rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 10 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

BĂTAIE DE JOC la ADMITEREA LA LICEU. De fapt, nu s-a modificat calendarul! „Se joacă cu nervii noștri și cu viitorul copiilor!”

Brambureală, părinți alarmați și puși pe drumuri, copii speriați că nu vor intra la liceul unde doresc pentru că pierd înscrierea pentru susținerea probelor de aptitudini. La această situație s-a ajuns pentru că Ministerul Educației Naționale a găsit de cuviință să schimbe programul înscrierilor și susținerii probelor de aptitudini (pentru clasele vocaționale sau bilingve) în al 12-lea ceas! Schimbarea a durat doar o noapte, pentru că marți dimineață, 14 mai a.c., reprezentanții ministerului au transmis o nouă adresă inspectoratelor școlare, în care au anunțat că... se renunță la modificarea programului și că se revine la vechiul calendar!

Bulversare, marți dimineață, 14 mai a.c., în centrele propuse pentru a găzdui proba de verificare a cunoștințelor pentru clasele din programul bilingv, cât și în cele pentru susținerea probelor vocaționale. S-a modificat sau nu calendarul probelor pentru admiterea la liceu? Continuă sau nu înscrierile? Asta se întrebau atât profesorii, membrii comisiilor, dar mai ales părinții.

Conform calendarului pentru examenul de admitere la liceu pentru anul școlar 2019 – 2020, făcut public încă de anul trecut, prin Ordinul de ministru OMEN 4829/2018, înscrierea pentru probele de aptitudini trebuia să se desfășoare în perioada 13 – 14 mai a.c., iar probele să fie susținute în intervalulo 15 – 17 mai a.c..

Doar că, luni seara, 13 mai a.c., adică după prima zi de înscrieri, surpriză! Ministerul condus de Ecaterina Andronescu transmite inspectoratelor școlare un nou ordin, OMEN 3995 – 3996/13.05.2019 prin care anunță modificarea calendarului: perioada de înscrieri care începuse deja ar fi urmat să se desfășoare în iunie a.c., la fel și probele, ar fi urmat să fie susținute în perioada 10 – 12 iunie a.c.. Anunțul i-a bulversat pe părinți! Ce se întâmpla cu dosarele de înscriere depuse deja? Cei care nu au apucat să depună dosarele în prima zi se prezentau sau nu a doua zi?

Marți dimineață, la loc comanda! O altă adresă transmisă de Ministerul Educației Naționale anula mesajul transmis cu o seară înainte inspectoratelor și le cerea inspectorilor școlari să ia în calcul și să respecte termenele prevăzute actului legislativ emis în 2018, care este și în vigoare!

„De dimineață, s-a primit precizarea să respectăm termenele prevăzute în calendarul admiterii la liceu conform OMEN 4829/2018, care este în vigoare”, ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Confuzia de la nivelul ministerului, adresele cu informații contradictorii pe care le-au transmis la diferență de doar câteva ore au avut darul de a crea confuzie, bulibășeală și chiar revoltă în rândul părinților și copiilor. Voci din rândul părinților ne-au precizat că au ajuns de dimineață, de la prima oră la un centru de susținerea a probelor pentru clasele bilingve pentru a se înscrie, unde au aflat că de fapt... s-a amânat perioada înscrierii. Pentru ca după doar jumătate de oră să fie înștiințați că „stați așa”, nu se mai amână!

„Cum este posibil să se joace astfel cu viitorul copiilor? Dar dacă sunt părinți care s-au prezentat la școală, au aflat că se amână înscrierile și pleacă la muncă, unde nu au acces la informații în timp real și ratează înscrierea pentru proba de aptitudini? Dar sunt părinți care nu pot pleca de la locul de muncă, să îi informezi că se amână înscrierea, pentru ca după jumătate de oră să le spui veniți că gata, continuă înscrierile! Este o bătaie de joc, se joacă cu nervii noștri și cu viitorul copiilor noștri!”, ne-a semnalat un părinte indignat, pe bună dreptate!

Înscrierile au continuat marți, 14 mai, iar miercuri încep probele!

