REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

BUGETARII ies în stradă! Protestează împotriva măsurilor luate de Guvernul Cîțu

BUGETARII ies în stradă! Protestează împotriva măsurilor luate de Guvernul Cîțu

Replica API 11 ianuarie 2021 | 19:54 2235

Federația PUBLISIND afiliată la Blocul Național Sindical, totalizând 35.000 de membri din domeniile administrație publică centrală și locală, asistență socială, poliție și poliție de frontieră, grefă judiciară, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS, a declanșat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020 (dată la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi și la sediul MAI) în reacție la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017.

Protestele vor continua pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat în cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, prima acțiune din seria pregătită anul 2021, este planificată pe dată de 13 ianuarie 2021. PUBLISIND protestează contra înghețării salariilor și pensiilor, a neindexării pensiilor cu valoarea inflației, precum și a creșterii salariului minim net cu doar 41 de lei. Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv și aprobate în Parlamentul României.

Suntem bugetari iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuză restricțiile, interdicțiile și incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă așteptăm cuminți la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri. Nu putem înghiți la nesfârșit tergiversarile. Sporurile sunt înghețate din anul 2010. Din anul 2021 îngheață din nou și salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022.

Aceștia solicită prim-ministrului României o întâlnire pentru soluționarea următoarelor revendicări:

· eliminarea inechităților salariale din sistemul public;

· aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor;

· un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.

Federația Sanitas a decis reluarea acțiunilor de protest începând cu 12 ianuarie

De asemenea, Federația Sanitas a decis reluarea acțiunilor de protest. Acestea încep pe 12 ianuarie cu pichetarea Prefecturii Constanța cu un grup de maxim 100 persoane, din cauza înghețării creșterilor salariale și a nerespectării de către Guvern a soluțiilor convenite. Numărul de persoane este dictat de constrângerile legale generate de pandemie, în condițiile în care, până acum, și-au exprimat dorința de a participa peste 400 membrii de sindicat.

Acțiunile se vor desfășura simultan în toate municipiile de județ din țară.

Conform calendarului de acţiuni revendicative aprobat de Consiliul Naţional Sanitas în data de 5 ianuarie, ca urmare a aparitiei O.U.G. nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, Sindicatul Sanitas Constanţa va picheta lnstituţia Prefectului Judeţul Constanţa în 12.01.2021, în intervalul orar 12:00-13:00 pentru susținerea următoarelor revendicări:

I. Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 — legea-cadru privind salarizarea personalulul plătit din fonduri publice, în sensul aplicării creşterilor salariale prevăzute de lege pentru anul 2021 pentru salariaţii din sănătate şi asistenţă socială. Facem precizarea că această măsură este valabilă doar pentru infirmiere, asistenţi sociali, educatori, îngrijitoare, brancardieri, personal tehnic¬administrativ, liftiere, şoferi, etc.deoarece medicii, asistenţii şi alte categorii profesionale au beneficiat de majorarea la maximul din grilă încă din 01.03.2018 respectiv 01.07.2020;

2. Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; Aceleaşi categorii defavorizate de la punctul 1 au sporurile de condiții de muncă raportate la salariul din 2018, fiind de două ori discriminate;

3. Acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială şi personalului din unităţile sanitare, finanţat de Ministerul Sănătăţii.

Legea 82/2020 prevede acordarea unui stimulent de risc lunar, pe perioada stării de urgenţă pentru personalul medical şi sanitar auxiliar din spitale "care au activat în timpul stărli de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19" şi pentru personalul din DGASPC-uri "Impficat direct în sprijinirea şi sau ingriirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităti şi a altor grupuri vulnerabile". Până la această dată au primit stimulentul de risc doar personalul din spitale finanţat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, celălalt personal din unităţile sanitare (Unitatea de Primiri Urgenţe, Centru de Sănătate Mintală, medicii rezidenţi, ş.a.) şi personalul din DGASPC-uri nu au primit şi nici nu sunt semnale pozitive în acest sens.

