REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ANSVSA: Recoltarea midiilor din Marea Neagră trebuie făcută cu cap!

ANSVSA: Recoltarea midiilor din Marea Neagră trebuie făcută cu cap!

Replica API 18 ianuarie 2020 | 00:00 303

Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații cu privire la interzicerea recoltării de midii din Marea Neagră, ANSVSA solicită clasificarea zonelor de unde se recoltează midiile, în vederea comercializării.

Prima solicitare din partea Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, a fost transmisă către ANSVSA în luna iulie 2019. Urmarea acestei solicitări, ANSVSA a întocmit un Proiect de acord de colaborare, atât cu această instituţie, cât şi cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Administraţia Natională Apele Române şi Ministerul Educatiei și Cercetării, acord necesar în vederea elaborării unui studiu sanitar, care stă la baza clasificării zonelor de recoltare a midiilor. Demersurile întreprinse de ANSVSA către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Administraţia Natională Apele Române şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a se pronunţa asupra acestui acord, însă până în prezent nu au primit un răspuns oficial.

Implicarea celorlalte autorităţi este esenţială, deoarece acestea au competența să comunice zonele delimitate de unde se va realiza recoltarea moluştelor, sursele de poluare şi impactul pe care îl au sursele de poluare. În conformitate cu cerinţele legislative, recoltarea moluştelor bivalve vii este permisă doar din zone a căror situare şi limite sunt fixe, clasificate în clasele A, B, sau C, clase ce indică nivelul de contaminare fecală.

ANSVSA, fiind autoritatea competentă pentru clasificarea zonelor de recoltare a moluştelor bivalve vii, după primirea tuturor datelor necesare, va proceda la clasificarea respectivelor zone.

Ce trebuie să știți este faptul că metodele de cultivare variază în funcție de specie și de regiune fiind practicată în zonele bogate în plancton și zooplancton. Cultivarea până la momentul recoltării durează aproximativ un an. Astfel, există patru metode principale folosite: pe suprafețe netede sau prin împrăștiere: puieții sunt răspândiți pe bancuri de mică adâncime, în general în golfuri sau lagune ferite, unde se fixează de sol. Recoltarea se efectuează prin dragare cu ambarcațiuni echipate special. Pe piloți - cultivarea se realizează pe rânduri de piloți din lemn fixați în zona inter-tidală. În jurul unui pilot se înfășoară 3 – 5 m de frânghie de captare în spirale umplute cu larve. Ansamblul este acoperit cu o plasă pentru a evita ca midiile să cadă pe măsură ce cresc pe pilot. Recoltarea se face cu ajutorul scafandrilor prin răzuire manuală sau mecanică, operațiune ce constă în desprinderea midiilor de pe piloți. O altă metodă de cultivare este pe frânghii, aftfel midiile fiind fixate pe parâme care atârnă vertical în apă, pornind de la o structură fixă sau flotantă. Această tehnică este adaptată pentru apele unde mareele sunt slabe sau inexistente, precum Marea Mediterană sau Marea Neagră, însă este folosită și în Oceanul Atlantic. Recoltarea se face prin răzuire, după ce sunt scoase parâmele din apă.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108