REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Autoritatea de Supraveghere Financiară, acuzată de 'cârdășie' cu firmele de asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară, acuzată de 'cârdășie' cu firmele de asigurări

Replica API 15 mai 2020 | 00:00 1370

Autoritatea de Supraveghere Financiară este acuzată că protejează firmele de asigurări în detrimentul asiguraților și că preferă să "rezolve" reclamațiile cu multe avertismente și puține amenzi. În plus, un proiect de lege care prevede îmblânzirea amenzilor ce pot fi aplicate de către ASF, a trecut tacit de Senat. Transportatorii cer demisia înlocuirea întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF stă pe un butoi cu pulbere

ASF stă pe un butoi cu pulbere, în condițiile unui val de nemulțumiri din partea asiguraților. Numărul reclamațiilor a crescut considerabil de la an la an. Dacă în anul 2018 erau depuse 10.000 de reclamații, anul trecut au fost formulate nu mai puțin de 25.000 de reclamații, dintre care 23.609 au fost formulate doar pentru RCA. Totodată, numărul proceselor în care persoanele păgubite au acționat în instanță societățile de asigurări au depășit numărul de 100.000.

Mai multe avertismente, mai puține amenzi

Ca o comparație, în Germania sunt de 8 ori mai multe contracte de asigurări auto, însă sunt de 21 de ori mai puține reclamații, respectiv 1.162. În România, numărul reclamaților a depășit cifra de 24.000. În plus, firmele de asigurări ar putea beneficia de sancțiuni și mai blânde datorită adoptării unui proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

“Ultradubioasa Autoritate de Supraveghere Financiară, cea care ar trebui să apere consumatorii și să aplice această lege care va face imposibilă disciplinarea firmelor de asigurări, nu se autosesisează, nu transmite revoltată un punct de vedere pe marginea acestui subiect care o face și mai neputincioasă decât este în protejarea consumatorilor. Ce face, în schimb, ASF? Preferă să meargă târâș, pe burtă, în cârdășia care a consacrat-o, cu firmele de asigurări, în speranța că va putea din nou să-și justifice incompetența și neimplicarea, dând vina pe Parlamentul României, care a votat o lege proastă.” – a declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.

Amenzile date de ASF, plătite din încasările realizate în 30 de minute

Autoritatea de Supraveghere Financiară este acuzată că, în ultimii ani, a aplicat mai multe avertismente decât amenzi societăților de asigurări care au săvârșit contravenții. Reprezentanții COTAR afirmă că ASF a aplicat amenzi anuale totale, de aproximativ 766.000 lei, unor societăți de asigurare, în condițiile în care, pentru două societăți de asigurări care comercializează polițe RCA în România, această sumă reprezintă încasările realizate în numai 30 de minute.

“Este strigător la cer că în condițiile în care se fac controale din an în Paște la firmele de asigurări, de către ASF, controale în urma cărora sunt aplicate mai multe avertismente decât amenzi, iar amenzile cele mai mari sunt recuperate de căre firmele de asigurări, într-o singură oră de vânzare de polițe RCA, să propui nici mai mult, nici mai puțin, decât îmblânzirea sancțiunilor firmelor de asigurări. Cei 25.679 de petenți din anul 2019 vor deveni 50.000 de petenți în anul 2020, iar acești petenți au drept de vot la următoarele alegeri!", a mai precizat Vasile Ștefănescu.

COTAR, solicitare către Parlamentul României

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu acuzațiile aduse. COTAR a solicitat Parlamentului României să înceapă, în regim de urgență, procesul de destituire a întregului Consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară și numirea unei noi conduceri, formată din profesioniști, orientați către consumatori.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Exista o cirdasie de iti vine sa vomiti , jegosii , impuscati toti fara mila
2
0
articol bun si la obiect. Toti sunt mana-n mana. Niste hoti ordinari !!!
5
0
adevarat salarii nesimtite la as.dar nici transportatorii nu sunt usa de biserica.sa ne spuna un jeg din asta de transportator cat costa in germania o asigurare tip rca.e aproape moca ca la romania?ei vor sa mearga fara rca sa faca accidente si sa nu plateasca.ca n romania.hotu striga hotii
4
0
da ma le-a dat PSD-ul, cand era basaul sau cilos erai foarte mici si liberalii tai deaia nu mai pot de salariile astora. Fii destept si nu amesteca treburile ASF a fost bataie de joc indiferent de cine a fost la putere!
2
2
Salariile acestea exagerate si pensiile nesimtite si indemnizatiile date unor persoane care nu muncesc, trebuie reduse sau anulate total.
7
0
Supraveghere financiara din parti... Salariul de 35000 de euro lunar platit presedintelui ASF nu se justifica si este imens. Asa au fost acordate de catre psd. Multa moooie politicienilor.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108