În functie de rezultatul negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţla SANITAS va decide următoarele acţiuniuni revendicative.

Federația atrage atenţia Guvernului României că neacordarea majorărilor salariale prevăzute de lege şi a celorlalte revendicări enumerate, generează nemulţumiri imense în rândul salariaţilor şi creează inevitabil premisele declanşării unor acţiuni de protest de mare amploare în anul 2021.

M.P., A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti facultatea de farmacie si angajati-va la patronii din domeniu sau la lanturi.Sa vedeti cum e sa iei salariu in functie de vanzari,cu toate ca unele medicamente nu se gasesc, sa vedeti cum e sa ai pe contractul de munca un salariu mizerabil si sa ti se promita doar mai mult,sa lucrezi weekenduri,sa stai 8 ore in picioare,in stress,si sa nu ti se mareasca niciodata salariul.Dupa ce ai invatat 5 ani aceleasi materii ca medicina.Sa te umileasca patronii din domeniu care au stele si alte grade,sa te umileasca managerul de zona ca nu vinzi ca alea care lucreaza mana in mana cu medicii.Veniti
2
0
Am minim 6000 lei salariu dar mai iau inca 6000 spaga si ies in strada ca ne scoate PSD-ul.
6
2
sant locuri libere la santuri ,drumuri, in agricultura, in mine de sare,cariere de piatra,etc..............
5
4
o asistente ia minim 6000 lei amice. 1000 euro iau alea in primul an de munca probabil. futu va n gura de medici care va imbuibati din 7 locuri. cunosc medici care muncesc la spital, la regina marina si predau si la facultate. sa moara ma sa, astia sunt niste talente nedescoperite, genii, cum reusesc sa fie performanti in3 locuri? evident ca nu! la spital nici nu dau! la facultate se fac ca predau si la privat chiar trebuie sa muncesti...
6
0
au iesit putorile in strada,care nu produc mai nimic habar nu au ce inseamna munca stau la pomeni electorale si produc becuri arse.Culmea este ca cei care muncesc la privat si care se chinuie pe salarii de cacat la patron stau cuminti ,ies sa protesteze putorile lumii.Deja asta e prea mult.
7
3
muie bugetarilor
6
8
Voucherele care zic unii ca sprijina Horeca oricum raman. Asa ca sictir. Nu se justifica mitingurile. Trebuie reduse posturile de "facut nimic" de la bugetari. Mai mult covidu le aduce si sume frumusele suplimentare unora din sanatate.
7
4
la SANITAS - PSD ii scoate in strada...ce mai vreti ma ? O asistenta castiga minim 1000euro, ce mama naibii mai vrei ma nenorocitilor? Mai aveti inca pe putin inca 1000euro din tips
14
5
in strada ci pesedeii muisti care simt cum le intra usor pula-n gura aia spurcata a lor !!!
8
8
Cum sa ne ia nou voucherele de vacanta si sa ne plafoneze salariile?.Noi care am votat cu mainile si picioarele peneleul lui Negoita???.
15
3
iar ai aparut cu ineptiile, amele catgorii castiga la fel, numai ca unii platesc taxe corect adica evaziunea e zero, deaia au salariul mai mare!
7
10
Afara cu toate personajele numite politic: fetite cu fuste scurte si creier mult!!!, ciurucuri si multi dintr-un anumit trib superior care acapareaza institutiile cu atributii de control , etc. Cat de curand voi face public multe mizerii din sistemul public. AFARA cu neamurile unui ' stamule'. totul este pe bani si influienta.
18
0
i-a spurcat psd la bani multi si nu prea munciti Sint peste privati care muncesc pe ruptelea si tot ei tipa
18
11
vin si hastagistii, ca ei tin cu dreptatea, nu cu multinationalele si strainatatea
6
2
coruptiaucide!!
13
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108