REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Care sunt facilitățile de care vor beneficia românii odată cu aderarea parțială în spațiul Schengen

Care sunt facilitățile de care vor beneficia românii odată cu aderarea parțială în spațiul Schengen

Victor ROTARU 28 martie 2024 | 00:00 1800

Începând cu 31 martie, românii care zboară spre țări din spațiul Schengen nu se vor mai opri la ghișeele de control ale Poliției de Frontieră, ci vor merge direct spre porțile de îmbarcare. De asemenea și pentru românii și turiștii care vor ajunge cu navele de croazieră în porturile românești de la Marea Neagră lucrurile vor fi schimbate, nu se vor mai impune controale din partea Poliției de Frontieră, asta doar dacă nava respectivă vine dintr-o țară care de asemenea face parte din spațiul Schengen.

Care sunt facilitatile de care vor beneficia romanii odata cu aderarea partiala in spatiul Schengen

Admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen din 31 martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime, a fost votată pe 30 decembrie 2023 de Consiliul Uniunii Europene. Aderarea cu granițele terestre este încă blocată de Austria. Astfel, mai sunt doar câteva zile până la intrarea României în spațiul Schengen, iar reporterii Replica au luat legătura cu Directorul Aeroportului Mihail Kogălniceanu, Bogdan Artagea, dar și cu Purtătorul de Cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța, Andrei Ene, pentru a explica pe îndelete avantajele românilor odată cu intrarea în Schengen.

Artagea: Noi sperăm să avem o creștere a pasagerilor

Bogdan Artagea, Directorul General al Aeroportului Mihail Kogălniceanu, a transmis faptul că românii vor pierde mai puțin timp pentru controalele din aeroporturi, atât la plecare, cât și la sosire, asta dacă țara respectivă este parte a spațiului Schengen: „Pe cursele Schengen e clar că vor zbura ca pe cursele interne. Vor fi mult mai rapide, având în vedere că nu mai stai la Poliția de Frontieră pentru pașapoarte, iar pe cursele non-Schengen vor fi proceduri și măsuri pentru a asigura frontiera. Va fi mult mai rapidă trecerea pentru că nu vor mai sta la ghișeul de la Poliția de Frontieră, după control Antitero, vor merge pe terminalul de pasageri, va fi mult mai rapid tot procesul. Noi sperăm ca odată cu intrarea în Schengen să se poată călători în condiții mult mai rapide și să fim mult mai atractivi. Vom vedea acum. O să intre în funcțiune și noul terminal care va corespunde normelor Schengen, noi sperăm să avem o creștere a pasagerilor.

Care sunt facilitatile de care vor beneficia romanii odata cu aderarea partiala in spatiul SchengenBogdan Artagea

Ene: Dunărea nu face parte din frontiera maritimă a României

Purtătorul de Cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța, Andrei Ene, a explicat pe larg ce presupune intrarea României în spațiul Schengen, atrăgând atenția asupra faptului că persoanele care vor tranzita Dunărea vor fi în continuare verificate:

Începând cu 31 martie intrăm în spațiul Schengen. Poliția de Frontieră va aplica pachetul Schengen în ceea ce privește verificările la frontieră, în aeroporturi dar și pe cale maritimă, în punctele de trecere portuare de la frontiera maritimă: Mangalia, Constanța, Constanța Sud Agigea și Midia, acestea sunt cele 4 puncte de trecere la frontiera maritimă. Aici, sunt mai multe situații. În ceea ce privește navigația de agrement, în situația în care aceste tipuri de mijloace tranzitează doar porturi ale statelor membre, acestea pot intra într-un port din România care nu este neapărat constituit ca punct de trecere al frontierei. Poate să vină o navă de agrement din Bulgaria, într-un port turistic, Tomis, Belona, Limanu, unde nu este punct de trecere. Când vorbim de echipajele navelor de pasageri, care nu tranzitează porturi terțe, în baza unei analize de risc, sau din motive de securitate și de migrație, Poliția de Frontieră poate executa controale polițienești. Când vorbim de navele care tranzitează Dunărea, aici este foarte important. Persoanele, pasagerii, echipajele vor fi verificate în continuare până se ia decizia de a se elimina controalele la frontierele terestre pentru că Dunărea nu face parte din frontiera maritimă a României, nu este zona unde s-au ridicat controalele. Majoritatea navelor comerciale care tranzitează posturile noastre de la Marea Neagră, vin din porturi terțe, deci automat controalele continuă sub aceeași formă, inclusiv asupra cetățenilor români care fac parte din echipaj. În cazul minorilor, la fel ca și la adulți, aceștia nu vor mai efectua controlul la frontieră în cazul în care aceștia se deplasează la bordul unei nave de agrement sau croazieră într-un alt stat Schengen. Aceștia nu vor avea nevoie de un aviz suplimentar, dar trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca și până în prezent, dar nu se mai efectuează controlul de frontieră.“   

