REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce impact au îndulcitorii artificiali asupra sănătății copilului

Ce impact au îndulcitorii artificiali asupra sănătății copilului

Replica API 26 august 2020 | 00:00 793

Obezitatea în rândul copiilor reprezintă un motiv de îngrijorare atât pentru părinți, cât și pentru medici. Zahărul este unul dintre principalii vinovați în ceea ce privește acumularea de kilograme în plus, atât la copii cât și la adulți. Sunt însă îndulcitorii artificiali o varianta sigură și sănătoasă pentru copii?

Potrivit agenției guvernamentale Food and Drug Administration (FDA) de peste Ocean, îndulcitorii artificiali sunt o alternativă sănătoasă la zahăr, nepunând în pericol sănătatea copilului, atât timp cât sunt consumați în cantități moderate. Au fost făcute studii în ultimii ani, cu scopul de a scoate la iveală aspectele negative ale acestor îndulcitori, însă niciunul nu a reușit să dovedească altceva decât susține FDA, scrie doc.ro.

Medicii pediatrii sfătuiesc mămicile să folosească regulă bunului simt atunci când oferă copiilor îndulcitori artificiali. Asta înseamnă că îndulcitorii artificiali pot fi folosiți în cantități reduse pentru îndulcirea deșerturilor preparate în casă, de pildă, însă se va limita cantitatea de alimente din comerț care conțin asemenea îndulcitori și care, de multe ori, sunt hipercalorice și nu au calități nutriționale – exemplu: bomboanele, înghețată, sucurile.

Mai mult decât atât, consumul de băuturi și alimente care conțin îndulcitori artificiali poate crește poftă celui mic de alimente dulci. Așadar, chiar dacă nu consumă zahăr, copilul va fi tentat să mănânce, pe viitor, mai mult zahăr.

Sucraloza, zaharină, aspartamul sau alți îndulcitori artificiali sunt mai dulci decât zahărul, ceea ce înseamnă că sunt folosiți în cantități mai mici. Acești îndulcitori pot fi oferiți copiilor, însă părinții trebuie să țină cont de anumite aspecte:

E important modul în care e preparat alimentul care conține îndulcitori.

E important și tipul de îndulcitor folosit – te poți consulta cu privire la acest aspect cu medicul pediatru, care e în măsură să îți recomande un anumit îndulcitor în defavoarea altuia.

Se va consumă o cantitate redusă de îndulcitori artificiali – nu sunt recomandate excesele.

Se va verifică dacă nu cumva copilul are o afecțiune ce îi interzice să consume unii îndulcitori artificiali.

Copiii cu diabet ar trebui să înlocuiască orice formă de zahăr cu unii îndulcitori artificiali – medicul va face recomandări în acest sens.

Printre avantajele consumului de îndulcitori artificiali în loc de zahăr se numără: reducerea consumului caloric, ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge (glicemia), precum și reducerea riscului de carii, întrucât acești îndulcitori nu atacă smalțul dentar, așa cum o face zahărul.

Când sunt contraindicați îndulcitorii artificiali la copii

Există și situații în care unii îndulcitori artificiali sunt complet interziși la copii. De pildă, copiii diagnosticați cu fenilcetonurie nu pot metaboliza corespunzător fenilanina, adică un amioacid care se regăsește și în aspartam.

Îi oferi sau nu copilului îndulcitori artificiali?

Dacă cel mic consumă ocazional îndulcitori artificiali și în cantități decente, nu ar trebui să îți faci griji. Însă dacă îți faci un obicei din a-i oferi alimente care conțin asemenea îndulcitori, ar trebui să te gândești că există totuși riscuri.

Oferă-i celui mic o alimentație sănătoasă și echilibrată și formează-i obiceiuri alimentare sănătoase, de la vârste foarte fragede. Copilul care consumă dulciuri, fie ele și cu îndulcitori artificiali, nu cu zahăr, nu va fi atras de fructe și legume la fel de mult că cel care nu are acces la asemenea gustări.

Poftele dulci zilnice ale copilului ar trebui să fie potolite, în primul rând, cu fructe ori cu combinații de fructe deshidratate și nuci. Ocazional, acestuia i se pot oferi deserturi preparate în casă, care pot fi îndulcite cu îndulcitori artificiali în loc de zahăr. Gustările din comerț, fie ele și fără zahăr, trebuie evitate pe cât posibil, întrucât nu sunt atât de hrănitoare pentru copil cum ar fi o gustare preparată de ține, acasă, cu ingrediente alese în cunoștință de cauza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108