REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce efect are virusul hepatic C asupra sarcinii

Ce efect are virusul hepatic C asupra sarcinii

Replica API 9 ianuarie 2021 | 18:14 1210

Hepatita C este afecțiunea hepatică ce apare în urmă infectării cu virusul hepatic C, virus extrem de contagios, care se transmite prin contactul direct cu sângele unei persoane infectate.

Sursă foto: Shutterstock

Există riscul că, în timpul nașterii, mama să transmită virusul C copilului, de aceea este recomandat să se facă analize pentru depistarea hepatitei C înainte de sarcina, mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut. În categoriile de risc crescut se află femeile care au făcut transfuzii, care folosesc droguri pe cale injectabilă sau care sunt expuse acelor infectate prin prisma meseriei (cadrele medicale).

Nu există un tratament preventiv, care să împiedice transmiterea virusului de la mama la copil în timpul nașterii. Riscul de transmitere este totuși destul de redus, adică de 0-18% în cazul femeilor care sunt infectate cu VHC, însă nu și cu HIV. În caz de coinfecție cu HIV, riscul de transmitere a virusului hepatic de la mama la făt este mai mare, scrie doc.ro.

Riscul de infectare a copilului depinde de nivelul de ARN (n.r. acid ribonucleic) din sânge. Ricul este mai mare la femeile cu ARN VHC mai mare. Mamele în sângele cărora nu se depistează ARN-ul specific hepatitei C nu își vor infectă copilul cu VHC.

Nașterea prin cezariană nu reduce șansele de infectare a copilului așa că medicul nu va recomandă cezariană din această cauza.

Unul din 20 de copii va fi infectat cu VHC de către mama, la naștere. Din 4 copii infectați la naștere cu virusul hepatitei C, 1 va elimina virusul de la sine, spontan.

Întrucât sarcina poate suprasolicită ficatul, este recomandat că funcțiile hepatice ale femeii să fie monitorizate pe toată perioada sarcinii, astfel încât problemele ce pot apărea să fie identificate din timp.

Tratamentul antiviral pentru tratarea hepatitei C trebuie și el oprit pe perioada sarcinii. Interferonul, de pildă, la fel că și ribavirina, poate cauza malformații fătului. Interferonul și ribavirina sunt interzise și pe perioada alăptării. Până la acest moment nu au fost făcute studii care să determine riscurile exacte la care este fătul expus dacă mama urmează tratament antiviral în timpul celor 9 luni de sarcina.

Femeile nu ar trebui să rămână însărcinate în timpul tratamentului cu ribavirina și interferon, de aceea medicii recomandă folosirea metodelor de contracepție pe perioada sarcinii, dar și preț de 6 luni după încheierea tratamentului.

În general, sarcina nu afectează în niciun fel evoluția hepatitei, indiferent de tipul de hepatită. Totodată, nici hepatită cronică nu pare să aibă efecte adverse asupra sarcinii, dar nici asupra nou născutului.

Alăptatul nu este contraindicat proaspetelor mămici care au hepatită C întrucât virusul hepatitei C nu se transmite prin laptele matern. Totuși, dacă apar răni la nivelul mamelonului, alăptarea ar trebui întreruptă până la vindecarea acestora, pentru a se evita contactul cavitații bucle a celui mic cu sângele infectat cu VHC.

De asemenea, ARN-ul viral al proaspetei mămici ar trebui reevaluat la 9-12 luni după naștere întrucât acesta poate suferi modificări.

În concluzie, femeile care au primit diagnosticul de hepatită C ar trebui să urmeze un tratament antiviral și să își programeze sarcina la o distanță de cel puțin jumătate de an după eliminarea virusului hepatic C. Pe de altă parte, dacă sarcina există deja, e important că viitoarea mama să meargă în mod regulat la control pentru monitorizarea funcțiilor hepatice în timpul sarcinii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108