REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Atenție, constănțeni: Divorţul prin mediere DISPARE!

Atenție, constănțeni: Divorţul prin mediere DISPARE!

Replica API 3 martie 2020 | 00:00 230

Divorţul este un fenomen social tot mai prezent, nu ocoleşte pe nimeni, indiferent de starea financiară sau de anii de căsătorie. În România, raportul dintre căsătorii şi divorţuri este poate cel mai grăitor argument că o despărţire cu acte în regulă nu mai este privită ca un eveniment neobişnuit din viaţa unui adult: în 1990 se înregistra un divorţ la fiecare şase căsătorii, în vreme ce în 2019 s-a ajuns la un divorţ la fiecare 4,6 căsătorii.

Dacă în urmă cu câţiva ani divorţul era privit ca un stigmat, în ultimii zeci de ani acesta a devenit un fenomen care face parte din societatea noastră. Foarte multe cupluri apelează la divorţurile prin acord de mediere, pentru că sunt mult mai facile şi nu trebuie să se înfăţişeze în faţa tribunalului.

În ultimii ani, rata divorţurilor pe cale amiabilă și prin accord de mediere a crescut în defavoarea celor încheiate la tribunal. Iată că lucrul acesta se poate schimba după ultima decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, conform acestei decizii “Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege. Instanța de judecată nu poate consfinți acordul de mediere referitor la înțelegerea părților privind desfacerea căsătoriei, dar poate consfinți acordul de mediere cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divorțului.” În altă ordine de idei, pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privitoare la: partajul de bunuri comune, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212