REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Cine și de ce o mai ține la conducerea Ministerului Educației pe Ligia Deca?!

Cine și de ce o mai ține la conducerea Ministerului Educației pe Ligia Deca?!

Bianca NEDELCU 25 martie 2024 | 00:00 3817

Ligia Deca, ministrul Educației, care nu a predat niciodată într-o școală, pare că a decis să reinventeze roata, după momentul numirii sale în funcția de conducere a Ministerului... dar, după cum știm, nu mereu reinventarea roții este o idee strălucită, mai ales când noua roată e pătrată. Cu un CV impresionant, inclusiv un doctorat în științe politice și funcții importante de conducere în educație la nivel european, parcă te-ai aștepta ca doamna ministru să aducă o schimbare pozitivă în sistem. Însă, schimbarea adusă pare mai degrabă un maraton de obstacole pentru elevi, profesori și părinți.

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! Ligia Deca

Să nu uităm cum a început totul, raportat la reformele propuse de ministrul Deca, după ce, la 3 octombrie 2022, după demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma acuzațiilor de plagiat la adresa acestuia al unor cursuri universitare, a fost numită la conducerea Ministerului Educației, fiind propusă și susținută de PNL. Faimoasa plecăciune în fața președintelui Klaus Iohannis va rămâne cu siguranță în amintirea publicului.

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! Ligia Deca și Klaus Iohannis

Își dorea să revoluționeze învățământul… sau așa crede ea

De ce oare consideră necesară implementarea unui întreg decalog de examene la Bacalaureat, în condițiile în care elevii oricum se plâng de structura mult prea încărcată teoretic, existentă deja? Aceștia ar trebui să se pregătească pentru un întreg maraton academic, făcând slalom printre probe scrise de limbi străine, matematică, istorie și cine știe ce altceva, doar-doar vor reuși să ajungă la finish.

Draftul ce cuprindea noile Legi ale Educației, apărut în spațiul public la momentul numirii sale în funcția de ministru, a stârnit revoltă atât în rândul elevilor, cât și în rândul părinților, deoarece prevedea mai multe examene pentru elevii de gimnaziu, dar și pentru elevii de liceu. Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța la acel moment, spune că noile idei ale ministrului Ligia Deca vor produce prea mult stres, mai ales în rândul elevilor care termină ciclul gimnazial. În plus, examenele extra la Bacalaureat sunt inutile și fără sens. Nici părinții nu sunt bucuroși. Ligia Deca vrea să le pună bețe în roate elevilor, iar asta reiese din draftul legilor educației, pe care constănțeanca îl prezentase atunci colegilor din Guvern. Astfel, documentul prevedea ca, în afară de Evaluarea Națională, fiecare liceu să organizeze și un examen de admitere, iar pentru Bacalaureat, să fie în jur de 10 probe: Limba și literatura română, scris și oral; 2 probe scrise pentru limbi străine; 2 probe scrise conform profilului (real/uman); 1 probă scrisă din celălalt profil (uman/real); Limba maternă, scris și oral. Senatorii USR spun că răspunsurile primite din partea Ministerului Educației Naționale cu privire la condițiile de organizare și desfășurare a Bacalaureatului din anul 2023 „sunt incomplete, parțiale și nu înlătură temerile unor posibile fraude”.

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! Ariana Dudună, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța

Nu dă doi bani pe transportul gratuit al elevilor

Și de parcă aceste probe olimpice nu erau suficiente, transportul elevilor și bursele par să fie un alt capitol cu Ligia Deca în rolul principal. Într-un moment, fondurile sunt insuficiente, în altul, ele pur și simplu nu sunt necesare. Elevii și părinții sunt pe post de detectivi, încercând să deslușească misterul declarațiilor contradictorii.

