REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Cancerul de piele, o boală tot mai des întâlnită în rândul constănţenilor

Cancerul de piele, o boală tot mai des întâlnită în rândul constănţenilor

Replica API 31 mai 2012 | 00:00 247

Medicii dermatologi trag un semnal de alarmă, atenţionând populaţia că nişte simple aluniţe, dacă sunt traumatizate sau expuse la soare, pot fi primul pas către cancerul cutanat. Chiar şi aşa, dezamăgitor este faptul că lumea nu acordă un interes pe măsură sănătăţii, neprezentându-se la medici şi ajungând astfel în faze foarte avansate. "Aluniţele sunt formaţiuni benigne, ele nu se cancerizează decât după expunere prelungită la soare sau după traumatizarea lor. Altfel, aceste formaţiuni rămân benigne tot restul vieţii", spune dr. Gheorghe Nicola, şeful Secţiei de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Medicii dermatologi constănţeni sunt dezamăgiţi. Chiar dacă înscrierile pentru consultaţiile gratuite în vederea depistării cancerului cutanat, organizate cu ocazia Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului, au arătat că oamenii sunt interesaţi de propria sănătate, iată că ziua de 30 mai a indicat contrariul. Aşadar, cu toate că listele s-au umplut în numai o zi, la consultaţii nu s-au prezentat nici măcar jumătate. Toţi medicii dermatologi din Constanţa, 11 la număr, s-au înscris în acest program, iar lista fiecăruia cuprindea un număr de 12 consultaţii gratuite. "Este vorba de o campanie organizată de Societatea Română de Dermatologie, care, în fiecare an, în luna mai, organizează Ziua Europeană pentru Depistarea Melanomului. La Constanţa, listele deja erau completate până pe 8 mai, mai devreme cu 2 zile, dar surpriza a fost următoarea: debutul a fost latent, la prima oră anunţată nu am avut decât câteva cazuri. Câte două trei cazuri, eu personal am avut 2 cazuri din 12, deci foarte puţin.", a declarat, pentru "Replica", dr. Gheorghe Nicola, şeful Secţiei de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Chiar şi aşa, medicul precizează că această campanie este demarată întrucât incidenţa cancerului de piele este în continuă creştere, cel puţin aşa arată statistica ultimilor ani, iar majoritatea cazurilor sunt din cauza expunerii la soare. "Medicii dermatologi demarează această campanie pentru că în ultimii 30 de ani incidenţa cancerului cutanat a fost într-o continuă creştere. E un număr mare de leziuni care se transformă în cancer cutanat. Marea majoritate a cazurilor de cancer cutanat apare la persoanele care se expun excesiv la soare. Aici este vorba, pe de o parte, la cei care îţi desfăşoară activitatea în soare sau cărora le place să se sclade în soare, la malul mării.", a mai spus medicul.

Expunerea la soare prelungită, un pas către cancerul cutanat

Soarele este cel mai bun prieten al omului, spune dr. Gheorghe Nicola, însă şi cel mai mare duşman. Dacă nu ştim să ne folosim de beneficiile aduse de el, putem să cădem în extrema cealaltă. "Este foarte bine să ne expunem la soare pentru că soarele este cel mai bun prieten al omului. Una din funcţiile importante ale pielii este sinteza de vitamină D în piele, sub influenţa radiaţiilor ultraviolete din spectrul solar. Trebuie să ţinem cont de această funcţie a pielii, de aceea le recomandăm copiilor să se expună la soare, nu numai celor care au rahitism, ci tuturor copiilor pentru a preveni instalarea manifestărilor. Însă, expunerea la soare trebuie făcută într-un anumit interval orar, mai exact atunci când intensitatea ultravioletelor nu este foarte mare. Nu recomandăm expunerea la soare la ora prânzului. Recomadăm dimineaţa până în 10 sau după amiaza, după ora 17.00. Aceste ore sunt şi în funcţie de tipul de piele.", ne recomandă dr. Gheorghe Nicola, şeful Secţiei de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Potrivit acestuia, cancerul cutanat apare mai ales în urma expunerii la radiaţiile din spectrul solar. În afara ultravioletelor din spectrul solar mai sunt şi alţi factori care determină pe leziuni preexistente, transformarea lor carcinomatoasă. Este vorba de nevii pigmentari, aluniţele mai exact. "Trebuie să insistăm la persoanele care au multe aluniţe, mai ales acei nevi pigmentari reliefaţi care pot fi foarte uşor traumatizaţi chiar prin frecarea cu obiectele de îmbrăcăminte. Acestor persoane le recomandăm să nu poarte obiecte foarte aspre, spre exemplu de in sau apretate. Unii nevi pigmentari reliefaţi necesită a fi excizaţi chirurgical, dacă sunt situaţi în locuri precum breteaua unui sutien.", spune dr. Nicola.

Aluniţele sunt formaţiuni benigne care se pot canceriza

Medicul Gheorghe Nicola trage un semnal de alarmă şi subliniază că aluniţele sunt formaţiuni benigne care se pot canceriza în urma unor anuiţi factori. "Aceste aluniţe, aici trebuie să subliniem, sunt formaţiuni benigne, ele nu se cancerizează decât după expunere prelungită la soare sau după traumatizarea lor. Altfel, aceste formaţiuni rămân benigne tot restul vieţii.", declară dr. Nicola. Însă, cea mai severă formă de cancer cutanat este melanomul, care apare pe leziuni preexistente printre care şi nevii pigmentari. Dar poate să apară şi în pielea sănătoasă fără a fi precedat de leziuni de tipul aluniţelor. Acest lucru se întâmplă mai ales la persoanele care s-au expus la soare în decursul timpului. "Fac precizarea că efectul razelor ultraviolete din spectrul solar este cumulativ. Noi plătim tributul expunerii la soare după 20 - 30 de ani.", atenţionează medicul. Chiar şi aşa, se pare că oamenii nu sunt atât de interesaţi de propria sănătate, pe cât ar trebui, întrucât vizitele la dermatolog sunt foarte puţine, spre inexistente. "Experienţa celorlalţi ani ne-a arătat că există o incidenţă şi o prevalenţă ridicate la cancerul cutanat dar din diverse motive, bolnavii nu ajung la medicul specialist dermatolog. Printre aceste motive, adresabilitatea nu intră în discuţie pentru că reţeaua sanitară este foarte bine pusă la punct, sunt foarte multe cabinete de medici de familie care pot da trimiteri. Este regretabil că printre aceşti factori se numără neglijenţa oamenilor. Chiar dacă văd că este o formaţiune care se ulcerează şi care nu are tendinţa să treacă, bolnavii tot nu se prezintă la medic şi ajung de multe ori într-o fază foarte avansată.", mai spune medicul Gheorghe Nicola.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272