REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Că tot vine Paștele... Prețurile produselor de post au explodat! Video

Că tot vine Paștele... Prețurile produselor de post au explodat! Video

Georgiana BOGLEA 25 martie 2024 | 00:00 1483

Atât în piețe, cât și în magazine găsim o varietate de produse de post, cu prețuri mai mult sau mai puțin pentru buzunarele tuturor. Cu toate că a început Postul Paștelui din 2024, din cauza scumpirilor din ultima perioadă, a salariilor și pensiilor care sunt în continuare mici în comparație cu prețurile actuale, tot mai mulți români nu-și mai permit să țină post, mai ales dacă vorbim despre cel al Paștelui, care-i cel mai lung din an.

Ca tot vine Pastele... Preturile produselor de post au explodat! Video

Să ții post costă

Fie că și-au pierdut credința sau din cauza veniturilor mici, ori din alte cauze medicale, din ce în ce mai puțini constănțeni nu mai țin post. Constănțenii sunt de părere că legumele și verdețurile, cele mai căutate de altfel în această perioadă, s-au scumpit cel mai mult. Însă, nici celelalte alimente de post nu au prețuri acceptabile.

Ca tot vine Pastele... Preturile produselor de post au explodat! Video

Prețurile celor mai comune alimente au crescut simțitor, un kg de fasole, de exemplu, ajungând să coste aproximativ 14 lei, un kg de cartofi aproximativ 4-5 lei, iar un kg de ceapă în jur de 4-5 lei. Dacă vorbim de alimente specifice perioadei Postului Pascal, putem să ne referim la urzici care au un preț de 10 lei/ pungă în piețe , iar în supermarket le găsim la prețul de 14 lei/ 500 g, în timp ce leurda se găsește la legătura cu un preț de 2 lei, ceapa verde având aproximativ același preț, iar o legătură de ridichi costă aproximativ 2 lei.
 

Video:

Varza care este un aliment destul de comun în bucătăria românească se vinde cu un preț începând cu 5,5 lei/kg, iar ciupercile se vând cu prețuri începând cu 8 lei/ 500  g, roșiile se găsesc la prețuri de la 9 lei/ kg în sus, asemenea castraveților.

Nici fructele nu sunt o variantă mai ieftină

Căpșunile se vând cu prețuri începând cu 24 lei kg în extrasezon, iar mandarinele se vând cu prețuri de aproximativ 7,5 lei/kg, în timp ce perele au prețul de 10 lei/kg, iar merele au prețuri începând cu 3,5 lei/kg.

Ca tot vine Pastele... Preturile produselor de post au explodat! Video

Specialitățile, și mai scumpe

Laptele vegetal este o variantă foarte la modă în ultima perioadă, fie că persoanele respective țin sau nu post. Pe piață există o multitudine de variante care pot înlocui cu succes laptele de origine animală. Fie că vorbim de lapte de migdale, ovăz, orez sau soia, vom găsi acest aliment pe rafturile alimentelor cu prețuri începând cu 6 lei.

Video:

Un borcan de dulceață are un preț începând cu 12,5 lei, în timp ce o ciocolată de post pornește de la un preț de 2,7 lei. Puteți alege de asemenea și dintr-o gamă variată de semipreparate cum ar fi pizza vegană congelată cu prețuri începând cu 10 lei, șnițele vegane la un preț de 12 lei, iar chifteluțele vegane le găsiți la același preț, iar un mix de legume gata condimentate îl găsiți la prețul de aproximativ 9 lei.

Alimentele de bază s-au scumpit și ele

Un kg de făină are prețuri începând cu 2 lei, asemenea unui kg de mălai, iar un pachet de paste se găsește pe rafturile magazinelor cu prețuri începând de la 2,2 lei, iar o cutie de margarină costă de la 5 lei în sus.

Constănțenii se plâng de prețurile exagerate la alimente

Oamenii par să își piardă încet, încet credința, iar dorința de a mai ține post este din ce în ce mai mică în rândul constănțenilor. Acest lucru pare să fie mânat și de sărăcie care îi împinge pe oameni spre cele mai scăzute prețuri de pe rafturi.

Românii se plâng constant de faptul că prețurile cresc în mod exagerat, iar veniturile au rămas la același nivel, nemaiavând posibilitatea de a alege dintr-o paletă variată de produse deoarece bugetul nu le mai permite, aceștia alegând cele mai ieftine variante când vine vorba de mâncare.

Video:

Așadar, având în vedere aceste prețuri ridicate, mulți ar putea decide să renunțe să cumpere aceste alimente inclusiv pentru masa de Paște. Dacă luăm în calcul și faptul că, principalul preparat, în această perioadă, îl reprezintă mielul, ne așteptăm ca și prețul cărnii să depășească limitele normale. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut semnificativ, iar comercianții ar putea rămâne cu marfa nevândută.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa se intampla de cand lumea . Cand se apropie sarbatorile , se scumpesc toate . Lacomia bat-o vina . Fac comert de 30 de ani . Mereu am scazut preturile cand am putut nu le-am crescut . Asta este mentalitatea comerciantilor in general , sa jupoaie clintu daca se poate .
3
0
Pesticide separat gasesc la producatori ? poate ies mai ieftin !
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272