Asociația Elevilor din Constanța critica decizia ministrului Educației de a nu acorda gratuitate elevilor la transport. Președintele AEC, Lorena Drăgușin, spunea că ministrul se contrazice în declarații. Dacă, inițial, Ligia Deca a declarat că motivul pentru care încă există blocaje la nivelul transportului elevilor este lipsa fondurilor, ulterior s-a răzgândit, sau a uitat ce a grăit anterior, și a venit cu o nouă declarație spunând că nu este nevoie de o majorare a bugetului. Asociația Elevilor din Constanța își dorește ca ministrul Educației să respecte legea și să o pună în aplicare: „Încă o dată, Ligia Deca ne arată că elevii nu sunt o prioritate pentru minister. Ministrul a declarat anterior că nu sunt suficienți bani pentru bursele elevilor, transport și creșterea salariilor profesorilor, iar ulterior declara că nu este nevoie de o majorare a bugetului pentru aceste lucruri, blocând din nou dreptul elevilor la gratuitate. Sunt peste 200.000 de elevi navetiști în țară, iar transportul gratuit nu este reglementat peste tot. Ne dorim ca ministrul să respecte legea și s-o pună în aplicare. Vom ataca în instanță pentru a ne asigura că riscul abandonului școlar nu crește din cauza neglijenței Ligiei Deca.”, a declarat Loredana Drăgușin, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! Loredana Drăgușin, președintele Asociației Elevilor din Constanța

Bursele de merit, o loterie educațională

Totodată, introducerea noii metodologii pentru bursele de merit a stârnit rumoare printre elevi. Se pare că în noua eră Deca, loteria meritului a înlocuit vechiul sistem de recompensare a performanței. "Ai medie sub 5? Felicitări, iată bursa ta de merit!" Pare a fi un nou slogan motivant prin care performanța academică a fost redefinită, iar acum elevii cu medii chiar sub cele de trecere se pot lăuda cu burse de merit, în timp ce adevărații olimpici ai școlii se uită de pe margine.

Potrivit noii metodologii-cadru, pe lângă elevii cu medii de peste 9.50, primii 30% de elevi dintr-o clasă au dreptul de a primi bursă de merit, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut. Astfel se face că, la mai multe licee din țară, elevi cu media sub 5, ajung să primească lunar 450 de lei, ca urmarea a „rezultatelor deosebite obținute”. Și la Constanța situația este asemănătoare. La Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” sunt 44 de copii care iau bursă de merit, deși au o medie de sub 5, cea mai mică fiind de 2.80, iar în cadrul altor unități de învățământ, elevi cu medii mult mai mari nici n-au mai îndrăznit să viseze la bursa de merit. Nu înțelegem cum i-a venit ideea strălucită ministrului Deca să facă o asemenea grosolănie, însă e trist și adevărat. Elevii cu medii de 9 nu iau burse de merit, pentru rezultate foarte bune la învățătură, dar cei cu medii de 2, 3 sau 4, chiar 5 ori 6, da. 

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! Elevi cu medii de 3, 4, 5, 6, iau bursă de merit

Girează ministrul Ligia Deca ilegalitățile de la Ovidius de dragul lui Iliescu?!

Și dacă credeai că universitățile sunt un sanctuar ferit de aceste furtuni, ei bine, te-ai înșelat. Modificările aduse Cartei Universității Ovidius din Constanța par să deschidă calea spre o nouă eră a "democrației controlate" în alegerile universitare, unde doar cei din interior au o șansă la tronul academic.

Reamintim de modificarea Cartei Universității Ovidius, prin care nicio persoană din exterior nu poate candida la alegerile pentru funcția de rector de anul viitor. ÎPS Teodosie, dar și Dănuț Epure, au sesizat Ministerul Educației, cerând analiza cu celeritate a cauzei, înainte să-și dea avizul pentru noua Cartă, însă aceasta a fost adoptată de Senat în ședința din 16 noiembrie 2023 și a fost transmisă la Ministerul Educației, pentru avizul de legalitate, a doua zi, pe 17 noiembrie, părând că nu respectă, întocmai, prevederile legale impuse. Concret, noile modificări prevăd obligativitatea persoanelor care ocupă funcții de conducere de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea „Ovidius“ din Constanța, condiție care i-a ușurat treaba actualului rector, Marcel Iliescu, în drumul spre un nou mandat! Precizăm faptul că universitatea a lansat în dezbatere cu comunitatea academică textul proiectului noii Carte a UOC, perioada de dezbatere publică fiind 02.11.2023 - 12.11.2023. Însă, noua formă a documentului nu a fost postată pe site-ul universității, fiind ținută la secret.

