REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

CONCEDIAT că a ADERAT la alt SINDICAT decât cel agreat de ANGAJATOR

CONCEDIAT că a ADERAT la alt SINDICAT decât cel agreat de ANGAJATOR

Replica API 15 februarie 2021 | 00:10 4021

Un bărbat a dat în judecată firma pentru care muncea de mai bine de 10 ani, după ce a fost concediat. Muncitorul susține că decizia concedierii a survenit în urma aderării acestuia împreună cu alți colegi într-o altă organizație sindicală, alta decât cea agreată de angajator. Pe lângă anularea deciziei, acesta solicită și plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat.

În motivare bărbatul a arătat că a fost salariatul firmei pe funcția de marinar legător din 1 octombrie 2007. Pe parcursul executării acestui contract și-a desfășurat activitatea impecabil, iar angajatorul nu a constatat vreo abatere disciplinară. Ș.F. susține că schimbarea de atitudine cu privire la activitatea lui s-a produs în momentul în care s-a aflat faptul că împreună cu un alt coleg a fost inițiatorul mișcării de aderare la o altă organizație sindicală, alta decât cea agreată de angajator. Astfel, la data de 28 octombrie 2020, angajatorul Pilot Agency SRL a dispus concedierea sa fără a-i fi transmis anterior preavizul. Bărbatul a apreciat că decizia de concediere este sancționabilă cu nulitatea, deoarece concediere s-a efectuat pentru motive care nu țin seama de persoana salariatului.

Firma a solicitat respingerea acțiunii

În legătură cu preavizul, firma a arătat că inițial reclamantul a refuzat să semneze preavizul, aspect confirmat și de O.I. și L.D. Ca urmare, i-a fost comunicat cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire la adresa de domiciliu, a fost inițiat semnat de primire, însă după ce bărbatul a văzut expeditorul, a restituit scrisoare poștașului.

În ceea ce privește motivele reale și serioase ale concedierii bărbatului, firma a arătat că aspectele au fost menționate și în Hotărârea numărul 1/31.07.2020, care a stat la baza reducerii cu trei posturi a schemei de personal. Ca urmare, concedierea bărbatului nu a avut nicio legătură cu activitatea sa sindicală, întrucât societate nici nu are un contract colectiv de muncă, neavând peste 21 de salariați.

Astfel, decizia de a concedia bărbatul a avut în vedere ca și criteriu de departajare comportamentul la locul de muncă, atât cu colegii, dar și cu clienții. Mulți alți colegi declarau că în permanența reclamantul aduce injurii și jigniri provocând scandal până la bătaie. Față de cele arătate, pârâta a considerat că nu există niciun motiv de nelegalitate a deciziei contestate, iar criticile reclamantului exced motivelor de nelegalitate, întrucât angajatorul este singurul care are dreptul să ia decizii cu privire la organizarea activității și la oportunitatea măsurilor adoptate. Drept urmare, concedierea bărbatului a fost una efectivă și are la bază o cauză reală și serioasă.

Instanța a dispus anulare deciziei de concediere

Instanța a hotărât admiterea acțiunii formulată de bărbat în contradictoriu cu PILOT AGENCY SRL. Astfel, dispune anulare deciziei de concediere, reîncadrarea bărbatului în postul deținut anterior emiterii deciziei, plata despăgubirilor egale drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate, precum și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul începând cu data emiterii deciziei și până la reîncadrarea efectivă. Decizia nu este definitivă, societatea are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Date despre Pilot Agency SRL

Pilot Agency SRL este o întreprindere din România, cu sediul central în Constanța. Acesta operează în industria Activități de servicii anexe transporturilor pe apă. Compania a fost înființată la 26 septembrie 1997. În prezent are un număr total de 21 (2020) angajați. Din ultimele date financiare, compania Pilot Agency SRL a raportat creștere venitului net de vânzări din 8,13% în Q2C2020. Total active au înregistrat creștere din 138,98%. Marja profitului net a companiei Pilot Agency SRL a crescut de către 5,15% în 2020. Asociați în cadrul societății menționate sunt Dudună Elena și Nicolae Gabriel Octavian.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Metoda clasica. Se desfiinteaza postul prin modificarea organigramei si pleci acasa. E cum vrea "seful". Ciocu mic si joc de glezne spre plecare. Traiasca romanica.
7
0
scrieti numai tampenii fara sa va informati! rusine voua!
3
2
Se pare ca, comentariile pozitive nu sunt potrivite
4
0
sclavilor, nu va convine la Polaris la taiat spatii verzi. Cand faceati trafic cu tigari atunci era bine. Ti-ai dracu de sclaveti !
3
7
Nemernici ,bataie de joc de cei care duc greul
13
0
Sa vina autoritatile si sa faca controale la aceasta firma. ANAF-ul doarme in ghete... hai sa mai facem un ban la bugetul de stat bai fratilor...
14
0
Tot portul lucreaza 15 cu 15,ITM ul stie,daca reclami te da afara,daca te inscrii in sindicat,afara,lucreaza un echipaj pe mai multe remorchere,au murit oameni extenuati,organele de control oarbe,corupte...
17
0
Mezei de la Capitania Constanta conduce aceasta firma din umbra,ii da contracte si ii livreaza servicii de la armatori
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468