REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bulgaria a modificat un proiect de reformare a justiției criticat de comisia de la Veneția

Bulgaria a modificat un proiect de reformare a justiției criticat de comisia de la Veneția

Replica API 7 decembrie 2019 | 00:00 182

sursa foto: Agerpres

Guvernul Bulgariei a modificat astăzi, în ședință extraordinară, un controversat proiect de reformare a justiției, criticat de comisia de la Veneția, potrivit romania-actualitati.ro.

Obiecțiile comisiei erau legate de structura piramidală a procuraturii, moștenită de la regimul totalitar, intangibilitatea procurorului general, implicarea sa în politica de cadre a tribunalelor și încercările de îngrădire independenței justiției.

Boiko Borisov a anunţat că guvernul va propune numirea unui procuror independent cu mandat de şapte ani, ales cu majoritate de două treimi din grupul de procurori în Consiliul Superior al Magistraturii, ce va ancheta eventuale infracţiuni comise de procurorul general.

Propunerea corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene, a spus primul ministru. Procurorul şef va fi obligat să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare oricând va fi chemat şi să elaboreze rapoarte trimestriale. "Trimitem parlamentului propunerile privind amendarea Legii justiţiei şi a Codului de procedură penală", a anunţat Borisov, adaugând că a fost asigurată majoritatea necesară adoptării de urgenţă a acestora.

Ieri preşedintele Curţii Supreme de Casaţie, Lozan Panov, a avertizat că principala ameninţare la adresa independenţei justiţiei bulgare vine din partea procuraturii pentru că procurorul general dispune de instrumente pentru exercitare de presiuni asupra judecătorilor.

Primul ministru a anunţat şi proiectul de decizie ca mediile de stat să funcţioneze gratuit pentru partide pe durata campaniilor electorale.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La noi critica daca ne atingem de procurori la bulgari critica pt ca au prea multa putere!?!?. La noi toti sefii de parchete sunt numiti de presedinte, adica politic.Dar daca e de la PPE atunci merge. Daca presedintele era psd ist arunci ar fi zis ca nu e bine. Cand a aparut Sectia de investigare a magistratilor, al carei sef nu este numit de presedinte a inceput balciul!! Manipularea! Ce nu intelege romanul este ca toate institutiile CEDO, comisia de la Venetia, comisia europeana sunt alese POLITIC!!!! Si majoritatea in Parlamentul European este detinuta dePPE si fac regulile cum le convine
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108