REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Claustrofobia sau teama de spații închise - cauze, simptome și tratament

Claustrofobia sau teama de spații închise - cauze, simptome și tratament

Replica API 14 septembrie 2021 | 00:00 552

Claustrofobia este teamă irațională de spații mici, închise. De asemenea, această tulburare se poate manifestă și prin teamă de a fi blocat într-un anumit loc, chiar dacă nu este vorba despre un spațiu închis: scaunul medicului dentist, coadă de la casă supermarketului ori alte situații în care suntem obligați să stăm într-un loc anume. Claustrofobia este o tulburare anxioasă și adesea produce un atac de panică, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că între 15% și 37% din populația lumii suferă de claustrofobie, însă un procentaj mic merge la medic pentru a își trata această problema.

Simptomele

Claustrofobia are două simptome: teamă de restricție și teamă de sufocare. O persoană claustrofobă se va simți restricționată în cel puțin una dintre următoarele situații: încăperi de dimensiuni reduse, lift, mașină, avion, tren, tunel, peștera, pivniță sau încăperi închise.

Întrucât situațiile prezentate mai sus declanșează anxietate severă ori chiar atacuri de panică persoanelor care suferă de claustrofobie, acestea vor ajunge să evite o mulțime de situații care le pot declanșa senzațiile neplăcute. Așadar, persoanele care suferă de claustrofobie vor preferă să urce pe scări, nu vor lua liftul, vor evita să meargă cu mașină la orele de vârf, cu trafic intens, vor evita să meargă cu metroul, cu trenul sau cu avionul, dar și să meargă în locuri în care se simt “blocate” precum la dentist, la coafor ori chiar la cumpărături. De asemenea, persoanele claustrofobe vor verifică, imediat ce intră într-o încăpere, câte ieșiri sunt și se vor poziționa în apropierea uneia dintre acestea.

Simptome fizice provocate de claustrofobie

Senzația de sufocare, nod în gât ori incapacitate de a respira în mod normal

Hiperventilare

Puls accelerat

Transpirații abundente

Senzație de leșin ori chiar leșin

Senzație de greață și amețeală

Tremur

Gură uscată

Nevoia de a merge la toaletă

Durere în piept

Simptome psihice provocate de claustrofobie

Gânduri iraționale

Senzația de moarte iminentă

Dorința de a evada din locul cu pricina

Incapacitatea de a face diferența dintre real și imaginar

Cauzele claustrofobiei

Cauzele claustrofobiei sunt încă necunoscute pentru specialiști. Se pare însă că factorii ce țin de mediu joacă un rol important în dezvoltarea acestei tulburări. De regulă, oamenii dezvoltă claustrofobie în timpul copilăriei ori a adolescenței.

Claustrofobia ar putea fi cauzată de o disfuncție a amigdalei, parte a creierului responsabilă cu modul în care procesăm frică. Totodată, alte cauze ale claustrofobiei pot fi evenimente traumatice din trecut precum:

Individul a fost blocat în spații închise sau foarte aglomerate pentru o perioada îndelungată

Individul a experimentat turbulențe serioase în timpul unui zbor

Individul a fost pedepsit în copilărie fiind închis în baie sau într-o altă încăpere

Individul a fost închis din greșeală într-un loc de dimensiuni reduse precum într-o toaletă sau într-un dulap

Individul a fost blocat într-un mijloc de transport în comun foarte aglomerat

Și dacă un părinte sau o rudă suferă de claustrofobie, copilul are șanse mari să dezvolte această tulburare, preluând comportamentul adultului.

Tratament claustrofobie

Pentru diagnosticarea și tratamentul claustrofobiei trebuie să apelezi la ajutorul medicului. Cu cât claustrofobia este diagnosticată mai devreme, cu atât mai ușor vei reuși să o controlezi. Psihologul te va ajută să depășești această problema prin următoarele metode:

Terapie cognitiv-comporatmentala: terapeutul te va învață să îți controlezi gândurile negative, iar apoi să le înlocuiești cu tipare de gândire pozitivă.

Exerciții de relaxare: psihoterapeutul te va învață și cum să faci față într-o situație care pare fără scăpare. Există o serie de exerciții și tehnici care te ajută să te relaxezi în situațiile tensionate.

Terapia prin expunere: în timpul acestei terapii vei fi pus în situația care te înspăimântă. Treptat, teamă se va micșora pentru că vei observă că este inofensivă.

Medicație: terapeutul îți poate sugera, dacă este cazul, un tratament pe baza de antidepresive sau anxiolitice pentru a estompa simptomele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272