REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Colegiul Mircea cel Bătrân susţine propagarea valorilor europene

Colegiul Mircea cel Bătrân susţine propagarea valorilor europene

Replica API 16 septembrie 2016 | 23:55 384

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa a susţinut pe 15 septembrie o conferinţă de presă cu tema implicării Colegiului în proiecte europene. Invitat special a fost Silvano Marseglia, preşedintele Asociaţiei Europene a Profesorilor (AEDE), aflându-se deja la al treilea mandat. Prezent a fost şi Vasile Nicoară, vicepreşedintele asociaţiei din România, care are abrevierea AEDER, dar şi Secretarul general adjunct AEDE, Elvira Tocalachis. Ei au adus în atenţie actuala situaţie europeană în contextul integrării europene şi a promovării valorilor acesteia. Astfel, problema imigranţilor, în mod special a refugiaţilor, dezvoltă o problemă social-identitară prin implicarea precară a autorităţilor europene. Trebuie o bună educaţie, în primul rând în unităţi şcolare, pe plan naţional şi european, şi, în al doilea rând o implicare mai clară a guvernelor statelor europene.

„Europa și-a pierdut identitate de Europa unită. Europa e în criză”, a punctat italianul Silvano Marseglia. De asemenea, el consideră că Europa nu e capabilă să răspundă la amenințarea teroristă. AEDE crede că o națiune care se axează pe un proiect de viitor pentru tineret pe cele două planuri, național și european, va fora valori fundamentale. Profesorul italian a precizat că el regăsește acele valori în profesorii și elevii de la Colegiul „Mircea cel Bătrân”. Construcția europeană a fost afectată de situația delicată cu care se confruntă UE, iar cum AEDE sunt susținători vehemenți ai ideii europene, ei consideră că o soluție pentru această problemă epocală ar putea fi o Europă federală, bazată pe stoparea egoismului care împiedică dezvoltarea ei.

Colegiul „Mircea cel Bătrân” continuă demersurile pro-europene prin acțiunile și proiectele pe care le desfășuară. De exemplu, încă din 2012, ei fac parte dintr-un program Erasmus, iar proiectul ELICIT, un program de educație pentru cetățeni europeni, care are mai multe secțiuni, ar putea fi soluția cea mai bună pentru propagarea mesajului printre elevi și studenți. ELICIT are 24 de parteneri și este finanțat de către Uniunea Europeană.

Pe 22 septembrie, la Sofia, are loc o întâlnire pentru un proiect, intitulat pentru moment „Pașaport Cetățenesc European”, care urmează să fie un document recunoscut, capabil să confere competențe de cetățean european pe plan didactic. Va avea loc un curs de formare pentru studenții care urmează să fie profesori, acest modul deja fiind accesibil în centre universitare din Cordoba, Bruxelles sau Stokholm. Se dorește ca din anul universitar următor, modulul să fie introdus ca opțional în programa Universității „Ovidius”, iar Colegiul „Mircea cel Bătrân” să fie pepinieră pentru studenții să facă practică.

În februarie, în perioada 22-24, la Mircea o să vină 30 de profesori din diverse țări vor veni pentru un modul de formare inițială a proiectului ELICIT.

Elevi sirieni, cursanți la Mircea

CNMB este un exemplu de integrare și model pentru celelalte centre educaționale, dat fiind faptul că cursurile liceului sunt urmate și de către 2 refugiați din Siria, frați fiind, care au mama de origine română, vorbesc limba nativ. Ei au fost nevoiți să plece din orașul lor deoarece liceul lor, unul care are același nivel ca liceul Mircea, a fost bombardat.

AEDE colaborează cu Ministerul Educației pentru mai multe proiecte de integrare europeană a cetățenilor. Asociația, care a avut ca prim nucleu profesori din Italia, Franța și Germania, a fost înființată în 1956, la Paris, iar România a aderat în 2005, AEDER fiind legalizată din 2007.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108