Cert este că după „brambureala” de la prima oră, în cursul zilei de marți, 14 mai a.c., înscrierile pentru proba de aptitudini a continuat. „Conform calendarului care a fost mai înainte elaborat și publicat, ieri și astăzi sunt înscrierile și pentru echivalarea celor care au diplome și pentru înscrierea la examen a celor care nu au susținut până acum. A fost o tentativă de modificare am înțeles, oficial ea nu a ajuns în posesia noastră. Ca atare înscrierea a mers în continuare, astăzi (marți, 14 mai a.c.) comisia din fiecare unitate se întrunește și echivalează ceea ce este legal, conform nomenclatorului. Tot astăzi pregătim listele pentru elevii care vor susține proba în perioada 15 – 17 mai a.c.. A fost o derută, în sensul că pe rețele a circulat un ordin de ministru care spunea că se modifică calendarul și am înțeles că a fost această tentativă, dar nu s-a fructificat. Noi am început la ora 9,00 înscrierea, până la ora 14,00”, a afirmat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” pentru „Replica de Constanța”.

Înscrierea s-a desfășurat și la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”, până la ora 12,00. Aici însă a fost și o altă problemă: încă de primele ore ale dimineții s-a făcut coadă pentru depunerea dosarelor, existând riscul ca numărul celor înscriși pentru a susține proba de aptitudini în cadrul centrului de la această unitate să fie mult peste capacitatea școlii. De altfel, încă din prima zi de înscrieri, de luni, 13 mai a.c., numărul celor înscriși a fost de ordinul sutelor!

„Pe de o parte, este flatant faptul că părinții au încredere în școala noastră. Dar le-am explicat faptul că la nivelul Constanței sunt șase centre pentru susținerea probelor pentru clasele bilingve, iar copiii pot susține proba la oricare dintre aceste centre, inclusiv dacă doresc să urmeze apoi cursurile liceului nostru. Probele se susțin în aceleași condiții în toate centrele. Le-am explicat părinților că dacă pentru proba pentru bilingv sunt șase centre unde aceasta poate fi susținută, proba de aptitudini pentru învățători-educatori poate fi susținută doar în cadrul acestui centru, nu putem să îi direcționăm în altă parte. În prima zi s-au înscris 370 de candidați. Deja la învățători-educatori sunt înscriși 160 de candidați”, a afirmat prof. Anamaria Ciobotaru, director Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” pentru „Replica de Constanța”.

De menționat că marți, 14 mai a.c., în cursul zilei, reprezentanții Ministerului Educației au transmis următorul comunicat: „Ministerul Educației Naționale informează actorii principali ai sistemului de învățământ că este și rămâne în vigoare, în continuare, calendarul admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019 - 2020, prevăzut în Anexa nr. 1 a ordinului nr. 4.829/2018 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat. Pentru probele de verificare a aptitudinilor și a cunoștințelor de limbă modernă și maternă, înscrierile sunt programate pentru zilele de 13 și 14 mai, iar desfășurarea probelor pentru perioada 15 - 17 mai 2019.

Totodată, mișcarea personalului didactic se realizează, de asemenea, după calendarul deja aflat în vigoare, conform ordinului nr. 5.460/2018, modificat prin ordinul 3.886/11.04.2019”.

Calendarul examenului pentru admiterea la liceu este, conform OMEN 4829/2018:

F.B.

miercuri, 15 mai 20191541
Comentarii

11Tehnic vorbind(14 mai 15:25)
copiii vostri nu au niciun viitor si asta nu din cazua lor sau a voastra ci din cauza acestui stat ticalos criminal inca marxist bolsevic si asta-i valabil ptr TOATA clasa politica nu doar ptr cei eufemistic descrisi drept pesta rosie
mai mult...Replica
10 dec 00:00ReplicaAsociație de proprietari, obligată să desființeze instalaţia de gaze naturale!

O altă asociație de proprietari din Constanța care și-a montat instalația de gaze în anul 2017 trebuie să...54

10 dec 00:00ReplicaS-a urcat la volan FĂRĂ PERMIS și a intrat în gardul Căminului Cultural, după care a FUGIT!84
10 dec 00:00ReplicaViceprimarul din Corbu, SOLICITAT să dea DECLARAȚIE în fața instanței, într-un dosar de ordin de PROTECȚIE!95
10 dec 00:00ReplicaEste IGNATUL o sărbătoare păgână sau nu?

Sacrificarea porcului dîn pragul sărbătorilor de iarnă este o dovadă a modului în care o practică păgână a...99

10 dec 00:00ReplicaBagajul de mână și bagajul de cală - câteva detalii pentru o călătorie liniştită98
10 dec 00:02ReplicaUn bărbat este de negăsit, după ce s-a prăbuşit în apa mării cu tot cu utilajul pe care îl manevra! VIDEO251
10 dec 00:20ReplicaAccident stupid în Tomis, în sensul giratoriu de la Lidl!

