REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
16.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Brexit: Theresa May se deplasează la Strasbourg în încercarea de a debloca negocierile cu UE

Brexit: Theresa May se deplasează la Strasbourg în încercarea de a debloca negocierile cu UE

Replica API 12 martie 2019 | 00:00 448

Theresa May

Premierul britanic Theresa May se va deplasa luni seară la Strasbourg - unde vor avea loc sesiunea plenară a Parlamentului European şi reuniunea săptămânală a Colegiului comisarilor europeni - în încercarea de a depăşi impasul în care se află negocierile privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat ministrul de externe irlandez Simon Coveney, care a adăugat că obstacolele în tratative încă persistă, relatează Reuters.

Uniunea Europeană încearcă să formuleze o propunere privind Brexitul care să elimine temerile Londrei legate de aşa-numita 'plasă de siguranţă' referitoare la frontiera irlandeză, dar nu va face compromisuri privind priorităţile esenţiale ale blocului comunitar, a spus Coveney.

''Negocierile sunt în desfăşurare. Prim-ministrul britanic se deplasează la Strasbourg în această seară, înţeleg că pentru a încerca să finalizeze un acord dacă este posibil'', a declarat şeful diplomaţiei irlandeze.

''Abordarea noastră rămâne aceeaşi, am afirmat foarte clar că acordul de retragere nu poate fi schimbat, însă dorim să încercăm să fim utili în termeni de a oferi claritate şi de a da noi asigurări, necesare în Westminster, că plasa de siguranţă se doreşte a fi temporară. Nimeni nu încearcă să păcălească pe nimeni, cu nimic'', a accentuat oficialul de la Dublin.

Destinată să fie aplicată doar ca ultim recurs, dacă nicio altă soluţie nu este găsită, ''plasa de siguranţă'' (backstop) ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ''o capcană'' ce i-ar menţine sub umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci ''backstop-ul'' ar fi inutil.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Uniunea Europeana trebuie sa-i intoarca spatele acestei femei ! Si de asemenea trebuie impuse taxe vamale consistente Angliei astfel incat sa constientizeze ce inseamna sa fii impotriva curentului !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212