REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.7° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Conflict de interese pentru medicii care lucrează şi la stat şi la privat?

Conflict de interese pentru medicii care lucrează şi la stat şi la privat?

Replica API 18 ianuarie 2013 | 00:00 143

Conflict de interese pentru medicii ce activează şi la stat şi la privat? Cam aşa este formulată o notă semnalată de Ministerul Sănătăţii şi prezentată miercuri, 16 ianuarie, în şedinţa de guvern. Din câte se pare, Ministerul trage acest semnal de alarmă întrucât mai multe sesizări au fost primite de la pacienţi, iar prezentarea documentului vine după ce sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că se gândeşte la o posibilă interzicere a medicilor de a lucra şi la stat şi la privat. Acest lucru este întâlnit şi în Constanţa, unde, este foarte bine ştiut faptul că mulţi medici care lucrează în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sau în oricare altul, au, în paralel, o activitate şi în mediul privat, fie că este vorba despre un cabinet medical personal sau o clinică privată.

O nouă problemă se iveşte la orizont, şi anume că medicii care lucrează, în paralel, atât la stat, cât şi la privat, s-ar putea afla în conflict de interese. Cum nici Constanţa nu poate fi exclusă din subiectul de faţă, nota Ministerului Sănătăţii vine ca un semnal de alarmă. "Sesizări numeroase primite din partea pacienţilor reclamă multe aspecte negative ale unor astfel de situaţii, toate desfăşurându-se în defavoarea sistemului public şi contribuind substanţial la utilizarea ineficientă şi, de cele mai multe ori, nejustificată, a fondurilor publice pentru sănătate. Astfel, majoritatea cabinetelor private, în care lucrează aceiaşi medici angajaţi în spitale, au contracte cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce le dă dreptul de a emite trimiteri pentru tratamente în spital, care sunt decontate de asigurările publice de sănătate. Se generează astfel o cerere nu întotdeauna justificată de servicii spitaliceşti, mult mai costisitoare pentru sistem. Dubla calitate de angajat a personalului medical permite şi exploatarea inversă a circuitului pacienţilor: cei care se prezintă în serviciile publice (inclusiv la serviciile de ambulanţă) sunt îndrumaţi, sub diferite motivaţii, să se adreseze unităţilor private în care acelaşi personal medical este angajat. Astfel, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, apar situaţii în care un serviciu deja decontat de casa de asigurări pentru unitatea publică este plătit încă o dată de către pacient, la cabinetul privat, sau chiar este decontat a doua oară către asigurările de sănătate dacă furnizorul respectiv are contract cu casa de asigurări", se arată în nota Ministerului Sănătăţii. De asemenea, mai este specificat şi faptul că această activitate paralelă a personalului medical în instituţii publice şi în cele private poate fi şi un conflict de interese. În acelaşi timp, astfel de situaţii trebuie analizate şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public a unui cadru medical, în special dacă acesta are şi o funcţie de conducere.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108