REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Consilierul județean Bogdan Bola: „Cabinetele medicale școlare sunt vitale, mai ales în mediul rural”

Consilierul județean Bogdan Bola: „Cabinetele medicale școlare sunt vitale, mai ales în mediul rural”

Replica API 18 ianuarie 2019 | 01:48 529

Consilierul județean Bogdan Bola a transmis o interpelare Inspectoratului Școlar Județean Constanța și urmează să se adreseze și Ministerului Sănătății, în cadrul unei demers prin care se urmărește înființarea de cabinete medicale în unitățile de învățământ școlar și preșcolar din județul Constanța.

„Va fi un proces de durată, dar sper ca la finalul acestuia să ne îndeplinim scopul: înființarea cabinetelor medicale în mediul școlar și preșcolar, prin implicarea tuturor factorilor de decizie - locali, județeni, naționali”, a afirmat consilierul județean PNL Bogdan Bola.

„Trăim într-un județ cu cea mai mare rată a abandonului școlar în mediul rural din România, de aproape 10%. În județul Constanța, aproape unu din trei copii se află în stare de deprivare materială severă, părinții neputând să îi asigure cele necesare pentru a merge la școală și uneori, nici măcar medicamentele pentru a îi face bine când se îmbolnăvesc. Chiar dacă legea permite ca în cadrul unităților de învățământ școlar și preșcolar să se înființeze cabinete medicale pentru cei mici, acestea lipsesc aproape cu desăvârșire în județul nostru. De ce cred că acestea ar fi vitale, mai ales în mediul rural? Deoarece eu cred că ar duce la scăderea abandonului școlar la sate, ar asigura un cadru optim pentru sănătatea a elevilor și preșcolarilor și ar avea și un rol de prevenție în ceea ce privește izbucnirea epidemiilor (cum este și cea de gripă, care face ravagii acum).

Pentru a prinde contur un astfel de proiect, trebuie mai mulți factori de decizie să își facă treaba: începând de la directorul școlii și administrația locală până la Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Sănătății. Toate aceste instituții ar trebui să își facă treaba și să respecte prevederile Metodologiei aprobate prin Ordinul comun nr. 5298/1668/2011 al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății. Dar acest lucru nu se întâmplă...

Tocmai pentru că ne aflăm în perioada premergătoare dezbaterii bugetelor locale și a județului, la inițiativa colegului meu Dia Ionel, consilier local la Hârșova, am depus o primă interpelare la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ).

Scopul acesteia este să aflăm exact câte școli au în acest moment cabinete medicale funcționale la nivelul județului Constanța (și care sunt dotările acestora), ce documente au completat administrațiile locale, dar și ISJ, pentru a demara procedurile necesare privind nevoile de amenajare și dotare ale acestor cabinete și orice altă corespondență care ne-ar putea ajuta în demersul nostru.

De asemenea, săptămâna viitoare ne vom adresa Ministerului Sănătății pentru a vedea dacă acesta va sprijini deschiderea cabinetelor medicale școlare în județul nostru, având în vedere că, potrivit legii, ar trebui să vină în ajutorul comunităților locale cu plata salariului personalului angajat și a ustensilelor medicale aferente cabinetelor”, a mai afirmat consilierul județean.

Atașat articolului, prezentăm adresa transmisă de consilierul județean către ISJ Constanța.

F.B.

Citește și: Medicina şcolară la Constanţa, cu un picior în groapă

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din partea carui partid vorbeste acest flescait politic?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920