REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Ana Maria Vătămanu, președintele ADD: Dobrogea va avea și ea Transalpina ei. Video

Ana Maria Vătămanu, președintele ADD: Dobrogea va avea și ea Transalpina ei. Video

Mirela PASCAL 1 noiembrie 2023 | 00:00 4817

Ana Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța, s-a aflat marți, 31 octombrie a.c., în studioul Replica, pentru a vorbi despre proiectele majore pe care ADD le are în lucru. Unul dintre acestea este reabilitarea Cetății Histria. Votat de Camera Deputaților, proiectul a fost demarat de ADD, după 9 ani, timp în care a fost blocat în birourile administrației publice locale.

Ana Maria Vatamanu, presedintele ADD: Dobrogea va avea si ea Transalpina ei. VideoAna Maria Vătămanu-stânga, Mirela Pascal-dreapta

Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Constanța este o organizație care are în centrul preocupărilor sale dezvoltarea durabilă. Este, mai exact, partenerul de încredere în sprijinirea implementării Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă la nivel local. „Am început anul în forță, ne-am continuat proiectele pe drumuri, suntem la un pas foarte mic de semnarea contractelor de finanțare, a fost un proces foarte lung și foarte greoi de realizare a acestor proiecte, dat fiind faptul că sunt realizate de noi în proporții de 100%, de la zero”, a spus Ana Maria Vătămanu, președintele ADD Constanța.

Vătămanu: Mi s-a părut nedrept să nu se poată interveni la această bijuterie

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat marți, 24 octombrie 2023, în urma demersurilor instituționale constante ale Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC), proiectul de lege care permite deblocarea unui proiect esențial pentru România: reabilitarea Cetății Histria. „În luna martie a acestui an, într-o primă ședință pe care am avut-o la Consiliul Județean, am dezbătut problema Cetății Histria. Auzisem cu câteva luni în urmă că acest proiect este blocat, că nu se poate merge mai departe, deci practic proiectul era blocat în sertarele administrației locale de nouă ani. Dat fiind faptul că Cetatea Histria se află în rezervație, ARPDD-ul și Ministerul Mediului, prin Agenția de Mediu, nu putea emite aviz. S-au încercat câteva inițiative, din 2016 a fost o hotărâre de Guvern, care până anul acesta s-a întors de trei ori. Mi s-a părut nedrept să nu se poată interveni la această bijuterie, patrimoniu național, cea mai veche așezare de pe teritoriul României. Atunci am luat-o cu pași mărunți și iată-ne, la șapte luni distanță, cu legea modificată”, a mai precizat Vătămanu. „S-a modificat articolul 23 din ordonanța 57 care permite ca rezervațiile naturale să poată fi făcute activități de cercetare, reabilitare, activități turistice excluzând activitățile umane, practic niciodată nimeni nu va putea interpreta acest text de lege decât în favoarea Cetății și a lucrurilor care trebuie să intre în domeniul public”, a  completat șefa ADD. Când va începe reabilitarea? „Avem tot ce ne trebuie, avem bani prin mecanismul ITI, există această alocare bugetară de ceva timp. Deci banii există, proiectul există la Consiliul Județean, cred că o serie de avize vor trebui actualizate, eu aș spune că la începutul anului viitor, poate în primăvară, se pot vedea primii pași în ceea ce privește acest proiect”, a anunțat șefa ADD.

Ana Maria Vatamanu, presedintele ADD: Dobrogea va avea si ea Transalpina ei. VideoAna Maria Vătămanu

Va avea și Dobrogea Transalpina ei!

Un alt proiect, în valoare de 140 de mil. de lei, pe care ADD îl are în vedere este refacerea a două drumuri foarte importante  din Județul Constanța: DJ391 și 393. După refacerea acestor sectoare, Dobrogea va avea Transalpina ei, spune Vătămanu. „Într-adevăr, sunt două proiecte foarte importante, suntem aproape de final, probabil în următoarea scurtă perioadă semnăm contractele de finanțare. Vorbim de acea rută ocolitoare de la Techirghiol, care iese la Tuzla, zona avion, e ruta care va degreva tot sudul litoralului, sunt două drumuri la care este contribuția noastră 100%, de la obținerea finanțării până la realizarea integrală a acestor proiecte. Sunt proiecte destul de complicate pentru că și acolo suntem pe malul lacului Techirghiol, sunt studii foarte greu de realizat. Iarăși ne-am lovit de veșnica problemă din România, legile neactualizate care blochează aceste proiecte. Drumurile există pe hartă, au o lățime de patru metri, vor fi lărgite la două benzi, cu acostamente. Am zis că va fi Transalpina Dobrogei. Acest vis frumos îl vom avea anul viitor într-o proporție mare, acum depinde cât de repede se vor desfășura licitațiile”, a adăugut Ana Maria Vătămanu.

În continuare, Ana Maria Vătămanu a mai venit cu o veste bună: proiectul privind fluidizarea traficului în zona de N-V a municipiului Constanța. (DC89 - str. Amsterdam). „Strada Amsterdam merge exact spre A4... suntem cu documentația finalizată, probabil în următoarea ședință de consiliu intră în coridorul de expropriere la primărie, finanțarea există și pentru acest drum. Deci, cumva, în paralel, avem un proiect de infrastructură pentru județul Constanța, astfel încât locațiile acestea să fie facile

Ana Maria Vatamanu, presedintele ADD: Dobrogea va avea si ea Transalpina ei. VideoAna Maria Vătămanu-stânga, Mirela Pascal-dreapta

Schimbând registrul, ADD are în atenție și Educația și, mai ales, bullyingul, un fenomen în școlile românești. Educația de calitate este o parte a Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030 și a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța 2021 – 2027. „O să mă întrebați, și o să se întrebe probabil și cei care ne urmăresc, de ce facem proiectul acesta. Să știți că am fi vrut să-l facem undeva în vară, însă dacă vă amintiți, atunci, la acel moment, a fost o grevă spontană a profesorilor. Era la momentul acela și în acest moment este un fenomen atât de mult mediatizat, sau adus în atenția publicului. Ne-am propus să reluăm acest proiect de conștientizare pe care îl vom realiza împreună cu IPJ Constanța. Vom face o echipă, vom bifa mai multe unități de învățământ - și din municipiu și din județul Constanța”, a conchis Vătămanu.

Mai multe despre aceste proiecte de interes maxim pentru cetățeni, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212