni!!! aruncati in aer CCR, japite cimuniste care iau pensii specile si ne-o trag cum vor ei, PSD-isti imputit!
9
5
Inseamna ca toti cei care au aplicat aceste amenzi au facut un abuz !
7
7
deci puteti sa ne beliti carasu cu amenzile voastre de sute de milioane, militienii plii plang ascunsi in baie...
6
8
Cei care au dat aceste ordinante sa plateasca sa li se impute
12
4
jegurile care le-au dat trebuie concediate ... desfintati localii
10
5

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212