REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Care sunt principalele obstacole în calea către independență financiară?

Care sunt principalele obstacole în calea către independență financiară?

Replica API 7 iulie 2021 | 23:02 1079

O viață fără datorii este ideală, iar idealurile sunt de obicei imposibile. Chiar dacă sună fatalist, cu greu poate trece o zi fără să apară o factură de plătit, o așteptare de îndeplinit, o promisiune de respectat ș.a.m.d. Toate acestea sunt datorii care se acumulează uneori pe nesimțite. Dar pe toate trebuie să le plătim pentru a evita penalitățile sau problemele.

Ce se întâmplă atunci când datoria nu reușește să fie plătită? Înainte de a spune că așa ceva nu este permis, trebuie să-ți plătești datoriile, e nevoie de realism. Există situații în care este greu să plătești facturile pentru că pur și simplu, obiectiv vorbind, nu poți.

Vom trece în revistă, în continuare, principalele probleme cu care se confruntă oamenii care ajung restanți cu plățile. La fiecare situație vom oferi sfaturi despre cum poate fi depășită problema pe termen lung. Este important să fim pregătiți psihic și financiar atunci când apare un eveniment neprevăzut, oricare ar fi acesta. Însă pentru a ne pregăti, e bine să știm de ce să ne pregătim.

Ți-a scăzut venitul sau venitul actual e insuficient

Este foarte greu să plătești datoriile dacă nu ai un venit suficient pentru stilul tău de viață. Atunci când apar probleme neprevăzute sau facturi, taxe, impozite la care nu te-ai așteptat, te poți trezi în situația să fii nevoit să amâni o plată. Merită restanța? Când începi să iei măsuri?

Sfat: Viața poate fi un adevărat calvar pentru cineva care trăiește de la un salariu la altul. Această viață poate fi evitată uneori. Metodele cele mai des întâlnite includ: renegocierea veniturilor, căutarea unor surse alternative de venit, iar nu rareori apare varianta schimbării rezidenței. Poate că există un loc unde ce puteți oferi din punct de vedere profesional este mai bine plătit. Schimbarea carierei este o altă măsură pe care ar trebui să o luați în considerare. Dacă nu sunteți angajat, merită să căutați asociații și comunități care ajută persoanele vulnerabile.

Divorț sau despărțire

Cine a trecut prin așa ceva știe cât de scump poate fi. Veniturile sunt înjumătățite, trebuie să te muți sau să-ți reorganizezi viața, mai mergi și la tribunal, câteodată. Această perioadă poate duce la restanțe. Partea bună e că aceste restanțe nu este obligatoriu să se cronicizeze dacă persoana proaspăt divorțată ia măsuri pentru a-și eficientiza costurile de trai.

Sfat: Divorțul este asemănat ca intensitate unui deces în familie, de aceea e bine să nu cheltuiți prea mult în perioada imediat după divorț. Încercați să amânați pe cât posibil deciziile financiare cu impact major pe termen lung. Este bine să luați aceste decizii fără să fiți sub imperiul emoțiilor.

Gestionare slabă a finanțelor

Dacă nu țineți o listă clară a cheltuielilor și veniturilor, actualizată măcar la câteva zile, este foarte greu să luați cele mai bune decizii financiare.

Sfat: Gestionarea banilor este ceva ce se poate învăța. Dacă vă este greu să aplicați principiile recomandate de specialiști, căutați un mentor sau vorbiți cu cineva care vă poate ajuta să țineți lista și să o interpretați.

Folosirea necugetată a cardurilor

Există restanțe la plata datoriilor cauzate de supraîndatorare prin folosirea mai multor carduri de credit.

Sfat: Tratați cardul ca pe un prieten, însă prea mulți prieteni și cheltuirea la maxim a resurselor de pe cardurile pe care le aveți este rețeta dezastrului.

Cheltuieli neprevăzute

Cheltuielile de care nu știați că vor apărea sunt motivul pentru care toți specialiștii recomandă să avem economii. Există situații în care aceste economii nu există. Iar un credit nu se poate lua din diverse motive, de exemplu, pentru că suntem deja restanțieri.

Sfat: Persoanele care au o singură restanță raportată la Biroul de Credit pot lua credite la majoritatea instituțiilor și este bine să verifice toate ofertele de credite pentru restanțieri, preferabil pe un comparator internațional precum Finbino. Dacă neplata cheltuielilor neprevăzute merită rezolvată prin accesarea unui credit pentru restanțieri, atunci s-ar putea ca aceasta să fie o opțiune mai rapidă și mai eficientă decât un card de credit.

Doar prin educație continuă avem sorți de izbândă

Există numeroase resurse online de educație financiară, însă este greu să discernem care sunt cele mai bune. Un punct de pornire sigur este să comparați online și vorbind cu cunoscuții care sunt opțiunile de a trece peste impasurile financiare. Pentru a avea o relație bună cu băncile și instituțiile financiare nebancare se recomandă să citiți poate chiar și o carte precum acest ghid gratuit promovat de Asociația Română a Băncilor.

De altfel, majoritatea specialiștilor și profesioniștilor din domeniu sunt de acord că educația financiară este esențială pentru viitorul României. „În secolul 21, educaţia financiară trebuie să facă parte din aşa-numita 'educaţie generală', (...) pentru a combate sărăcia şi riscul de excluziune socială,” declara recent Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Prioritizarea cheltuielilor este cheia succesului

Dacă ar trebui să oferim un singur sfat cu care cititorii să rămână după acest articol atunci acesta ar fi că nimic nu este mai important decât să vă prioritizați cheltuielile cu atenție și zilnic. Monitorizarea banilor este primul pas către independența financiară deoarece ne ajută să nu cheltuim mai mult decât câștigăm. De asemenea, ne ajută și să fim permanent în pas cu plata cheltuielilor, astfel încât să nu ajungem la penalizări și amenzi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468