REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BĂTAIE DE JOC la ADMITEREA LA LICEU. De fapt, nu s-a modificat calendarul! „Se joacă cu nervii noștri și cu viitorul copiilor!”

BĂTAIE DE JOC la ADMITEREA LA LICEU. De fapt, nu s-a modificat calendarul! „Se joacă cu nervii noștri și cu viitorul copiilor!”

Replica API 15 mai 2019 | 00:08 285

Brambureală, părinți alarmați și puși pe drumuri, copii speriați că nu vor intra la liceul unde doresc pentru că pierd înscrierea pentru susținerea probelor de aptitudini. La această situație s-a ajuns pentru că Ministerul Educației Naționale a găsit de cuviință să schimbe programul înscrierilor și susținerii probelor de aptitudini (pentru clasele vocaționale sau bilingve) în al 12-lea ceas! Schimbarea a durat doar o noapte, pentru că marți dimineață, 14 mai a.c., reprezentanții ministerului au transmis o nouă adresă inspectoratelor școlare, în care au anunțat că... se renunță la modificarea programului și că se revine la vechiul calendar!

Bulversare, marți dimineață, 14 mai a.c., în centrele propuse pentru a găzdui proba de verificare a cunoștințelor pentru clasele din programul bilingv, cât și în cele pentru susținerea probelor vocaționale. S-a modificat sau nu calendarul probelor pentru admiterea la liceu? Continuă sau nu înscrierile? Asta se întrebau atât profesorii, membrii comisiilor, dar mai ales părinții.

Conform calendarului pentru examenul de admitere la liceu pentru anul școlar 2019 – 2020, făcut public încă de anul trecut, prin Ordinul de ministru OMEN 4829/2018, înscrierea pentru probele de aptitudini trebuia să se desfășoare în perioada 13 – 14 mai a.c., iar probele să fie susținute în intervalulo 15 – 17 mai a.c..

Doar că, luni seara, 13 mai a.c., adică după prima zi de înscrieri, surpriză! Ministerul condus de Ecaterina Andronescu transmite inspectoratelor școlare un nou ordin, OMEN 3995 – 3996/13.05.2019 prin care anunță modificarea calendarului: perioada de înscrieri care începuse deja ar fi urmat să se desfășoare în iunie a.c., la fel și probele, ar fi urmat să fie susținute în perioada 10 – 12 iunie a.c.. Anunțul i-a bulversat pe părinți! Ce se întâmpla cu dosarele de înscriere depuse deja? Cei care nu au apucat să depună dosarele în prima zi se prezentau sau nu a doua zi?

Marți dimineață, la loc comanda! O altă adresă transmisă de Ministerul Educației Naționale anula mesajul transmis cu o seară înainte inspectoratelor și le cerea inspectorilor școlari să ia în calcul și să respecte termenele prevăzute actului legislativ emis în 2018, care este și în vigoare!

„De dimineață, s-a primit precizarea să respectăm termenele prevăzute în calendarul admiterii la liceu conform OMEN 4829/2018, care este în vigoare”, ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Confuzia de la nivelul ministerului, adresele cu informații contradictorii pe care le-au transmis la diferență de doar câteva ore au avut darul de a crea confuzie, bulibășeală și chiar revoltă în rândul părinților și copiilor. Voci din rândul părinților ne-au precizat că au ajuns de dimineață, de la prima oră la un centru de susținerea a probelor pentru clasele bilingve pentru a se înscrie, unde au aflat că de fapt... s-a amânat perioada înscrierii. Pentru ca după doar jumătate de oră să fie înștiințați că „stați așa”, nu se mai amână!

„Cum este posibil să se joace astfel cu viitorul copiilor? Dar dacă sunt părinți care s-au prezentat la școală, au aflat că se amână înscrierile și pleacă la muncă, unde nu au acces la informații în timp real și ratează înscrierea pentru proba de aptitudini? Dar sunt părinți care nu pot pleca de la locul de muncă, să îi informezi că se amână înscrierea, pentru ca după jumătate de oră să le spui veniți că gata, continuă înscrierile! Este o bătaie de joc, se joacă cu nervii noștri și cu viitorul copiilor noștri!”, ne-a semnalat un părinte indignat, pe bună dreptate!