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! Dan Marcel Iliescu, rector UOC

AEC critică dezinteresul ministrului față de elevi

Într-un final, protestele elevilor par să fie tratate cu aceeași atenție cu care unii dintre noi își citesc e-mail-urile promoționale - adică deloc. O întâlnire cu ministrul? Mai degrabă o sesiune de ghici ce nu e în birou.

Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov și Asociația Vâlceană a Elevilor critică dezinteresul ministrului Ligia Deca față de elevi, după ce au protestat 2 ore în fața Ministerului. Elevii au solicitat întâlnirea cu doamna ministru, însă aceasta nu a fost prezentă în instituție, nu a dorit să comunice cu elevii despre problemele pe care le-a generat prin hotărârea de guvern ce avea să corecteze greșelile costisitoare pe care elevii sunt nevoiți să le plătească. Aceștia au fost redirecționați către intermediarii ministrului. Elevii s-au săturat să fie ignorați de actualul ministru. Este nevoie de un ministru al educației care să restabilească încrederea pe care părinții, profesorii, Consiliile Județene, operatorii de transport și elevii și-au pierdut-o în sistem. 

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! Protest elevi

Vrea să desființeze Inspectoratele Școlare Județene din toată țara

Și ca să punem cireașa pe tort, inspectoratele școlare județene sunt pe cale să devină istorie, înlocuite de ARACIIP, o inițiativă care, sperăm, nu va adăuga doar un alt acronim în jargonul educațional, ci va aduce și o îmbunătățire reală a calității învățământului.

Astfel, Ministrul Educației vrea să desființeze Inspectoratele Școlare Județene din toată țara. Ligia Deca a dat deja un ordin de ministru în acest sens. În schimb, vor fi înființate Birourile Judeţene ARACIIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar), care le preiau atribuțiile inspectoratelor. Înființarea acestora are ca termen 30 mai 2025.

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?! ISJ Constanța

Deca are alergie la critici

Iar, dacă vă întrebatți de ce pe pagina sa de facebook nu sunt crirtici, aflați că oficialul are alergie la ele și-și pune oamenii să le șteargă.

Într-o înregistrare audio ”scăpată” pe internet, se aude cum Ligia Deca se plânge de comentariile negative care îi vizează nu doar activitatea de ministru, ci şi persoana. „Atunci când postez ceva referitor la activitatea mea de ministru… Sigur, colegii mei de la Comunicare se ocupă să şteargă astfel de lucruri, dar sunt foarte multe înjurături, atacuri la persoană, neadevăruri, chestiuni care ţin de caracteristicile mele fizice sau de cum mă îmbrac sau de familia mea şi aşa mai departe. Şi eu sunt un adult care ştiu mecanismul psihologic care generează astfel de chestiuni, ştiu că nu e vorba despre mine şi, cu toate acestea, dacă n-apucă colegii mei să le şteargă suficient de repede, mă încarc negativ. Am o zi proastă!”, spunea Ligia Deca.

A terminat UMC, a făcut master în domeniul naval

Ligia Deca nu are grade de profesor sau cercetător finalizate, iar specializarea este de inginer naval la Universitatea Maritimă Constanța. Deca a terminat Facultatea de Navigație și Transport Naval din cadrul Universității Maritime Contanța, promoția 2006, după care a făcut un masterat la aceeași facultate.

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?!

Nici acesta nu apare amintit pe site-ul Președinției. Se laudă cu câteva lui de predare la catedră, la Universitatea de Vest. Câteva luni! Atât!

Cine si de ce o mai tine la conducerea Ministerului Educatiei pe Ligia Deca?!

