REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Autoritatea Navală Română, parteneriat cu Bulgaria privind inspecția navelor pe Dunăre

Autoritatea Navală Română, parteneriat cu Bulgaria privind inspecția navelor pe Dunăre

Replica API 23 februarie 2018 | 00:00 330

În cadrul unui proiect derulat de Autoritatea Navală Română în parteneriat cu Administrația Maritimă din Bulgaria, joi, 22 februarie a.c., la Ruse s-a desfășurat o întâlnire bilaterală de finalizare a unei etape pentru dezvoltarea și întărirea relațiilor de colaborare în domeniul transportului de mărfuri și pasageri pe căile navigabile interioare. La întâlnire au participat conducătorii celor două instituții și echipele de management coordonatede Ion Zeicu, manager de proiect ANR și Peter Kirov, manager de proiect Administrația Maritimă din Bulgaria.

Cu această ocazie, Mihai Andrei, director general al ANR și Zhivko Hristakev Petrov, director executiv al Administrației Maritime din Bulgaria, au semnat Acordul privind crearea cadrului legal de recunoaștere reciprocă a inspecțiilor suplimentare efectuate de autoritățile române și bulgare la navele de navigație interioară, pe sectorul comun al Dunării.

Acordul pune accent pe respectarea prevederilor Directivei CE 87/2006, care stabilește cerințele tehnice pentru navele de navigație interioară și în special pe prevederile articolului 17 al acesteia, care prevede posibilitatea efectuării inspecțiilor suplimentare.

Derularea în bune condiţii a Acordului bilateral privind inspecţiile efectuate în regim de control al fluviului în zona comună de graniţă româno - bulgară are implicaţii directe în realizarea altor etape din cadrul proiectului, ce vizează dezvoltarea unui sistem informatic pentru inspecţiile la nave şi crearea unei baze de date pentru schimbul de informații între părţi. Pe măsură ce prevederile Acordului vor fi puse în practică, iar sistemul informatic privind inspecţiile navelor de navigaţie interioară va deveni funcţional, Autoritatea Navală îşi propune să extindă aplicarea sa la nivelul tuturor porturilor dunărene de pe teritoriul românesc.

Limitarea cazurilor în care navele de navigaţie interioară sunt supuse aceleiaşi proceduri de inspecţie suplimentară, atât de partea bulgară cât şi de partea română, va conduce la creșterea eficienței în utilizarea resurselor alocate, precum şi la reducerea costurilor ambelor părţi și va contribui implicit la creşterea siguranţei navigaţiei pe Dunăre”, au precizat reprezentanții ANR.

Semnarea Acordului bilateral poate constitui pentru viitor un punct de plecare pentru încheierea unui memorandum de înţelegere aplicabil la nivel regional, în contextul eforturilor comune de consolidare a cooperării regionale în domeniul inspecţiilor navelor de navigaţie interioară.

Proiectul DANRiSS – „Dezvoltarea unei baze de date comună şi a unui cadru legal comun pentru inspecţiile la nave în porturile situate pe sectorul comun al Dunării, cu interfaţă în Sistemul RIS naţional”, derulat de Autoritatea Navală Română în parteneriat cu Administrația Maritimă din Bulgaria, în cadrul Programului INTERREG V-A Romania – Bulgaria, se implementează pe o perioadă de 24 de luni, începând cu data de 11.05.2017, cu un buget total alocat de 1.441.975 Euro. Scopul principal al Proiectului privește transpunerea în practică a conceptelor de cooperare la nivel regional, înscriindu-se în cadrul mai larg al acțiunilor de implementare a Directivei 2006/87/CE şi a Acordului European privind transportul internaţional al mărfurilor periculoase pe căile navigabile interioare (ADN). Proiectul DANRiSS are ca obiective principale utilizarea transfrontalieră a Serviciilor RIS și schimbul operativ de date RIS de-a lungul Dunării – în acest caz sectorul comun româno - bulgar.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari! La cat mai multe proiecte de acest gen!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108