REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Atenţie la trichineloză! Cum te fereşti şi care sunt manifestările bolii

Atenţie la trichineloză! Cum te fereşti şi care sunt manifestările bolii

Replica API 19 decembrie 2011 | 00:00 176

În preajma sărbătorilor de iarnă creşte semnificativ numărul porcinelor sacrificate, fie în abatoare specializate, fie în gospodăriile individuale. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Veterinară şi Siguranţă Alimentară atrag atenţia asupra examenului trichineloscopic care trebuie efectuat în mod obligatoriu pentru fiecare animal în parte. "La nivel de municipiu Constanţa funcţionează trei laboratoare de examen trichineloscopic, în Piaţa Griviţei, în Piaţa Brick şi la Direcţie. Preţul unei astfel de analize este 8,68 ron, cu TVA", a informat Romeo Lazăr, directorul DSVSA Constanţa. Pentru realizarea unei analize concludente probele prezentate la laborator trebuiesc prelevate astfel: porţiune din pilierii diafragmei, muşchi intercostal şi muşchii limbii. O astfel de analiză durează aproximativ 10 minute, rezultatul fiind înmânat în scris de către medicul veterinar. Din păcate însă, există încă foarte mulţi indivizi care-şi pun sănătatea în pericol prin neefectuarea analizelor, fie pentru că de cele mai multe ori este greu să găseşti vreun medic în laboratoarele menţionate, fie din pură neglijenţă. La Constanţa, până la momentul de faţă nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire.

Trichineloza este o boală parazitară determinată prin infestarea unor specii de animale şi a omului pe cale digestivă cu un mic vierme nematod (cilindric) 'Trichinella Spiralis'. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) şi porcii. Transmiterea bolii la om se realizează prin consumul cărnii sau a preparatelor din carne de porc tradiţionale sau de vânat, infestate şi neprelucrate termic suficient. Semnele de boală la animale nu se manifesta clinic, însă la om după câteva zile (între 6- 30 zile) simptomele sunt de febră 38-40 grade, tulburări digestive (dureri abdominale, vomă, diaree), dureri musculare, urticarie edeme ale feţei,.cu evoluţie extrem de gravă dacă nu se intervine la timp. Măsurile de prevenire a îmbolnăvirii animalelor şi a populaţiei, cele mai eficiente sunt: controlul riguros sanitar veterinar al animalelor sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic şi achiziţionarea cărnii de porc doar din abatoare, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila) şi o ştampilă de formă dreptunghiulară în care este scris cu majuscule EXAMEN TRICHINELOSCOPIC CU REZULTAT NEGATIV.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272