Trafic dat peste cap, luni seara, în zona Tomis 3! Un atutoturism marca Skoda a pătruns pe contrasens, din câte se...1240

10 dec 00:29ReplicaUn troler cu haine a pus pe jar pirotehniştii constănţeni! VIDEO871
10 dec 00:04ReplicaPodețele din Parcul Tăbăcărie au intrat în proces de reabilitare242
10 dec 00:20ReplicaSENS GIRATORIU la 23 August, în zona unde s-au înregistrat cumplite accidente rutiere! VIDEO

Autoritățile au demarat lucrările de amenajare a unui sens giratoriu, în localitatea 23 August din județul...2100

10 dec 00:31ReplicaAndra, Ștefan Bănică și Voltaj cântă de Revelion în Piața Ovidiu!564
10 dec 00:32ReplicaO femeie din Constanța stă într-un cort la marginea pădurii din Brașov și se ASCUNDE de oameni!3537
Vremea
4.2°4.2° - 6.6° marţi, 10 decembrie 2019
ConstantaUmiditate: 89%
Vânt: 3.49 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/49122327344345
5/405152031343
joker11141727285
Horoscop
mai mult...SPSportRT
10 dec 00:00SportDana Budeanu, fascinată de Gigi Becali: „E singurul bărbat din România care face asta. Mimica lui, gesturile lui...”

Designerul vestimentar Dana Budeanu, recent concediată de la Pro TV pentru un mesaj dur prin care ataca un ONG, a...126

10 dec 00:00SportCel mai zdrobitor fault din Liga 1 după Revoluție! Povestea spusă chiar de Vasile Ardeleanu: „Am dat să mă scol să-l plesnesc pe Lăcătuș, dar mi se bălăngănea piciorul cum bătea vântul”

...101

10 dec 00:00SportNicolae Stanciu i-a cucerit definitiv pe cehi: „Putea avea 20 de assisturi, dacă eram doar cu 30% mai eficienţi”

Jindřich Trpišovský, antrenorul Slaviei Praga, îl apreciază tot mai mult pe Nicolae Stanciu, mijlocaşul român...79

10 dec 00:00SportJustiţia franceză a deschis o anchetă pentru corupție în legătură cu atribuirea CM 2022. Printre cei vizați, și Michel Platini

Parchetul naţional financiar (PNF) din Franţa a deschis o anchetă pentru "corupţie activă şi pasivă" în...77

Local
9 dec 00:00LocalFacilitati fiscale pentru persoanele fizice si juridice din Eforie

În data de 29.11.2019 Consiliul Local al Oraşului Eforie a adoptat HCL nr. 224 privind instituirea unor facilităţi...226

9 dec 00:00LocalCărţile de identitate se pot obţine şi în baza unei procure speciale

Astfel, procura se poate face pe numele unei rude sau a altei persoane de încredere din România, care va face...455

9 dec 00:00LocalPERSOANE PREDATE ÎNTRE ROMÂNIA ȘI ALTE STATE

Poliţiştii români au desfășurat, în ultima săptămână, misiuni pentru aducerea în țară a 15 persoane...326

9 dec 01:36LocalActivitate de voluntariat: Spiriduși în Atelierul de fapte bune la Colegiul de Arte 'Regina Maria'

În acest an școlar, la Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” se implementează proiectul Spiriduși în...393

9 dec 01:29LocalIncendiu în localitatea Poarta Albă: un transformator electric a luat foc

Pompierii din cadrul Detașamentului ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, duminică, 8 decembrie a.c, în...478

9 dec 01:26LocalAccident rutier la intersecția bulevardului Tomis cu strada Nicolae Iorga

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați duminică, 8 decembrie a.c. să intervină în cadrul unui...1515

9 dec 01:34LocalPompierii au intervenit pentru deblocarea unei uși: persoanele din apartament DORMEAU!

Militarii din cadru ISU Dobrogea au fost solicitați duminică, 8 decembrie a.c. pentru a interveni la o deblocare de...1054

9 dec 01:18LocalAcțiune de donare de sânge în orașul Cernavodă

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, Primăria Orașului Cernavodă și Spitalul orășenesc Cenravodă...399

9 dec 00:12LocalACCIDENT RUTIER GRAV SPRE CUMPĂNA: O FEMEIE ESTE ÎN COMĂ!

O femeie a fost transportată în comă, la Spitalul Judeţean Constanţa, după ce a fost lovită de un autoturism....2453

9 dec 01:28LocalIncendiu la mansarda unui bloc de pe Baba Novac!

