REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Clubul Pensionarilor de pe Dezrobirii, "gazdă" pentru oamenii străzii

Clubul Pensionarilor de pe Dezrobirii, "gazdă" pentru oamenii străzii

Replica API 31 ianuarie 2012 | 00:00 442

Medicul Cealera: Numărul cazurilor sociale a crescut din cauza gerului

Medicul Cealera: Numărul cazurilor sociale a crescut din cauza gerului

Ambulanţierii constănţeni au dat curs solicitării Ministerului Sănătăţiii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor de a patrula pe străzi în vederea preluării posibilelor cazuri sociale şi transportarea acestora la centrele special amenajate de autorităţile locale pentru a nu îngheţa de frig.

Astfel, Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean a devenit zielele aceastea "adăpostul provizoriu" pentru 11 astfel de cazuri. După o igienizare şi o investigaţie medicală amănunţită, cazurile sociale au fost direcţionate către Centrul special amenajat, de pe strada Dezroborii din Constanţa, unde vor rămâne până când vremea se va mai încălzi. "Numărul cazurilor sociale a crescut din cauza gerului. Duminică au fost transportate 8 astfel de cazuri la Centrul de pe Dezrobirii, iar astăzi doar ce am trimis o ambulanţă la Spitalul Judeţean pentru a mai prelua din Urgenţă cinci cazuri în vederea transportării la acelaşi Centru de pe Dezrobirii", a declarat, pentru Replica, dr. Ionuţ Cealera, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Menţionăm că din cele 11 cazuri sosite în Urgenţa Spitalului, unul a fost redirecţionat către Secţia de Dermatologie, iar două au necesitat internare. "Din cele 11 cazuri sosite în noaptea de sâmbătă spre duminică, două au necesitat internare. O persoană a fost diagnosticată cu degerături, iar cealaltă cu boli cronice acutizate. În noaptea de duminică spre luni au mai sosit 5 astfel de cazuri, care sunt, momentan, în stadiul de investigare medicală. La momentul actual (luni - n.r.) sunt 6 cazuri sociale în Urgenţă", a declarat medicul şef al UPU, dr. Rodica Tudoran.

Clubul pensionarilor de pe Dezrobirii, cămin pentru oamenii străzii

Pentru a evita aglomerarea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Clubul Pensionarilor de pe Dezrobirii a fost transformat în spaţiu destinat refugiului persoanelor fără adăpost, din municipiul Constanţa. Acest lucru se datorează condiţiilor meteo din ultima perioadă şi a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa. Spaţiul are o capacitate de 24 de locuri şi se află in incinta Clubului de Pensionari de pe Strada Dezrobirii nr. 123, Bl. IS3, parter. În cazul în care numărul persoanelor va depăşi capacitatea, se va înfiinţa un nou centru la Clubul de Pensionari de pe Şos. Mangaliei nr. 86. Căminul provizoriu va funcţiona până pe data de 3 februarie când se va încheia codul galben de ger, cu posibilitatea extinderii in funcţie de condiţiile meteo.

O persoană a refuzat intervenţia autorităţilor, la Seimeni

Nici localităţile din judeţ nu au fost ocolite de astfel de venimente. Lucian Blaj, primarul localităţii constănţene Seimeni, a pornit în căutare de persoane fără surse de căldură pentru a le oferi ajutor. "Am început să verific casele, unde ştiu eu că nu se face focul. Am găsit la Dunărea un bărbat de 62 de ani care locuieşte într-o casă fără nici o sursă de căldură, dar care a refuzat internarea la Spitalul din Cernavodă, pe motiv că el nu a făcut niciodată focul iarna şi că se simte bine. Mai mult decât atât nu am cu ce să-l ajut. Tot în Dunărea am găsit o bătrână care era deja îngheţată şi nu se mai putea da jos din pat. Aceasta a fost internată de urgenţă la spitalul din Cernavodă", a declarat edilul din Seimeni. Cazuri sociale au fost găsite şi la Mereni, două persoane ale străzii, care au fost adăpostite în incinta Căminului Cultural din localitate. Este vorba de doi adulţi, mamă şi fiu, de 56 de ani şi respectiv 30, care locuiesc pe străzi sau din mila localnicilor. "Bărbatul mai lucrează cu ziua, mai face un ban. Femeia, mama lui, şi-a adus şi ea aminte că e din Mereni şi a venit aici cam acum 2 luni. Stau pe unde apucă. Le-am oferit un adăpost în incinta fostei grădiniţe, dar acum, pe timp de iarnă, vor locui la Căminul Cultural, urmând ca din primăvară să se întoarcă la vechea grădiniţă", a declarat Gheorghe Chiriac, primarul din Mereni. Nici primăria din Amzacea nu este ocolită de astfel de evenimente, acolo înregistrându-se un singur caz social. Bărbatul este adăpostit în incinta primăriei urmând ca în cel mai scurt timp să fie dus la Căminul de bătrâni din Negru Vodă. "Avem "cazat" la primărie un pensionar fără locuinţă. Se plânge că e om al străzii dar are pensie de 820 de lei. Îl ţinem aici, unde stau eu, stă şi el. Am făcut nişte demersuri pentru a-l duce la Căminul de Bătrâni din Negru Vodă, sau poate îi găsim gazdă", a afirmat Constantin Radu, edilul din Amzacea.

Ce recomandă Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate (căciuli, mănuşi etc). Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor - evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. De la avertizarea "cod galben de ger" emisă de meteorologi, şi până în prezent, la nivel naţional s-au înregistrat 6 decese din cauza hitopermiei severe, printre care şi la Tulcea.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108