REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

CORONAVIRUS: Șomaj tehnic asigurat de stat

CORONAVIRUS: Șomaj tehnic asigurat de stat

Replica API 20 martie 2020 | 00:00 1864

Odată cu declararea stării de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, foarte multe societăți comerciale și-au redus programul de activitate sau chiar au hotărăt să își suspende activitatea. Astfel, un grup de angajați ai unei firme care funcționează într-un mall din Constanța sunt nemulțumiți de măsurile pe care angajatorul ar dori să le ia în privința salariului acestora.

”Criza este doar pentru noi? Suntem un grup de angajați ai firmei Evertogether SRL și Ozkardes SRL, noi fiind angajați la un punct de lucru dintr-un Mall din Constanța. Pe fondul scăderii încasărilor, lucru care se întâmplă din 12 martie, angajatorul insistă să fim de acord cu reducerea salariului cu 50%, iar reducerea să se opereze începând cu data de 1 martie, retroactiv. Ni se comunică faptul că cei care nu vor semna vor fi concediați, deși de salariile noastre, oricum modeste, depind familiile noastre și existența noastră. Va rugăm sa dati share să îi facem cunoscuți pe acești angajatori pentru care resursa umană este atât de puțin importantă, deși noi am dat valoare brandului lor și nu am cerut nimic în plus când vânzările au depășit chiar și așteptările.”, este postarea de pe un site de socializare făcută de una dintre angajate.

Contactat de către ziarul Replica, iată ce a declarat, Eugen Bola, inspector șef ITM Constanța: ”Probabil că acest angajator avea acest gând acum 2 sau 3 zile, înainte ca guvernul să dea ordonanța de urgență privind asigurarea de către stat a șomajului tehnic, reprezentând 75% din salariul brut al angajatului. În privința acestui caz, nu există nici o sesizare la ITM.”.

O altă problemă semnalată de către angajați este șomajul normal impus de angajator, și nu cel tehnic cum ar fi normal, motivația fiind lipsa resurselor pentru asigurarea acestuia. Problema aceasta pare a avea rezolvare în Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Astfel, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții: întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin; reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ajofm Constanta este o institutie care trebuie inchisa definitiv.Ieri am fost la ajofm si nu am putut depune actele pentru luarea in evidenta ca somer.De ce alte institutiipot lucra cu publicul si altele nu? Ce inseamna acest haos? La anaf,trezorerie ,caziere se lucreaza.La ajofm, casa de sanatate nu se lucreaza cu publicul.In ce tara traim?
2
0
spuneti.le asta si chelnerilor din Mangalia,trimisi acasa fara somaj tehnic,fara nimic.Din fabulosul salariu de 1000 ron pe luna,dat cind are chef mirlandezul patron,trebuie saa traiasca acum 2 luni. Itmul hu vede,nu aude,nu stie ca amaritii aia muncsc fara simbete,duminici,sarbatori legale,concedii! Iar acum si fara somaj. Duceti.va ba la Itm,sau primarie!
1
0
Jeguri de oameni. Se gandesc doar la buzunarul lor cel fara fund. Dar prostii care muncesc, pot muri de foame. Ii dam in fara plata. Ce rost are?! Nu ar strica niste controale de la itm acum, domnule Bola.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108