Pompierii constănţeni au fost solicitaţi să intervină sâmbătă seara, 7 decembrie, pe strada Baba Novac, nr. 167,...1583

Politică
10 dec 00:25PoliticăSenatul a adoptat moţiunea simplă la adresa ministrului de Finanţe, Florin Cîţu

475

9 dec 01:37PoliticăCristian Radu, anunţ cu privire la amenajarea parcărilor în Mangalia

În Mangalia, continuă lucrările la amenajarea parcărilor de reședință, în mai multe zone ale orașului, anunţă...546

9 dec 01:36PoliticăMinistrul Muncii vine cu noi informații despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat: Vom ține cont de cei cu pensii mici

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a venit cu explicații, duminică seara, despre propunerea legislativă privind...756

9 dec 01:30PoliticăPrima ciocnire frontală PSD - PNL în Parlament, după instalarea guvernului Orban: Florin Cîțu dă testul moțiunii în Senat, unde PSD are majoritate

Senatul dezbate și votează, luni, moțiunea simplă cu titlul „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”,...531

9 dec 01:32PoliticăMutare inedită în Guvernul Orban: intră la Palatul Victoriei consilieri onorifici de la ONG-uri

Un reprezentant al asociaţiilor civice ieşene a fost numit consilier onorific al ministrului Transporturilor,...564

9 dec 01:37PoliticăDupă USR şi PLUS, a venit şi rândul PMP să facă anunţul cu privire la Primăria Capitalei

...553

9 dec 00:14PoliticăPonta rămâne fără partid la Brăila

Victor Ponta mai primeşte o lovitură de la Mihai Tudose! Membrii Organizaţiei Pro România Brăila au demisionat în...1214

9 dec 01:38PoliticăLudovic Orban, de Ziua Constituției: 'Luăm în calcul reexaminarea sistemului constituțional'

Ludovic Orban a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Constituției României, în care a precizat că legea este una...549

9 dec 00:11PoliticăSevil Shhaideh, eliberată din funcţia de consilier de stat

Constănţeanca Sevil Shhaideh a fost eliberată din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei premierulu....2188

9 dec 01:20PoliticăPSD vrea să o pună pe Dăncilă să plătească datoriile partidului

Social-democrații au rămas cu datorii de peste 60 de milioane de lei, facturi neachitate, după plecarea Vioricăi...1079

Monden
10 dec 00:00MondenAntonia a răbufnit în timpul concertului susținut la Balul Bobocilor. Artista a părăsit scena și și-a înjurat fanii

Antonia și-a ieșit din fire sâmbătă seară, în timpul unui concert susținut la Balul Bobocilor, organizat...76

10 dec 00:00MondenRaluca Bădulescu are două superstiții de care nu ai mai auzit

Raluca Bădulescu are printre cele mai ciudate superstiții. Jurata de la "Bravo, ai stil" nu se atinge de două obiecte...68

10 dec 00:00MondenHoria Brenciu adoptă rețeta Loredanei la „Vocea României”. Caută artiști pentru a-i coopta în orchestra sa

Emisiunea „Vocea României” nu doar că le oferă o șansă reală celor pasionați de muzică, fiind o rampă de...67

10 dec 00:00MondenCe operație estetică și-a făcut iubita sexy a lui Dorian Popa

Amândoi sunt preocupați de imagine, însă cel mai recent a trecut printr-o transformare doar ea. Este vorba despre...72

10 dec 00:00MondenJean Gavril și Feli, videoclip demn de cinematograf pentru piesa „Ultimul val“

Jean Gavril, unul dintre cei mai nonconformiști artiști din România, și Feli lansează videoclipul piesei „Ultimul...70

10 dec 18:17MondenO tânără din Africa de Sud a câștigat Miss Universe 2019. Totul despre Zozibini Tunzi

Zozibini Tunzi a fost încoronată Miss Universe 2019, duminică seară (8 decembrie), după ce i-a impresionat pe...67

10 dec 18:13MondenCriticată pentru că are păr alb la 46 de ani, iubita lui Keanu Reeves dă replica. Motivul pentru care nu se vopseşte

Keanu Reeves, în vârstă de 55 de ani, este unul dintre actorii atipici de la Hollywood. Întotdeauna retras şi...71

10 dec 00:00MondenLourdes, fiica Madonnei, ştie să şocheze mai rău decât mama. A fost implicată într-o „orgie“ pe scenă

Madonna, în vârstă de 60 de ani, este cu siguranţă una dintre cele mai controversate artiste, care nu se teme de...71

10 dec 00:00MondenGloburile de Aur 2020 - Filmul ''Marriage Story'' a primit cele mai multe nominalizări

