REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce bani au în băncile austriece BCR și Raiffeisen parlamentarii din Constanța

Ce bani au în băncile austriece BCR și Raiffeisen parlamentarii din Constanța

Andreea POPA 12 decembrie 2022 | 00:00 3974

Decizia complet arbitrară a Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen a stârnit un val justificat de revoltă în rândul românilor. Mai mulți lideri politici au îndemnat deja la boicotarea produselor austriece, iar cea mai puternică prezență economică a Vienei în România este cea bancară, prin BCR și Raiffeisen, două dintre cele mai mari bănci din țara noastră. Boicotarea masivă a celor două bănci ar fi cu adevărat o lovitură grea pentru Austria, pentru că imensa majoritate a românilor își țin banii în conturile acestora și împrumută de aici alți bani, care le aduc, de asemenea, profit, în urma dobânzilor.

Boicotarea băncilor austriece poate reprezenta măcar la nivel de imagine un rău pe care Austria îl merită cu vârf și îndesat în urma deciziei sale total nejustificate și scandaloase de a priva România de accederea în spațiul Schengen.
La nivelul Constanței, doar 6 din cei 16 parlamentari își țin banii la austriecii de la BCR și/sau Raiffeisen, majoritatea aleșilor tomitani alegând să facă afaceri în special cu Banca Transilvania, bancă românească.

Astfel, din cei 11 deputați de Constanța, numai 4 au bani în bănci austriece. Informațiile sunt publice și apar în declarațiile lor de avere.

Deputații constănțeni țin milioane de lei în băncile austriece

Deputatul Dănuț Aelenei, ales pe lista AUR, în prezent neafiliat, este poate cel mai fidel client al finanțelor austriece. Deputatul are la Raiffeisen un cont de 14.994 lei deschis în anul 2005 și încă unul de 7.880,48 de euro, deschis în 2020, dar face afaceri și cu BCR, unde are din 2014 un cont 25.119 lei, un alt cont de 4.848 de dolari inaugurat în 2014 și un al treilea, de 30.207 de dolari, deschis în 2017. Aelenei are și o asigurare de viață de 23.050 lei, deschisă în 2008 la Grawe, o altă companie austriacă.

Deputatul PNL Marian Crușoveanu este și el un client important al sistemului bancar austriac. Crușoveanu are nu mai puțin de cinci conturi și depozite la Raiffeisen Bank: cont de 3.013,73 lei deschis în 2013, cont cu 33,79 lei deschis în 2005, cont cu 9,63 euro deschis în 2013, un depozit de 85.026,88 lei inaugurat în 2014 și un alt depozit de 329.684,48 euro deschis în 2013. În paranteză fie spus, colegul de partid al lui Crușoveanu, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a îndemnat în mod public pe toți românii să boicoteze băncile din Austria după refuzul acesteia de a ne primi în Schengen.

Deputatul PSD Ileana Cristina Dumitrache are și ea bani la austrieci: 87.397 lei într-un fond deschis în 2014 la Fondul privat de pensii al BCR. Și deputatul PNL Bogdan Iulian Huțucă ține bani la austrieci; în 2016, Huțucă a deschis un cont la Raiffeisen Bank în care are acum 16.528 lei și un altul în euro, la aceeași bancă, în care se află acum 37.500 euro.

Bogdan Huțucă

Ce senatori au bani în bănci austriece

Ajungem și la cei cinci senatori din Constanța, iar din declarațiile lor publice de avere aflăm că trei au bani în conturile BCR sau Raiffeisen Bank.

Senatoarea Evdochia Aelenei, aleasă pe lista AUR, este soția deputatului Dănuț Aelenei, astfel încât apare cu aceleași conturi descrise în declarația soțului.  

Evdochia Aelenei

Senatorul Eugen Remus Negoi, din partea USR, nu are bani la austrieci, ba chiar are de dat. Negoi a contractat în 2020 un credit de 45.002 lei de la Raiffeisen Bank, pe care trebuie să-l returneze până în 2025.

Remus Negoi

Pe de altă parte, senatorul PSD Felix Stroe are un cont la Raiffeisen Bank, deschis în 2007, în care deține 32.318,76 lei.

Felix Stroe

Nume importante care au anunțat până acum boicotarea Austriei

Boicotul românilor la adresa băncilor austriece s-a redus până acum la doar câteva manifestări de anvergură făcute publice. Astfel, omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din România, a anunțat că și-a închis conturile la BCR și nu va mai cumpăra motorină de la OMV. Asta în condițiile în care rula zeci de milioane de euro prin banca austriacă și cumpăra zeci de mii de tone de motorină în fiecare an pentru campaniile agricole.

De asemenea, Voicu Vușcan, administratorul Elit, una din cele mai mari firme de mezeluri din România, cu afaceri de zeci de milioane de euro, a anunțat că nu va mai încheia niciun contract cu vreo firmă austriacă.

Un gest similar l-au făcut și oltenii de la Universitatea Craiova, clubul de fotbal al Primăriei Craiova, care au anunțat un boicot total pentru firmele austriece, inclusiv anularea cantonamentelor pe care urmau să le desfășoare în Austria.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce bani au in Swiss nu se mai stie ca si aia din OFFSHORE ...Sa dea Elon cu voi de pamant ca nu se mai poate...SOCIAL MEDIA TOATA ESTE UN CRIME SCENE ...Ce s-a vorbit pe Twitter Facebook (Meta) Instagard vopsit, TikTok Chicom CCP spy tool ...REPREZINTA PROBA IN JUSTITIE,sa vedem ce vorbea FAUCI,ARAHAT,HUNTER BIDEU SI NEAMUL SAU DE PEDOS si uite asa aflam si noi
1
0
De fapt toata vrajeala asta cu boicotarea firmelor austriece este o peredea de fum menita a distrage atentia de la neasumarea raspunderii politicienilor de la putere, in frunte cu presedintele, pentru esecul lor. Decizia a fost politica iar esecul este al politicienilor nostri care nu valoreaza nici doi bani!!! Daca s-ar dori masuri, foarte usor, tot acesti politicieni incompetenti ar putea face ceva prin adoptarea unor legi cu masuri concrete, cresterea redeventei, interzicerea exportului de lemn brut, controlul bancilor etc....
8
1
p******e care nu au făcut nimic pentru români doar pentru propriul buzunar
6
0
Mai patriotilor, daca ieftinesc aia motorina cu cinci bani, rupeti pompele. Acum v-ati trezit sa boicotati? Cand ai vostri asazisi alesi, au vandut Romania bucata cu bucata, ca nu mai e nimic romanesc, unde PLM erati? Cautati si vedeti cine era la butoane cand s-au vandut, sa le multumiti.
11
2
Din pacate, romanul are memoria ca pisica, doua saptamani. Dupa, uita si isi vede treaba. Daca fac aia o promotie, sho pe ei! Haidi maaaa, cand vreodata a fost romanul consecvent, istoria ne-o demonstreaza.
13
1
o sa alimentez numai de la OMV si Lukoil! Ai inteles Vasile? Asta nu inseamna sa gandesti romaneste! Cand Bombonel si Razgandeanu au vandut tara tu cum gandeai?
9
3
Respect toti acesti oameni care gandesc romaneste si au procedat de aceasta maniera si eu am sa-mi retrag banii de la BCR si Raiffeisen iar de la OMV nu mai alimentez cu combustibil de un an fiindca are combustibili mult inferiori celorlalti din piata indiferent ca este benzina sau motorina.
24
3
Bravo celor care au onoare
23
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108