REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Carnea: este sau nu un aliment „toxic“, care crește riscul de îmbolnăvire?

Carnea: este sau nu un aliment „toxic“, care crește riscul de îmbolnăvire?

Replica API 2 februarie 2021 | 00:00 1019

Consumul de carne în fiecare zi ne poate cauza probleme grave de sănătate, în special dacă o preparam cu ulei, are urme de arsuri sau o combinăm nepotrivit. Dintre toate alimentele sau ingredientele de baza, carnea poate fi cel mai toxic aliment, concentrând, pe lângă antibiotice și hormoni, acceleratori de creștere și anabolici, și pesticidele și chimicalele din vegetale, furaje și cerealele consumate de animale.

De aceea, specialiștii se reîntorc la vechile obiceiuri din bătrâni, și anume postul. Se pare că respectarea celor patru posturi anuale precum și cruțarea organismului de carne, de două ori pe săptămâna, pot menține sănătatea pe termen lung.

Un studiu arată că cei care consumă zilnic carne au mult mai des probleme de tranzit intestinal, constipație, o imunitate redusă, sensibilitate hepatică mărită și o tendința mult mai mare de a acumula țesut adipos și de a crește în greutate. Mai grav este că, la ora actuală, medicii au observat cum consumul frecvent de carne a fost asociat cu apariția mai multor forme de cancer, printre care cancerul de colon, cel rectal, hepatic și ovarian.

Consumul de carne generează în sistemul digestiv acizi biliari în exces. Aceștia ajung în colon, unde irită puternic mucoasa. Este demonstrat faptul că, la nivelul colonului, o cantitate prea mare de acizi biliari poate determina cancerul de colon. Și persoanele care mănâncă în mod regulat carne friptă sau prăjită prea mult au un risc cu 60% mai mare să se îmbolnăvească de cancer pancreatic, potrivit cercetătorilor de la universitatea americană din Minnesota, citați de doc.ro.

"Am găsit dovezi ce arată că reducerea expunerii la căldură, atunci când se gătește carnea, este o modalitate foarte eficientă pentru anumite persoane de a reduce riscul îmbolnăvirii de cancer pancreatic", a declarat dr. Kristin Anderson, de la Universitatea din Minnesota.

Carnea bine făcută, aproape arsă, la grătar, pe tavă sau în ulei conține substanțe chimice care cauzează cancer, printre care aminele heterociclice. Mai multe studii au arătat o legătură între acești compuși chimici și riscul de cancer. Cercetarea americanilor s-a bazat pe documentarea asupra dietei a 62.000 de persoane. Peste 200 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer pancreatic, în urmă unei monitorizări care a durat 9 ani.

Consumul pe termen lung de carne e asociat cu un risc crescut de mortalitate

Dovezile recente obținute în urmă unor studii prospective de cohorta din Statele Unite și din Europa, precum și în urmă unor meta-analize a unor studii epidemiologice indică faptul că un consum pe termen lung al unor cantități foarte mari de carne roșie (și îndeosebi cantități mari de carne procesată) este asociat cu un risc crescut de mortalitate totală, de boală cardiovasculară, de cancer colorectal și de diabet de tip 2, atât la femei, cât și la bărbați.

Asocierea această persistă și după ce au fost incluși factori precum vârstă, rasă, indicele de masă corporală (IMC), istoricul medical, fumatul, tensiunea arterială, lipidele din sânge, activitatea fizică și multipli parametri nutritionali, spun oamenii de știință de peste hotare.

Cu ce poți înlocui carnea roșie pentru a reduce riscul de deces prematur

Oamenii de știință subliniază că e bine să înlocui o porție zilnică de carne roșie cu o sursă mai sănătoasă de proteine, pentru a reduce riscul de mortalitate cu anumite procente.

De exemplu, dacă înlocuiești carnea roșie cu peste, reducerea riscului este de 7%. Dacă înlocuiești carnea roșie cu leguminoase ori cu produse lactate cu un conținut redus de grăsimi, reducerea riscului este de 10%.

Dacă alegi să înlocuiești carnea roșie cu carne de pasăre de curte sau cu cereale integrale, reducerea riscului este de 14%, iar dacă înlocuiești carnea roșie cu nuci de diverse soiuri, reducerea riscului este de 19%.

Un mod prin care poți reduce cantitatea consumată de carne roșie este să urmezi o dietă precum cea mediteraneană. Această este bogată în alimente de origine vegetală și nu pune accentul pe consumul de carne. Reține că există multe moduri prin care poți adopta o alimentație în stilul celei mediteraneene. Iată regulile de baza:

- mănâncă fructe, legume, cereale integrale, fasole boabe, nuci și semințe în fiecare zi;

- grăsimile trebuie să provină din uleiul de măsline (ele pot "ocupă" până la 40% din caloriile pe care le consumi zilnic)

- porțiile mici de brânză sau iaurt sunt consumate, de regulă, în fiecare zi, împreună cu o porție de peste, pasăre de curte sau ouă

- carnea roșie este și ea prezența în meniu, însă din când în când.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108