REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Centralele de apartament vor fi interzise. Ce prevăd noile reguli care se aplică în toată Uniunea Europeană

Centralele de apartament vor fi interzise. Ce prevăd noile reguli care se aplică în toată Uniunea Europeană

Andreea CONDURACHE 14 martie 2024 | 00:00 1061

Centralele de apartament vor fi interzise. Parlamentul European a aprobat directiva. De anul viitor, statul nu mai poate subvenționa montarea acestor centrale, iar din 2040 nu mai este voie să le instalezi. Eurodeputaţii au adoptat marţi planuri convenite cu Consiliul UE care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, informează un comunicat al Parlamentului European.

Centralele de apartament vor fi interzise. Ce prevad noile reguli care se aplica in toata Uniunea Europeana

Revizuirea propusă a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor urmăreşte să reducă substanţial emisiile de gaze cu efect de seră şi consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030. Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050. Se doreşte şi ca numărul clădirilor cu performanţa energetică cea mai slabă care sunt renovate să crească, iar schimbul de informaţii privind performanţa energetică să fie îmbunătăţit.

Potrivit textului revizuit al directivei, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030. În plus, clădirile noi ocupate sau deţinute de autorităţile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potenţialul de încălzire globală pe durata ciclului de viaţă al clădirilor, care include fabricarea şi eliminarea produselor pentru construcţii utilizate la ridicarea lor.

În cazul clădirilor rezidenţiale, ţările Uniunii Europene vor trebui să aplice măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puţin 16% până în 2030 şi cu cel puţin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidenţiale cu cele mai slabe performanţe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerinţele minime de performanţă energetică.

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic şi economic, ţările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice şi nerezidenţiale, în funcţie de dimensiunea lor, şi în toate clădirile rezidenţiale noi până în 2030.

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire şi a elimina treptat combustibilii fosili din instalaţiile de încălzire şi răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenţionarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalaţie termică solară sau o pompă de căldură.

Clădirile agricole şi de patrimoniu pot fi scutite de la aplicarea noilor norme. Ţările UE pot decide să excludă şi clădirile protejate pentru calităţile lor arhitectonice sau istorice speciale, clădirile utilizate temporar, precum şi bisericile şi lăcaşurile de cult.

"Directiva arată clar modul în care politicile climatice pot avea beneficii reale şi imediate pentru cei cu venituri reduse. Această lege va contribui la reducerea facturilor la energie şi va aborda cauzele profunde ale sărăciei energetice, asigurând în acelaşi timp mii de locuri de muncă locale de înaltă calitate în întreaga UE. Abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei constituie un pilon absolut esenţial al Pactului Verde European", a declarat raportorul pentru Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, Ciaran Cuffe, din grupul Verzi/ALE.

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă şi 46 abţineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial şi de Consiliul UE.

Potrivit Comisiei Europene, clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie şi pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Pe 15 decembrie 2021, CE a adoptat o propunere legislativă de revizuire a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor, ca parte a aşa-numitului pachet "Pregătiţi pentru 55". O nouă lege europeană a climei, din iulie 2021, a introdus obiectivele pentru 2030 şi 2050 în legislaţia europeană obligatorie, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acesti gulerati nu stiu ce sa mai faca , de bine! O sa vina vremea cand o sa ajungem sclavii considerati acum, lumea a 2 a sau a 3 a! Europa (UE), la un moment dat va sucomba din cauza acestor aiureli privind eco si bio ! Poluarea de peste tot se opreste la granitele terestre, maritime si aeriene! Dementa este in floare!
3
0
Mai lasati cacaturile astea de stiri de doi lei
0
0
Europa este condusa foarte meticulos catre scalavagism economic fata de restul lumii , in special SUA si China. Cineva trebuie sa ii opreasca pe acesti verzi europeni, sustinatori de poponari , si de curcubee , si promovatori ai foametei in Europa. Si cu 19 grade in casa .... usor usor sa venim in pesteri. Dar oare de ce Ursula merge cu un A8 benzina ? Si noua ne baga pe gat porcariile alea de electrice ? Astea nu le vede nimeni.....
7
0
Mergeti la vot, trebuie sa dispara escroaca asta de ursula si toti gaozarii cu prosteala asta cu mediu ,numai in ue e vrajeala asta in america nu exista
7
0
Santem tare p****i daca stam sa ascultam de niste indivizi care nu au nici o logica in ceea ce declara.Ce studii serioase stau la baza acestor decizii? Nimic!!!!! Doar interese ale unor indivizi!
8
2
ca sunt subventionate de ce sunt subventionate si centralele de apartament ? hotie legalizata ca multe altele tara de hoti condusa de hoti ptr hoti
7
1
Oricum nu mai erau rentabile , sa nu mai vorbim și de costul montării de 3500 euro pe care greu ii amotizezi
9
10

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108