 

Deci, dragă Ligia Deca, în această cursă nebună de a transforma educația românească, poate că ar fi momentul să ascultăm opinia publică, să ajustăm harta și să ne asigurăm că toți elevii, profesorii și părinții sunt, de fapt, în aceeași cursă cu noi, nu pe margine, întrebându-se ce se întâmplă.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Spagarul Nicoara facea transferuri în numele Ligioarei. Este susținută de acest șpăgar penal. Sa plece amandoi.
0
0
Păcat ca ștergeți mesajele...ce domn lucrurilor pe nume. Concret: terminați cu asa-zisa autonomie universitara, dacă mai vreți sa iasă din ele, câțiva oameni pregătiți la catedra sau prin spitale. În rest, praf si pulbere peste tot! Sa va fie pe suflet distrugerea scolii romanesti!
5
0
Ministerul educatieei este decakat
6
1
Incredibil! A ajuns o aromanca la Educatie!!! Astia au ADN-ul stricat, sunt defecti! Normal#anormal, roman#aroman!!!
15
1
Pai cum?! Nu va radea in fata soarecele de la Mangalita , inspector gadget Mihai Sorin ca nu se desfiinteaza nici un inspectorat, ci doar se reorganizeaza? V-a scapat acest lucru. A declarat public ca degeaba va bucurati si ca sa va mai puneti pofta in cui.
12
2
Nu poti pune un ministru mai destept ca seful partidului. Deci, cu ciuca sef...doar retarzii si bradipsihicii au fost pusi ministri. De altfel, ce oameni destepti are pnl? Plagiatori si ipocriti. Uitati-va si in constanta: wc hitac, rusu ...etc! Ce treaba au cu politica si administratia? Zero, ca si caracterul. Are wc poza cu proiectele lui, printre care si cazinoul! Trebuia sa il termine de 2 ani. Nici macar in 4 ani nu a terminat un proiect inceput de altii!
16
2
Și să nu uităm, pestele de cap se-mpute!
11
1
La așa inițiator de educare a r*mâniei care doarme de atâția ani la Cotroceni, își bate joc de copiii acestei țări cu toți figuranții pe care îi are alături Singurul lucru bun realizat este intrarea în Schengen a r*mâniei. Vă mulțumim și viseaza-te in continuare Șef la NATO. Somn unor până la toamnă !!
13
2
Mai este putin si se termina mandatul! Si cu ea si fara ea, daca vine tot un nepriceput , tot degeaba! Vom vedea din toamna, ce ne este harazit!
14
0
O pastreaza doar ca paravan,Pune in practica ideile altor ,,mintit luminate"! Si mai trebuie sa adaugam si ,,pozitia ghiocelului" pe care probabil o adopta in fata sefilor!
14
2
nivelul educational din prezent, f slab, este rezultatul educatiei primite de copii in primii 7 ani de acasa ( adica de multe ori zero) si abia apoi al educatiei din scoli ! Cat timp exista aprozarele de hartii colorate ,pompos numite universitati particulare, care scot pe banda rulanta semianalfabeti licentiati, cat timp elevii nu vor invata exact ceea ce au nevoie in viata ( nu religie , aia o faci acasa cu parintii) Romania va ramane o tara subdezvoltata educational!
15
1
renumitul invatamint constantean, in pas cu moda. ligia a fost promovata de un alt meditator iohanis. are balta peste, dar si p****i pe maluri.
19
0
Votați "desfi-intarea" școlilor de orice nivel și înființarea ONG-urilor notariale de eliberare, la cerere, a diplomelor de absolvire!!!!
18
0
cum sunt ministrii asa e si tara , cum sunt invatatorii, profesorii asa sunt si elevi si studentii, e simplu se vede bine ce si cum !
19
2
Cum cine ? Ficusul de la Cotroceni !
30
0
Inspectoratele școlare, o adunătură de șpăgari și incompetenți. Foarte bine că le desființează că și așa în țară se desființează multe școli pentru că nu mai sunt copii. Cel puțin în zonele rurale, rar mai vezi preșcolari. Au fost atâtea cazuri de cadre didactice cu funcții în inspectorate care au fost cercetate pentru luare de mită. În inspectorate, funcțiile sunt politice, nicidecum pe competențe. FOARTE BINE CĂ SE DESFIINȚEAZĂ INSPECTORATELE ȘCOLARE.
41
5
E mai muta lui iohanis alt maimuțoi corupt. Vaide capul nostru cu școala
37
0
Cum adica sa dai burse la nota 3, fa esti proassta rau , o idioata
48
2
Chipurile o navigatoare care nu a facut nimic niciodata, o incompetente crasa care doarme pe ea
43
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272