REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Azi o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Azi o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Replica API 14 octombrie 2013 | 00:00 98

Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie. S-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din părinţi bogaţi şi binecredincioşi. La vârsta de zece ani, auzind în biserica cuvintele: "Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34), răspunde imediat strigătului dumnezeiesc: îşi schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerşetor.

Decide să-şi părăsească părinţii pentru Hristos, înainte de a împlini douăzeci de ani. Ajunge la Constantinopol, unde se bucură de învăţătura unor călugări cu viaţă duhovnicească placută Domnului. La sfatul acestora, merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. De aici a plecat spre Ţara Sfântă, în dorinţa de a-şi petrece restul vieţii în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului.

Într-o noapte, la vârsta de douăzeci şi cinci de ani, un înger îi descoperă în vis că trebuie să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Potrivit tradiţiei, revine în Epivat fără să spună cuiva cine este şi de unde vine. După alţi doi ani de nevoinţă, la vârsta de douăzeci şi şapte de ani, trece la cele veşnice. A fost îngropată ca o străină, aproape de mare.

După câţiva ani, valurile au adus la ţărm trupul neînsufleţit al unui marinar. Un sihastru care vieţuia în acele locuri, i-a rugat pe câţiiva creştini să-l îngroape. Aceştia, în timp ce săpau, au descoperit un trup neputrezit. Nu au dat importanţă acestui lucru şi au pus alături de el şi trupul marinarului.

Dar în noaptea următoare, unuia din creştinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat in vis Cuvioasa Parascheva şi i-a poruncit să ia trupul ei şi să-l aşeze la loc de cinste. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus în biserica "Sfinţilor Apostoli" din Kallicrateia.

Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns în ţara noastră în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost aşezate pe 13 iunie 1641, în biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi, potrivit www.crestinortodox.ro.

Tot crestinortodox.ro.notează că minunile săvârşite de Sfânta Cuvioasă Parascheva au făcut ca, an de an, numărul pelerinilor care străbat drumul spre Iaşi să fie tot mai mare.

Citeşte aici mai mult:

http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfanta-cuvioasa-parascheva/minunile-sfintei-parascheva-137704.html

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108