REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce impact are o "banală" beție asupra sănătății

Ce impact are o "banală" beție asupra sănătății

Replica API 15 octombrie 2020 | 00:00 1214

Nu este obligatoriu să fii dependent de alcool pentru a oferi alcoolului prilejul de a provoca daune serioase asupra sănătății. Specialiștii susțin că și un episod de consum excesiv de alcool (în termeni populari, beție) poate avea un impact major asupra ta.

Ai senzația că dacă exagerezi ocazional la capitolul consumului de alcool nu poți avea probleme? Ei bine, specialiștii te contrazic: chiar și o singură beție îți poate afecta sănătatea, iar daunele sunt mai mari dacă vorbim despre episoade regulate de consum compusiv – de pildă, în fiecare weekend sau de fiecare dată când mergi la o petrecere, scrie doc.ro.

Ce înseamnă un episod de consum excesiv

Consumul excesiv de alcool este definit de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) astfel: consumul a peste 60 de grame de alcool/ ocazie ori consumul a peste 6 unități de alcool/ ocazie. O unitate de alcool înseamnă 10-14 grame de alcool pur/ unitate.

La ce riscuri te expune un episod de consum excesiv de alcool (o beție)

În primul rând, episoadele repetate de consum abuziv de alcool cresc riscul de dezvoltare a dependenței de alcool. Trecerea de la consumul compulsiv la dependență este foarte ușoară și se petrece fără că pacientul să își dea seama. Consecințele dependenței de alcool sunt majore, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

Este adevărat că o beție nu va provoca dependență în toate situațiile, însă pentru viitorii dependenți totul începe cu o beție, urmată de altă și tot așa. Totodată, cele mai multe decese pe fondul consumului de alcool apar la persoanele care consumă compusiv ocazional, nu la cele dependențe de alcool.

Un episod de consum de alcool în exces are urmări atât asupra sănătății, cât și asupra comportamentului individului – unele consecințe sunt temporare, în timp ce altele pot deveni permanente.

Efectele temporare ale unei beții sunt următoarele:

Probleme de coordonare

Deshidratare

Greață

Probleme de memorie

Incapacitatea de a lua decizii

Tremur

Irascibilitate

Comportament agresiv.

Pe termen lung, bețiile frecvente pot avea următoarele consecințe asupra sănătății individului:

Leziuni cerebrale

Boli hepatice

Infarct miocardic

Probleme cardiovasculare

Cancer

Infertilitate.

Impactul pe care o beție îl are asupra sănătății individului diferă și în funcție de cantitatea consumată, de rapiditatea cu care se consumă alcoolul, de greutatea și sexul consumatorului, precum și de istoricul medical al acestuia.

Cauzele episoadelor de consum excesiv de alcool

Există mai multe motive care determina oamenii să consume în mod abuziv alcool – iată care sunt cele mai frecvente:

Pentru a uită de probleme – alcoolul relaxează corpul și detensionează mintea și este adesea folosit pentru detașarea de problemele cotidiene.

Pentru distracție – consumul de alcool este încurajat la petreceri și multe persoane au nevoie de alcool pentru a se dezinhibă și pentru a se putea distra.

Pentru afirmare – mai ales tinerii au tendința de a consumă alcool în cantități mari și într-un interval scurt de timp, pentru a-și dovedi rezistență la alcool în față prietenilor.

Că act de rebeliune – adolescenții au tendința de a consumă băuturi alcoolice pentru a încalcă regulile și normele sociale.

Ce e de făcut în cazul consumului episodic și compulsiv de alcool

În primul rând, consumatorul trebuie să înțeleagă că nu este sănătos și benefic să consume alcool în exces, chiar dacă nu o face zilnic. Acesta ar trebui să limiteze cantitatea de alcool consumată la cel mult 2 băuturi pe zi dacă este bărbat ori maximum 1 băutură pe zi, dacă vorbim despre o femeie.

Un psiholog poate ajută consumatorul să învingă această problema, dar și să găsească alte metode, mai puțin periculoase, de relaxare, detensionare ori distracție. Familia și prietenii pot fi, de asemenea, de mare ajutor în conștientizarea și rezolvarea acestei probleme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108