REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Băsescu: Bugetul pe 2017 este unul riscant, bazat pe o creștere imprudent luată în calcul

Băsescu: Bugetul pe 2017 este unul riscant, bazat pe o creștere imprudent luată în calcul

Replica API 7 februarie 2017 | 02:08 368

Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat luni că bugetul de stat pentru acest an este unul "riscant", bazat pe o creștere "imprudent" luată în calcul.

"Aș caracteriza acest buget ca fiind un buget imprudent, riscant, pentru că pleacă de la premise ideale sau idealiste. Și vă spune un om care a mai văzut acest film în 2009, când Comisia Națională de Prognoză dăduse pentru 2009 o creștere de 5,6% și a fost o creștere negativă de 7,1%. De aceea, nu pot să nu vă spun că am senzația privind la legile care au guvernat întocmirea acestui buget că avem două trenuri care merg pe aceeași linie din direcții opuse, fiecare cu 100 km/h, iar în regulatorul de circulație avem un om de la mișcare care e beat. 'Mișcăristul' este beat, de ce dă drumul celor două trenuri în condițiile în care unul mărește cheltuielile și celălalt tren scade veniturile?", a afirmat Băsescu, la dezbaterea în plenul reunit al Parlamentului.

El a criticat datele macroeconomice menționate în sinteza bugetului pe 2017.

"Cifrele majore înscrise în sinteza bugetului sunt următoarele — creștere economică 5,2%. În opinia mea, este o creștere imprudent luată în calcul și ar fi trebuit să se meargă pe o creștere economică de 4%, dar nu o consider, încă, cea mai mare eroare, pentru că nu putem contrazice Comisia Națională de Prognoză. În schimb, mergeți pe ideea că se vor colecta 31,2% din PIB, în condițiile în care, anul trecut, s-a colectat 29,6%. Soluția corectă, având în vedere că se introduce și legea prevenției fiscale era să mergem pe o colectare de 30%. Asta arată că s-au umflat cifrele în buget cu circa 10 miliarde de lei", a susținut Băsescu.

El a reamintit că, începând din 2017, nu se mai colectează la buget mai multe taxe, cum ar fi taxa pe stâlp, acciza la combustibil și, de asemenea, s-a redus TVA de la 20% la 19%. "Asta înseamnă alte 10 miliarde de lei mai puțin la buget. Premisa corectă era să plecăm de la 24 de miliarde de lei mai puțin decât a prognozat Guvernul, plus încă 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 44 de miliarde de lei deficit, adică 5,3%. Cu certitudine va fi depășit deficitul bugetar. Probabil, că alianța PSD-ALDE și-a propus să nu mai țină cont de parametrii necesari atingerii criteriilor de la Maastricht în vederea intrării în zona euro", a spus Băsescu.

În opinia liderul PMP, acest buget "sacrifică investițiile private". "Așa cum declara ministrul de Finanțe, banii pentru acoperirea deficitului bugetar vor fi luați din sistemul bancar românesc. Ceea ce înseamnă că domnii de la bănci vor avea un excelent client care este demagogia acestui buget, Guvernul României și Ministerul de Finanțe. În schimb, băncile comerciale nu vor mai fi tentate să împrumute niciun leu sectorului privat pentru a-i permite dezvoltarea", a completat Traian Băsescu.

"Aș încheia, spunând, domnilor luați 'mișcăristul', așa se numește la calea ferată, sau spuneți-i impiegatul, luați impiegatul beat din regulatorul de circulație", a afirmat Băsescu, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
chiar nu intelegeti ca totul ni se trage de la Iliescu a adus tara in rahat lui sa-i multumiti si mai ales psd-ului care au furat si vandut tara asta pe bucatele in urmatorii ani tara asta nu va mai exista
0
1
tu d4 fapt ai facut doar ce ai vrut tu fara a cere vre-o explicatie, consfatuire crezandu-te atostiutor la ceeia ce ai facut indiferent cat rau faci poporului, asa ca taci dreku jigodie ordinara !
3
0
Adevar graieste, miscaristul de la Miscarea populara este beat,asta este de fapt starea lui naturala.RUSINE gunoiul asta nu trebuia sa ajunga in parlament ,dar avea nevoie de imunitste ,a fost ajutat de multe gunoaie,cum ar fi Anghel de la Castelu,Palas..............
5
0
cat rau a facut in 10 ani,ce mai cauta in parlament acest marinar.
6
0
esi ca si tu furai tara cu Udrea Videanu Onaca Riti si altii acum esi si dai lectii os platesti si tu
7
0
SA NU UITAM IN TIMP CE CAMARILA DUMNEAVOASTRA INCASA BANII ROMANILOR DE L ANRP DUMNEAVOASTRA TAIATI PENSIILE SI SALARIILE!
6
0
Base, pune-ti um scutec nou! Ca nu a reusit PSD-ul sa treaca OUG13 si chiar nu te vad bine.
7
0
ce intelept te-ai facut javra ordinara cum le stii tu acuma pa toate.
9
0
Cand erai min. transporturilor ai casat cca 6000 de vagoane prin firmele de fe vechi a lui mondialu unde E banii?
8
0
Sunt primii care ridica stacheta Tarile vecine au facut-o de mult Bravo baieti Nu va luati dupa scepticii care danseaza :TOT PE LOC PE LOC PE LOC SA RASARA BUSUIOC Mai bine cu cei desteptui DESTEAPTA TE ROMANE
4
0
Problema cu bugetul PSD este ca emana disperare demagogica. Profita ca realitatea se va vedea peste cateva luni, cand vor fi plecati.
1
8
Bugetul tau pe nava cum il faceai?In functie de nevoile tale?Habar nu ai ai spus si tu ca este riscant!Concret habar nu ai sa il citesti!
7
1
Basescule mai bine vedeai tu cele 300 de vapoare comerciale pe care le-ai decimat, din care 150 merg in cea si 150 merg in hais unde miscaristul esti chiar tu. Asa ai decimat flota comerciala domnule miscarist sub impulsul sticlei de whisky. Mai bine vezi tu ca peste 1,5 milioane de pensionari au pensii sub 1000 lei si nu au cu ce sa-si duca traiul in Romania distrusa de tine timp de 10 ani. Esti rusinea poporului roman, iar mersul trenurilor tale se trage de la ochii tai oblojiti de alcool si de la fustanele.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108