REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cât pe ce să nu-şi ia copilul acasă din spital: "Ni s-a spus că vom avea băiat şi e fată!"

Cât pe ce să nu-şi ia copilul acasă din spital: "Ni s-a spus că vom avea băiat şi e fată!"

Replica API 7 septembrie 2013 | 00:00 2319

Dr. Vlad Tica: "În medicină nu este nimic sigur 100%"

Dr. Vlad Tica: "În medicină nu este nimic sigur 100%"

Dezamăgirea unor părinţi a mers atât de departe încât au pus la îndoială că ar fi vorba despre copilul lor. Este un caz desprins din categoria "în timpul sarcinii, medicul mi-a spus că o să am băiat şi am născut fată", moment în care spiritele s-au cam încins într-o clinică privată din Constanţa. Şeful Secţiei de Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Vlad Tica a explicat, prin intermediul cotidianului "Replica" de Constanţa, că astfel de cazuri pot avea loc şi că nu este vorba chiar de o eroare. "În medicină nu este nimic sigur 100%", a spus acesta.

Perioada de sarcină poate fi una dintre cele mai frumoase din viaţa unei femei, apoi naşterea, care de regulă aduce împlinire unei familii. Există însă şi situaţii când, la naştere, părinţii nu se mai simt aşa de împliniţi cum ar trebui să fie! Nu ne referim aici la cazurile grave, ci la surpriza de la naştere, atunci când unele mămici descoperă că nu au purtat în pântec ceea ce le-a spus medicul. În categoria de faţă intră femeile care au avut certitudinea, după cum susţin ele, că au cunoscut sexul copilului, dar la naştere s-au schimbat datele problemei. "Din băiat s-a făcut fată" şi şocul postnatal. Un astfel de caz s-a petrecut recent pe meleaguri constănţene, în cadrul unei clinici private, când un cuplu s-a declarat dezamăgit de faptul că băieţelul pe care îl aşteptau cu înverşunare s-a dovedit a fi fată. Aceştia susţin că pe parcursul sarcinii li s-a spus că va fi băiat, fără a se strecura îndoieli. În plus, proaspătul tătic chiar a fost la un pas de a face scandal, crezând că i s-a schimbat copilul la naştere. A fost imediat liniştit, medicii explicându-i că în acea zi au fost aduse pe lume doar două fete. Chiar şi aşa, cuplul se declară extrem de necăjit, dând vina pe medici, pe care îi consideră lipsiţi de profesionalism. Însă, chiar este vorba de o eroare medicală sau de lipsa de profesionalism a medicilor? Şeful Secţiei de Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Vlad Tica, a explicat că astfel de cazuri pot avea loc din diverse motive, dar că nu este vorba chiar de o eroare. "Se poate întâmpla. Nu este chiar vorba de o eroare. Uneori, poziţia fătului nu permite aprecierea corectă a sexului fetal, alteori sunt variaţii anatomice, care pot determina dificultate în examinare. În unele cazuri este o cantitate de lichid amniotic mai scăzută, în alte cazuri poziţia fetală, de exemplu alipirea pelvisului de peretele uterin, sau de placentă, nu permite înconjurarea zonei genitale de lichid amniotic, ceea ce ar face-o vizibilă. Toate aceste lucruri pot determina dificultăţi în vizualizarea sexului", a spus medicul Tica. De asemenea, acesta a menţionat că nu prea înţelege nefericirea proaspeţilor părinţi, întrucât este vorba tot de copilul lor. În medicină nu este nimic sigur, nu există 0% şi 100%. Noi, în medicină, absolut tot discutăm pe probabilităţi. Aşa că, inclusiv afirmaţia legată de sexul copilului este bazată pe o probabilitate foarte mare, mare, medie sau mică", a mai spus şeful Secţiei de Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Din câte se pare, aceste cazuri nu sunt foarte dese, dar nici nu lipsesc. "Nu sunt foarte dese, dar mi s-a întâmplat să am ocazia să văd astfel de paciente. Chiar am avut o pacientă, un medic, căreia i s-a spus că fătul are un anumit sex, iar la naştere a fost celălalt. Dar ea a fost foarte fericită şi copilul sănătos. Nu sunt dese, dar se mai întâmplă", a adăugat dr. Vlad Tica.

Dr. Vlad Tica: Contează şi când este făcută ecografia

Medicul a explicat că este foarte importantă şi perioada în care este făcută ecografia. "Depinde şi când este făcută ecografia. De obicei, la cea morfologică fetală se observă acest lucru. Dacă pacienta face prea devreme ecografia, dacă zonele genitale sunt puţin dezvoltate, sau dacă face prea târziu ecografia, în momentul în care lichidul amniotic este în mod fiziologic scăzut atunci pot exista mai multe asemenea dificultăţi. Ecografia morfologică fetală se face cam la 18 - 20 de săptămâni şi este cea mai adecvată pentru a se determina sexul copilului. Recomandarea este să se facă o ecografie la începutul sarcinii, pentru diagnosticul corect şi cea morfologică fetală. Numai în anumite cazuri se repetă ecografia în trimestrul trei sau, evident, în momentul în care apar elemente care să justifice alte ecografii. Ghidurile internaţionale recomandă o ecografie la începutul sarcinii şi una morfologică şi atât", a conchis medicul Vlad Tica.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108