REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Anticorpii monoclonali și-au redus eficiența în faţa noilor tulpini de coronavirus

Anticorpii monoclonali și-au redus eficiența în faţa noilor tulpini de coronavirus

A.F. 12 decembrie 2022 | 00:00 179

Tratamentele pe bază de anticorpi monoclonali s-au dovedit ineficiente în faÅ£a noilor variante dominante ale SARS-CoV-2, a avertizat AgenÅ£ia Europeană pentru Medicamente (EMA), potrivit AFP.

Numeroasele tratamente pe bază de anticorpi monoclonali, administrate în spitale pe cale injectabilă sau prin perfuzii ÅŸi care Å£intesc proteina spike a virusului SARS-CoV-2, au contribuit la gestionarea celor mai severe perioade ale pandemiei. Însă, potrivit EMA, acestea ''nu mai par la fel de eficiente în faÅ£a noilor variante'' ale virusului.

Anticorpii monoclonali au reuÅŸit într-o primă etapă să reducă cu 80% riscul de spitalizare ÅŸi de deces, dar au devenit mai puÅ£in eficienÅ£i pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 a dezvoltat mutaÅ£ii, citează stiripesurse.ro.

Testele de laborator au demonstrat că tratamentele bazate pe anticorpi monoclonali s-au dovedit ''mai puÅ£in eficiente în contextul variantelor Omicron BA.4.6, BA.2.75.2 ÅŸi XBB'', a subliniat într-un comunicat agenÅ£ia europeană cu sediul la Amsterdam.

''Totodată, ele nu mai reuÅŸesc să neutralizeze într-o manieră semnificativă (variantele) BQ.1 ÅŸi BQ.1.1, care urmează să devină tulpini dominante pe teritoriul Uniunii Europene în decursul săptămânilor viitoare'', au precizat reprezentanÅ£ii EMA.

Principalele tratamente pe bază de anticorpi sunt Evusheld - produs de AstraZeneca -, Ronapreve - produs de Roche - ÅŸi Xevudy - produs de laboratoarele GSK ÅŸi Vir. Tratamente antivirale precum Paxlovid, produs de laboratoarele Pfizer, ar trebui în schimb să rămână eficace, preconizează EMA.

OMS a recomandat în septembrie sistarea utilizării Xevudy ÅŸi a Ronapreve, estimând că nu mai sunt eficiente în faÅ£a noilor variante ale virusului.

EMA a autorizat în septembrie ÅŸi octombrie administrarea vaccinurile Pfizer/BioNTech ÅŸi Moderna împotriva variantelor BA.4 ÅŸi BA.5 persoanelor care au primi deja o primă doză.

AgenÅ£ia europeană a precizat că cele două vaccinuri vor putea fi de acum înainte ''folosite pentru primovaccinare''.

DeÅŸi variantele precedente Alpha ÅŸi Delta au dispărut în cele din urmă, Omicron ÅŸi subvariantele sale au dominat tot anul 2022 ÅŸi se estimează că vor continua să se răspândească ÅŸi în 2023.

Subvariantele BA.4 ÅŸi BA.5 au contribuit în principal la o creÅŸtere a numărului de cazuri noi de COVID-19 în Europa ÅŸi în Statele Unite pe parcursul ultimelor luni.

Toate tipurile de Omicron au tendinÅ£a de a declanÅŸa o evoluÅ£ie mai lentă a bolii, întrucât virusul se instalează mai puÅ£in la nivelul plămânilor ÅŸi mai mult în căile aeriene superioare, provocând simptome precum febră, oboseală ÅŸi pierderea mirosului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108