Înscrierile au continuat marți, 14 mai, iar miercuri încep probele!

Cert este că după „brambureala” de la prima oră, în cursul zilei de marți, 14 mai a.c., înscrierile pentru proba de aptitudini a continuat. „Conform calendarului care a fost mai înainte elaborat și publicat, ieri și astăzi sunt înscrierile și pentru echivalarea celor care au diplome și pentru înscrierea la examen a celor care nu au susținut până acum. A fost o tentativă de modificare am înțeles, oficial ea nu a ajuns în posesia noastră. Ca atare înscrierea a mers în continuare, astăzi (marți, 14 mai a.c.) comisia din fiecare unitate se întrunește și echivalează ceea ce este legal, conform nomenclatorului. Tot astăzi pregătim listele pentru elevii care vor susține proba în perioada 15 – 17 mai a.c.. A fost o derută, în sensul că pe rețele a circulat un ordin de ministru care spunea că se modifică calendarul și am înțeles că a fost această tentativă, dar nu s-a fructificat. Noi am început la ora 9,00 înscrierea, până la ora 14,00”, a afirmat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” pentru „Replica de Constanța”.

Înscrierea s-a desfășurat și la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”, până la ora 12,00. Aici însă a fost și o altă problemă: încă de primele ore ale dimineții s-a făcut coadă pentru depunerea dosarelor, existând riscul ca numărul celor înscriși pentru a susține proba de aptitudini în cadrul centrului de la această unitate să fie mult peste capacitatea școlii. De altfel, încă din prima zi de înscrieri, de luni, 13 mai a.c., numărul celor înscriși a fost de ordinul sutelor!

„Pe de o parte, este flatant faptul că părinții au încredere în școala noastră. Dar le-am explicat faptul că la nivelul Constanței sunt șase centre pentru susținerea probelor pentru clasele bilingve, iar copiii pot susține proba la oricare dintre aceste centre, inclusiv dacă doresc să urmeze apoi cursurile liceului nostru. Probele se susțin în aceleași condiții în toate centrele. Le-am explicat părinților că dacă pentru proba pentru bilingv sunt șase centre unde aceasta poate fi susținută, proba de aptitudini pentru învățători-educatori poate fi susținută doar în cadrul acestui centru, nu putem să îi direcționăm în altă parte. În prima zi s-au înscris 370 de candidați. Deja la învățători-educatori sunt înscriși 160 de candidați”, a afirmat prof. Anamaria Ciobotaru, director Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” pentru „Replica de Constanța”.

De menționat că marți, 14 mai a.c., în cursul zilei, reprezentanții Ministerului Educației au transmis următorul comunicat: „Ministerul Educației Naționale informează actorii principali ai sistemului de învățământ că este și rămâne în vigoare, în continuare, calendarul admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019 - 2020, prevăzut în Anexa nr. 1 a ordinului nr. 4.829/2018 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat. Pentru probele de verificare a aptitudinilor și a cunoștințelor de limbă modernă și maternă, înscrierile sunt programate pentru zilele de 13 și 14 mai, iar desfășurarea probelor pentru perioada 15 - 17 mai 2019.

Totodată, mișcarea personalului didactic se realizează, de asemenea, după calendarul deja aflat în vigoare, conform ordinului nr. 5.460/2018, modificat prin ordinul 3.886/11.04.2019”.

Calendarul examenului pentru admiterea la liceu este, conform OMEN 4829/2018:

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
copiii vostri nu au niciun viitor si asta nu din cazua lor sau a voastra ci din cauza acestui stat ticalos criminal inca marxist bolsevic si asta-i valabil ptr TOATA clasa politica nu doar ptr cei eufemistic descrisi drept pesta rosie
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108