REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Analiză: Economia României va creşte cu 2,7%, susţinută de investiţiile publice şi consumul privat

Analiză: Economia României va creşte cu 2,7%, susţinută de investiţiile publice şi consumul privat

A.F. 22 martie 2024 | 00:00 152

Economia României îşi va menţine trendul de creştere în 2024, însă cu un ritm mai moderat, investiţiile publice şi consumul privat urmând să contribuie la o majorare a PIB-ului de aproximativ 2,7%, arată o analiză realizată de fintech-ul iBanFirst.

Analiza: Economia Romaniei va creste cu 2,7%, sustinuta de investitiile publice si consumul privat

"Economia României va creşte cu 2,7%, susţinută de investiţiile publice şi consumul privat. Inflaţia va oscila în jurul valorii de 5%, iar cursul leu/euro se va menţine relativ stabil", arată analiza.

Conform sursei citate, analiştii de la iBanFirst sunt îngrijoraţi, în special, de inflaţia accentuată în sectorul serviciilor, de potenţialele efecte de răspândire asupra salariilor şi de posibila relaxare fiscală înaintea alegerilor.

Aceştia prognozează că inflaţia va fluctua în jurul valorii de 5% până la sfârşitul acestui an şi va reveni la ţinta de 4% a băncii centrale abia în 2026.

"Inflaţia ridicată limitează perspectivele de relaxare a politicii monetare. În cazul în care economia va arăta semne îngrijorătoare de slăbiciune, analiştii cred că banca centrală va prefera să ajusteze lichiditatea interbancară decât să scadă dobânda de referinţă. În prezent, lichiditatea interbancară se află aproape de un nivel record, ceea ce face posibilă o relaxare a politicii monetare cu puţine efecte secundare negative asupra traiectoriei inflaţiei", arată cercetarea.

iBanFirst estimează că ciclul de relaxare monetară va începe mai târziu şi va fi mai puţin agresiv decât se anticipa. Analiştii estimează o primă reducere în luna mai, cu o rată de 6% până la finalul acestui an, comparativ cu 7% în prezent.

Totodată, economia României va înregistra o creştere moderată, sub potenţial, o tendinţă observată şi în restul Europei. iBanFirst estimează că PIB-ul României va creşte cu 2,7% în 2024, depăşind uşor ritmul de 2% din anul precedent. Creşterea economică va fi impulsionată în principal de investiţiile publice şi consumul privat, reprezentând o performanţă notabilă în actualul context macroeconomic.

"Perspectivele noastre privind evoluţia economiei româneşti sunt pozitive. Estimăm că PIB-ul va avea o creştere medie anuală de circa 4% în următorii 10 ani. Această rată de creştere este mai scăzută decât în trecut, deoarece reflectă o încetinire a creşterii la nivel global. Se preconizează că majoritatea economiilor vor opera sub potenţialul lor în 2024 şi în anii următori", a afirmat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Potrivit sursei citate, partea pozitivă este că, în ultimul deceniu, România a înregistrat progrese semnificative, atât prin triplarea venitului mediu net, cât şi prin creşterea ratei de fertilitate - de la 1,3 la 1,8 din anul 2000 până în prezent. Această ultimă tendinţă, care contrastează cu scăderile observate în majoritatea Europei, are potenţialul de a stimula economia pe termen lung.

Principalul motiv de îngrijorare al analiştilor de la iBanFirst este deficitul bugetar ridicat. Cu un deficit de 5,6% din PIB, România se situează peste nivelurile înregistrate de ţări cu economii similare, precum Cehia, care are un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB. Deşi până în prezent investitorii străini nu au manifestat o preocupare faţă de această problemă, situaţia este considerată o potenţială ameninţare pentru stabilitatea economică pe termen lung, necesitând măsuri urgente de redresare din partea viitorului guvern.

"Într-un context economic dificil, caracterizat de volatilitatea preţurilor, inflaţie ridicată şi deficite bugetare în creştere, cursul de schimb al leului s-a menţinut relativ stabil în raport cu euro, trend care va continua pe parcursul acestui an. Analiştii estimează că perechea EUR/RON se va tranzacţiona într-un interval strâns în cea mai mare parte a anului, între 4,99 şi 5,02", mai arată analiza.

În ceea ce priveşte cursul dolar/leu, piaţa se aştepta la un ciclu descendent al dolarului începând cu al doilea trimestru, pe fondul relaxării politicii monetare a Fed, scăderii productivităţii în SUA şi procesului de dedolarizare. Cu toate acestea, din luna ianuarie, percepţia investitorilor faţă de evoluţia dolarului a luat o întorsătură optimistă. Moneda americană se află într-o poziţie favorabilă pentru performanţă în acest an, sprijinită de factori geopolitici şi de rezilienţa economiei americane, care a înregistrat o creştere a productivităţii de 3,2% în ultimul trimestru al anului 2023, în contrast cu economia UE.

Astfel, analiştii anticipează că dolarul va menţine un trend ascendent faţă de leu pentru cea mai mare parte a anului. Perechea dolar/leu a înregistrat o creştere de 2,6%, la cursul de 4,6, iar prognoza este că va atinge nivelul de 4,80. Alegerile prezidenţiale din SUA pot induce o creştere a volatilităţii valutare, însă este puţin probabil să afecteze evoluţia monedei.

Înfiinţat în anul 2016, fintechul iBanFirst furnizează companiilor de comerţ servicii de plăţi transfrontaliere, schimb valutar şi management al riscului, combinând capacităţile unei platforme de ultimă generaţie cu expertiza specialiştilor în domeniul forex, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108