REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Biotina pentru creșterea părului - funcționează?

Biotina pentru creșterea părului - funcționează?

Replica API 22 noiembrie 2021 | 00:00 633

Dacă nu ai suficientă biotină, este posibil să te confrunți cu căderea părului sau cu o erupție roșie. Hai să vedem ce faci în cazul în care ai un deficit de biotină, câtă trebuie să iei și în ce suplimente o găsești, scrie doc.ro.

Biotina este o vitamină solubilă în apă, care face parte din complexul de vitamine B. Este cunoscută și sub numele de vitamina H. Corpul tău are nevoie de biotină pentru a transforma anumiți nutrienți în energie. De asemenea, are un rol important în sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Ce spun cercetările despre biotină și creșterea părului

Keratina este o proteină de bază care alcătuiește părul, pielea și unghiile. Este clar că biotina îmbunătățește infrastructura keratinei din corpul tău. Dar dincolo de asta, cercetătorii nu știu cu exactitate care este rolul biotinei în îngrijirea părului sau a pielii.

Cercetările privind efectele biotinei asupra creșterii părului sunt destul de puține. Până în prezent, există doar dovezi limitate care sugerează că aportul crescut de biotină poate ajuta la creșterea părului.

Conform studiilor, nu doar biotina influențează creșterea părului, deoarece suplimentele luate conțin nu numai biotină, ci și alte ingrediente. Astfel, îmbunătățirea creșterii părului nu poate fi atribuită exclusiv biotinei.

De exemplu, într-un studiu din 2015, femeile cu părul rărit au primit un supliment oral cu proteine ​​marine care conținea biotină și alte ingrediente sau o pastilă placebo (fără tratament activ), de două ori pe zi, timp de 90 de zile.

La începutul și la sfârșitul studiului, au fost realizate imagini digitale ale zonelor afectate de pe scalp. Părul fiecărei participante a fost, de asemenea, spălat și au fost numărate toate firele de păr căzute. Cercetătorii au descoperit că femeile care au luat suplimentul au experimentat o creștere semnificativă a părului în zonele afectate de cădere.

Un studiu din 2012 a avut rezultate similare. Participanții au perceput o îmbunătățire a creșterii și a calității părului după 90 - 180 de zile.

Doza zilnică recomandată

Deficiența de biotină este rară, așa că Food and Drug Administration nu oferă o doză zilnică recomandată. DZR poate varia în funcție de vârsta, sexul și starea generală de sănătate a unei persoane.

În schimb, experții au recomandat următoarele recomandări de dozare. Orice persoană cu vârsta de 10 ani sau mai mult ar trebui să primească între 30 și 100 mcg pe zi. Sugarii și copiii ar trebui să primească:

de la naștere până la 3 ani: 10 până la 20 micrograme (mcg)

vârstă cuprinsă între 4 si 6 ani: 25 mcg

vârste cuprinse între 7 și 10 ani: 30 mcg

Persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează pot avea nevoie de niveluri mai mari de biotină.

Discută cu medicul tău despre doza zilnică potrivită pentru tine. El îți poate oferi îndrumări despre cum să îți crești în siguranță doza, pentru a avea beneficii maxime.

Îți poți asigura doza recomandată de biotină prin dietă sau luând un supliment de biotină.

Alimente bogate în biotină

Dacă ești obișnuit să mănânci sănătos, probabil că obții deja cantitatea zilnică recomandată de biotină din alimentele pe care le consumi. Dar dacă vrei să crești aportul, poți adăuga mai multe alimente bogate în biotină.

Acestea includ:

organe, cum ar fi ficatul sau rinichii

gălbenuș de ou

nuci, cum ar fi migdale, alune și nuci românești

soia și alte leguminoase

cereale integrale

banane

conopidă

ciuperci

Procesarea termică poate reduce eficacitatea biotinei, așa că optează pentru preparate crude sau minim procesate.

Cantitatea de biotină poate varia și de la aliment la aliment, așa că asigură-te că citești informațiile nutriționale ori de câte ori este posibil. Acest lucru te poate ajuta să alegi produsele cele mai potrivite pentru nevoile tale.

Suplimente cu biotină

Dacă ți se pare că nu obții suficientă biotină din dieta ta sau dacă vrei doar să crești doza, suplimentele pot fi o opțiune.

Suplimentele cu biotină sunt disponibile fără prescripție medicală, sub formă de capsule sau tablete. Deși Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente reglementează suplimentele alimentare, este important să citești cu atenție ambalajul și să cumperi numai de la un furnizor în care ai încredere.

Majoritatea oamenilor pot lua suplimente cu biotină fără efecte negative, dar sunt posibile efecte secundare minore. Acestea includ:

greaţă

crampe

diaree

Este posibil să reduci riscul de reacții adverse luând suplimentul împreună cu alimente. Suplimentele nu sunt pentru toată lumea, așa că discută cu medicul înainte de utilizare.

Alte beneficii ale biotinei

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele sale asupra creșterii părului, biotina are câteva beneficii dovedite.

De exemplu, biotina este una dintre vitaminele B care susțin un metabolism sănătos. Biotina transformă glucoza din carbohidrați în energie pentru organism și ajută aminoacizii în îndeplinirea funcțiilor normale ale corpului.

De asemenea, se crede că biotina:

Reduce inflamația

Îmbunătățește funcția cognitivă

Ajută la scaderea glicemiei la persoanele cu diabet

Crește colesterolul „bun” HDL și scade colesterolul „rău” LDL

Riscuri și precauții

Adăugarea mai multor alimente bogate în biotină în dieta ta nu implică niciun risc. Cu toate acestea, ar trebui să consulți întotdeauna medicul înainte de a adăuga un nou supliment în rutina ta.

Biotina nu are interacțiuni cunoscute, dar medicul ar trebui să confirme totuși utilizarea suplimentului împreună cu orice alte medicamente pe care le iei.

Medicul îți poate oferi, de asemenea, mai multe informații individuale despre dozaj și potențiale efecte secundare.

Biotina este o vitamină solubilă în apă, astfel încât orice exces din corpul tău se va elimina prin urină. Acest lucru face improbabilă o posibilă supradoză.

Dacă ai o erupție cutanată neobișnuită sau neașteptată după creșterea aportului de biotină, consultă imediat medicul. În cazuri rare, acesta este un semn de supradozaj cu biotină.

Medicul va verifica următoarele pentru a confirma supradozajul:

niveluri scăzute de vitamina C

niveluri scăzute de vitamina B6

niveluri ridicate de zahăr din sânge

scăderea producției de insulină

Dacă medicul confirmă că iei prea multă biotină, îți va reduce doza recomandată.

Cât timp durează până vezi rezultate?

Majoritatea oamenilor nu vor vedea beneficii notabile până când nu își vor crește aportul timp de câteva luni. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să fii consecvent în administrarea capsulelor.

Dacă îți creșteți aportul prin alimente, va trebui să mănânci mai multe alimente bogate în biotină în fiecare zi pentru a ingera efectiv suficientă biotină pentru a face diferența.

Dacă iei un supliment, este important să îl iei zilnic sau așa cum recomandă medicul.

Deși cercetările sunt limitate, studiile din 2012 și 2015 sugerează că rezultatele pot fi văzute în doar 90 de zile.

Acestea includ o accelerare a creșterii și o intensificare a strălucirii. Se pare că, cu cât iei mai mult timp o doză mai mare, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108