Care sunt facilitatile de care vor beneficia romanii odata cu aderarea partiala in spatiul Schengen

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt.Popescu suparatul;da ma dar dupa al doilea razboi mondial nu au primit nici urmashi celor mortzi pentru patrie nici cei care au supravietzuit razboiului atat de multzi bani de la stat cat au primit ilegalishti comunishti chiar si aia care nu erau care declarau uni despre altzi ca ei au lipit afishe contra nazishtilor sau ca au distribuit manifeste,acelasi lucru l-au facut si ashazishi revolutzionari din decembrie 1989 cand si atunci tot asha a fost,adevaratzi revolutzionari nu si-au luat adeverintze de revolutzinari pentru ca sa beneficieze de avantaje de la stat caci ei nu au fost la revolutzie pentru avantaje baneshti sau altele ci pentru ca sau saturat de N.Ceaushescu si regimul comunist din Romania,adica si dupa razboi si dupa revolutzia furata de Iliescu si ai lui oameni demni si-au vazut de treaba,in schimb s-a ridicat pleava sau lichelele cum li se mai spune astora.
1
0
PENTRU DL. DIRECTOR AL AEROPORTULUI...M. KOGALNICEANU...BOGDAN ARTAGEA... IN URMA CU PESTE 50 ANI, DIRECTORUL AEROPORTULUI. M. KOGALNICEANU, ERA DL. GENERAL CONSTANTIN GHEORGHE...CONSTANTEAN...GENERAL CARE A LUPTAT IN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, CA PILOT... SINCER N-AM VAZUT LA DOMNIA SA... NICI BARBA...NICI LANTURI DE AUR LA MAINI.. UN ADEVARAT...COMANDAT...
7
0
CARE SUNT FACILITATILE ??? SIMPLU....VA CURGE NUMAI LAPTE SI MIERE....NIMENI NU VA MAI MERGE LA MUNCA...TOTI VOR PRIMI POMENI ELECTORALE GRATIS.. CE VIATA...
4
0
Artagea este un bun profesionist. Adică deși lucrează la aeroport a primit o diplomă de facultate la zi. Păcat că nu a primit de la divinitate permisiunea de a procrea. I se termina neamul de profesioniști odată cu el.
3
0
v-ați și găsit pe cine sa intrebati. Specimenul n-a văzut vreodată vreun avion care sa plece de pe MK cu destinație spatiu Schengen.
5
0
Si-a etalat țăranul asta brățările la mana exact ca r***i din piața Griviței sau palas...și si-a mai pus și ceasul ala fake la mana adus de la Istanbul...știe el de la cine la cumpărat.... Halal director avem la aeroport și noi ne întrebam de ce nu funcționează la capacitate maxima..și nu sunt curse...asa director asa aeroport
8
1
Artagel are o mare dilema : o mai fooaate Barcaru pe aia a lu Nusu?!
5
0
Ce nesimtit , poponarul asta de artagea ,si a pus toate lanturile de aur la mina si ceasul ala de k.akat , totul din spagi si din furaciune , scapam de atine in citeva luni !By libidinosule!
9
0
Ce tezaur are la mana barbosul ala. O fi bine?
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108