Lungmetrajul "Marriage Story" s-a clasat luni în fruntea topului producţiilor care au primit cele mai multe...68

10 dec 00:00Monden''Frozen II'', pe prima poziţie a box-office-ului nord-american pentru al treilea weekend consecutiv

Animaţia "Frozen 2" şi-a menţinut dominaţia asupra box-office-ului nord-american, al cărui top 3 nu a cunoscut...65

Mapamond
10 dec 00:00MapamondRusia a acordat cetăţenie unui număr de 125.000 de locuitori din estul separatist al Ucrainei

Rusia a acordat cetăţenie în ultimele şapte luni unui număr de 125.000 de locuitori din regiunile controlate de...68

10 dec 00:00MapamondRepublica Moldova: Eliberat din închisoare, fostul premier Vlad Filat va întreprinde o vizită în Ungaria, la invitaţia lui Orban

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat a anunţat că la sfârşitul acestei săptămâni va efectua prima...72

10 dec 00:00MapamondFranţa: Jean-Luc Melenchon, condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare

Liderul extremei stângi franceze, Jean-Luc Melenchon, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare şi...70

10 dec 00:00MapamondSecretarul de stat american îl va primi marţi la Washington pe ministrul de externe rus

Secretarul de stat american Mike Pompeo îl va primi marţi la Washington pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a...72

10 dec 00:00MapamondTurcia expulzează spre Franţa unsprezece presupuşi jihadişti francezi

Unsprezece presupuşi jihadişti francezi care erau deţinuţi în Turcia au fost retrimişi luni spre ţara lor...74

10 dec 00:00MapamondInstituţiile publice din China, obligate să renunţe la programe şi echipamente informatice străine

Beijingul a ordonat tuturor agenţiilor guvernamentale şi instituţiilor publice să înlocuiască programele şi...66

10 dec 00:00MapamondNoua Zeelandă: Cel puţin cinci morţi şi circa 20 de răniţi în urma erupţiei vulcanului de pe White Island

Cel puţin cinci persoane au murit, circa 20 au fost rănite, iar altele sunt date dispărute, luni, după erupţia...67

10 dec 00:00MapamondSUA: Anchetatorii FBI consideră că atacatorul saudit din Florida a acţionat singur

Anchetatorii consideră că locotenentul Forţelor Aeriene Saudite care a omorât vineri trei persoane şi a rănit alte...69

10 dec 00:00MapamondIndia: Poliţia i-a arestat pe proprietarul şi pe managerul fabricii unde au murit 43 de angajaţi într-un incediu

Poliţia din New Delhi i-a arestat pe proprietarul şi pe managerul fabricii în care duminică au murit 43 de persoane,...70

10 dec 00:00MapamondOlanda: Guvernul se pregăteşte să treacă gazul ilariant pe lista drogurilor interzise

Guvernul olandez a anunţat luni că intenţionează să introducă gazul ilariant pe "lista neagră" a drogurilor...77

Sănătate
9 dec 00:00SănătateGhimbirul: proprietăți, beneficii și recomandări pentru o viață sănătoasă

Ghimbirul este un aliment cu proprietăți și beneficii deosebite asupra sănătății organismului, atestat de studii...371

9 dec 01:18SănătateAcțiune de donare de sânge în Năvodari

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează joi, 12 decembrie,...356

7 dec 00:00SănătateȚigări normale sau electroice? Iată care sunt riscurile la care vă expuneți!

Orice cantitate de fum este nocivă pentru sănătate, aceasta este premisa de la care se poate porni acest subiect...688

4 dec 00:34SănătateDSP Constanța, informare cu privire la Hepatita A

Hepatită virală A este o boală infecțioasă, cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală), încadrată în...2465

4 dec 00:56SănătateA dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală...1524

3 dec 02:06SănătateSe caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt...924

2 dec 22:04SănătateAcțiune de donare de sânge în Negru Vodă!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orasului Negru Vodă organizează sâmbătă 07...550

2 dec 21:44SănătateRelatarea unei mămici care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa: 'Vă recomand să mergeţi cu încredere...'

De-a lungul timpului, la adresa Spitalului Judeţean Constanţa au existat numeroase critici din partea pacienţilor:...4197

30 noi 03:17SănătateSecție de Radioterapie, la Constanța. Când devine funcțională!

La începutul anului, autoritățile locale promiteau că Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va...1857

29 noi 01:20SănătateSpitalul Județean, în doliu. Doctorul Constantin Tica a MURIT

Doliu la Spitalul Județean Constanța. Șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică, Constantin Tica, a...47262