REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Băsescu a vizitat distrugătorul USS Donald Cook şi a vorbit despre corupţia de la nivel politic

Băsescu a vizitat distrugătorul USS Donald Cook şi a vorbit despre corupţia de la nivel politic

Replica API 15 aprilie 2014 | 00:00 238

La Constanţa

La Constanţa

Preşedintele României, Traian Băsescu, a vizitat luni, 14 aprilie, distrugătorul american USS Donald Cook, care se află în Portul Constanţa pentru 4 zile. Şeful statului şi-a făcut apariţia cu un elicopter, după care a urcat pe navă, declarând că este un simbol şi este impresionantă. În timpul vizitei, acesta a fost întrebat şi despre plângerea penală pe care premierul a spus că o va face pe numele său, însă, ca şi răspuns, a zâmbit şi a trecut mai departe.

După mai bine de o oră, timp în care a vizitat distrugătorul american USS Donald Cook, Traian Băsescu a făcut declaraţii cu privire la dotările navei, menţionând că poate ataca şi de sub apă, dar, cu această ocazie, a mulţumit şi aliaţilor. "Este o vizită simbolică în primul rând, care arată respectul nostru pentru reacţia aliaţilor din NATO, care şi-au oferit prezenţa militară în Marea Neagră, după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă. Nava pe care am vizitat-o mai bine de o oră este impresionantă din punct de vedere al capabilităţilor militare şi este în acelaşi timp un simbol. Colonelul Donald Cook a fost un ofiţer al marinei americane, care şi-a pierdut viaţa în lagăre, ca prizonier, dar a fost un ofiţer care şi-a încurajat militarii din subordine până când închis ochii. Este o navă simbol. Are o dotare excepţională din punct de vedere militar, ţinte aeriene, navale, poate lupta împotriva rachetelor prin distrugerea lor şi, de asemenea, poate lovi sub apă dacă este atacată de submarine. Este o navă impresionantă, care are 300 de membri în echipaj, la bordul căreia se trăieşte destul de greu şi trebuie să fii extrem de devotat misiunilor. Este pentru mine o ocazie să mulţumesc şi aliaţilor noştri pentru prezenţa în Marea Neagră, pentru participarea la exerciţii comune cu flota militară a României. Vă pot spune că după ce Donald Cook îşi va termina misiunea în Marea Neagră, o fregată a Statelor Unite va fi prezentă să o înlocuiască, deci vom avea o prezenţă continuă care va duce la creşterea nivelului de interoperabilitate între flota militară a României şi nave ale flotei a şasea a Statelor Unite", a declarat preşedintele României în interiorul Terminalului de Pasageri din Portul Constanţei. Iniţial, declaraţiile trebuiau făcute în aer liber însă ploaia ce s-a abătut asupra oraşului de la malul mării a făcut ca planurile să se schimbe pe moment. În continuare, Traian Băsescu a răspuns întrebărilor, dar strict pe subiect, după cum a şi specificat încă de la bun început.

Va susţine România a treia rundă de sancţiuni împotriva Rusiei? Depinde de comportamentul Federaţiei Ruse

Ca şi răspuns la întrebarea dacă România va susţine a treia rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, Băsescu a spus: "Decizia de aplicare a celei de-a treia rundă de sancţiuni, mai corect spus: al treilea nivel de sancţiuni, este legat de comportamentul Federaţiei Ruse. Dacă va invada Ucraina, cu certitudine România va susţine nivelul trei de sancţiuni". De asemenea, şeful statului a specificat şi faptul că ne putem aştepta la o prezenţă mai consistentă a trupelor NATO pe teritoriul României. Discuţia a continuat şi cu întrebarea dacă România se poate numi un adversar al Rusiei. "Nu sunt un adversar al Moscovei. Sunt un adversar al unor practici ale Federaţiei Ruse. Dacă Moscova, pentru a nu se supăra, vrea să nu i se spună că are responsabilităţi în conflictul îngheţat din Nagorno-Karabah, asta nu se poate. Dacă, pentru a nu se supăra, vrea să nu i se spună că a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, iarăşi nu se poate. Dacă, pentru a nu se supăra, nu-i place să audă că o acuzăm că nu-şi respectă angajamentele la Istanbul şi ocupă Transnistria în mod nelegitim, iarăşi nu se poate. Dacă nu vrea să audă că a anexat Crimeea, iarăşi nu se poate, dar asta nu înseamnă că eu sunt un duşman, dar nu pot să nu observ elemente de instabilitate pe care le generează Federaţia Rusă. Şi, marea problemă este că pentru aceste conflicte îngheţate butonul este la Moscova. S-a produs în jurul Mării Negre un cerc de foc. Sper că geografie ştim în mod egal şi noi, de la Bucureşti, şi diplomaţii de la Moscova", a mai spus preşedintele României.

Băsescu: Nivelul de corupţie din Ucraina a erodat capacitatea statului; şi România are probleme de corupţie

În prim plan a fost adusă şi corupţia. "Toţi ştim că Ucraina a ajuns aici nu numai din pricina opţiunilor politice divergente ale oamenilor politici, dar şi ale cetăţenilor cu privire la direcţie, dar şi din cauza unui nivel înspăimântător a corupţiei în Ucraina. S-a dovedit că nivelul de corupţie la care s-a ajuns în Ucraina a erodat chiar capacitatea statului de a menţine integritatea teritorială. V-aş aduce aminte două lucruri pe care le-au solicitat zecile de mii de oameni care se aflau în Piaţa din Kiev: drumul spre Europa şi eradicarea corupţiei. Asta nu înseamnă că mesajul acoperă strict mesajul din Ucraina. Şi România are probleme de corupţie, şi multe alte ţări. S-a demonstrat că ţările ale căror instituţii sunt erodate de corupţie devin vulnerabile şi din punct de vedere economic, dar şi din punctul de vedere al deciziilor politice. Atunci când corupţia atinge vârful clasei politice, când interesele unor grupuri de a susţine un anume om politic, puteţi să fiţi siguri că acele gupuri de interese, care-l susţin, sunt grupuri care atunci când vor cere ceva, vor primi şi asta înseamnă că, prin corupţie, poate fi puternic afectată decizia politică în interes naţional sau în interesul alianţei. Acesta e mesajul şi el trebuie citit de toată clasa politică în mod corect", a mai spus preşedintele. La final, acesta a fost întrebat despre plângerea penală pe care premierul vrea s-o depună pe numele lui. Traian Băsescu a zâmbit şi şi-a văzut de drum.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212