REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Coronavirus: Peste o treime dintre marinarii de pe portavionul francez Charles de Gaulle, testaţi pozitiv cu COVID-19

Coronavirus: Peste o treime dintre marinarii de pe portavionul francez Charles de Gaulle, testaţi pozitiv cu COVID-19

Replica API 17 aprilie 2020 | 00:00 762

Peste o treime dintre marinarii de pe portavionul francez Charles de Gaulle au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 de la revenirea sa anticipată în Franţa duminică, provocată de descoperirea unor cazuri de contaminare la bord, potrivit unui bilanţ provizoriu publicat miercuri şi care ar urma să crească, informează AFP, citată de Agerpres.

"La data de 14 aprilie seara, 1.767 de marinari ai grupului aeronaval au fost testaţi. Marea majoritate a acestor teste vizează în această etapă marinari ai portavionului. În cazul a 668, rezultatul a ieşit pozitiv", a indicat Ministerul Apărării francez într-un comunicat. Dintre ei, "31 sunt în prezent internaţi la Spitalul de Instrucţie al Armatei (HIA) Sainte-Anne, la Toulon (sudul ţării), dintre care unul este la reanimare", se menţionează în comunicat.

Acest bilanţ temporar este de aşteptat să crească pentru că "în cazul a 30% din aceste teste nu s-au primit încă rezultatele", iar "campania de testare este încă în curs', potrivit ministerului.

Charles de Gaulle este al doilea portavion contaminat oficial în lume, după portavionul american USS Theodore Roosevelt, în Pacific.

Nava cu propulsie nucleară franceză (1.750 de marinari) şi fregata de apărare antiaeriană care o însoţea (200 de marinari) au ajuns în portul Toulon duminică, cu două săptămâni înainte de termenul prevăzut iniţial, după descoperirea a circa 50 de cazuri de contaminări cu noul coronavirus. Marinarii au fost plasaţi în carantină sanitară timp de 14 zile înainte de a putea să plece la casele lor.

În paralel, "operaţiunile de dezinfectare a avioanelor şi navelor de suprafaţă au început", subliniază ministerul. Ministrul apărării Florecence Parly a "adresat un mesaj de susţinere marinarilor în carantină şi familiilor lor, mulţumind tuturor aleşilor locali pentru implicarea lor".

Originea contaminării marinarilor de la bordul portavionului nu este cunoscută deocamdată. Echipajul nu fusese în contact cu vreun element exterior de la escala efectuată la Brest, în vestul Franţei, între 13 şi 15 martie. Marinarii putuseră să coboare pe uscat, dar respectând regulile de distanţare şi interdicţia adunărilor de peste 100 de persoane, în vigoare la vremea respectivă.

În paralel, s-a aflat că în jur de 50 de persoane au fost înlocuite şi s-au îmbarcat în cursul acestei escale, conform unei surse apropiate de dosar.

Actuala pandemie de COVID-19, care a ucis deja 130.000 de persoane în lume, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, are efecte amplificate în special pe navele militare, unde echipaje numeroase se înghesuie în spaţii mici, împărţind numeroase infrastructuri şi unde izolarea şi debarcarea bolnavilor sunt complicat de efectuat.

Armata indicase săptămâna trecută că nicio "eroare de apreciere" nu fusese constatată. Şeful Statului Major al marinei franceze, amiralul Christophe Prazuck, a "ordonat de atunci o anchetă a comandamentului cu scopul de a trage toate învăţămintele din gestionarea epidemiei în cadrul grupului aeronaval", potrivit ministerului.

Nava de realimentare Somme şi fregata antisubmarin La Motte-Picquet, care făceau parte din escorta portavionului, s-au reîntors în Brest, portul lor de bază.

Echipajul de pe La Motte-Picquet, testat negativ, a fost autorizat să respecte o perioadă de izolare la domiciliu. Referitor la Somme, campania de teste "a dus la autorizarea a 100 de marinari să se întoarcă la domiciliul lor pentru a respecta o perioadă de izolare", dar şi alţi 60 "rămân, din precauţie, în carantină strictă în incinta militară" la Brest, potrivit comunicatului.

Membrii grupului aerian îmbarcat pe portavion (elicoptere, avioane de recunoaştere aeriană Hawkeye şi avioane de luptă Rafale) sunt la rândul lor izolaţi la bazele lor pentru 14 zile.

Grupul aeronaval francez era în misiune din 21 ianuarie şi petrecuse mai multe săptămâni în Marea Mediterană în cadrul operaţiunii Chammal, partea franceză a operaţiunii internaţionale antijihadiste Inherent Resolve în Irak şi în Siria. El navigase apoi în Marea Nordului şi în Atlantic pentru operaţiuni de securizare şi de apărare a aliaţilor maritimi europeni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108