REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Catolicii din Constanţa se bucură alături de cei din întreaga lume de alegerea noului Papă

Catolicii din Constanţa se bucură alături de cei din întreaga lume de alegerea noului Papă

Replica API 15 martie 2013 | 00:00 84

Lumea catolică este în sărbătoare! Noul Papă este un om modest, cu un curriculum impresionant, care arată linia pe care va orienta slujirea Bisericii. Noul Suveran Pontif, Jorge Mario Bergoglio, s-a născut la 17 decembrie 1936 în Argentina. A devenit Arhiepiscop de Buenos Aires în 1998, iar în 2001 a fost ridicat la rangul de cardinal. În calitate de cardinal, a ocupat mai multe poziţii administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latină şi al Consiliului Familiei. S-a făcut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar şi angajamentul faţă de justiţia socială. Trăieşte într-o locuinţă mică, a renunţat la limuzina cu şofer în favoarea transportului în comun şi îşi găteşte singur.

"Oricine poate observa că este un om modest. Înainte de a acorda prima binecuvântare pontificală, a cerut binecuvântarea mulţimii şi s-a rugat împreună cu ea. Alegerea numelui este emblematică. Sfântul Francisc, în secolul al XIII -lea, a renunţat la bogăţiile lumii, arătând mulţimii că esenţa evangheliei este iubirea şi caritatea. Biografia Papei Francisc I, îl prezintă ca pe un păstor care s-a detaşat de bunurile lumii, trăind într-o locuinţă modestă, fără şofer şi pregătindu-şi mâncarea singur. Jorge Mario Bergoglio are un curriculum care arată linia pe care probabil va orienta slujirea bisericii. Impresionant este sloganul cu care a început: -"Nu aur, ci crucea de fier". Noul Suveran Pontif a spus că va purta o cruce din material nepreţios la gât, indiciu al modestiei, ale orientării spre slujirea celor săraci şi dezmoşteniţi. Faptul că prima dată l-a salutat pe predecesorul său, Papa Benedict, arată dorinţa unui Pontificat în continuitate. Acest lucru nu presupune că nu-şi va pune amprenta personală, cu elemente de noutate. Orice Pontificat este o noutate în continuitate. Va rezolva unele probleme ale bisericii, vor apărea altele, iar biserica îşi va urma drumul său, care nu este o cale triumfală, ci una a crucii. Următoarea etapă după alegerea noului Papă este momentul în care va lua în posesie Scaunul Pontifical. În concret se va întâmpla în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, care se va celebra, după câte ştiu, marţi, 19 martie ac., în sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul bisericii universale, în Bazilica "Sfântul Petru". Paştele catolic va cădea anul anul acesta pe 31 martie. Bucuria marii sărbători a învierii Domnului va fi mărită de binecuvântarea "Urbi et orbi" pe care o va rosti Papa Francisc I. Credincioşii catolici se pregătesc cu post şi rugăciune şi cu misiuni populare, care constau în trei zile de predici, rugăciuni, liturghii, de obicei la sfârşit de săptămână. Pe 24 martie, ac., este Duminica Floriilor când vom cânta ramurile. Urmează Săptămâna Patimilor, cu slujbele specifice, care amintesc de drumul crucii şi pătimirea lui Iisus, de prima Sfântă Liturghie celebrată de Iisus cu Apostolii în Cenacol, când a instituit preoţia şi euharistia (sfânta împărtăşanie)", a declarat, pentru "Replica", Ieronim Iacob, Monsenior al Bazilicii Sfântului Anton.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272