REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
16.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Criminalii în serie care au localizat Constanţa pe harta celor mai sângeroşi infractori

Criminalii în serie care au localizat Constanţa pe harta celor mai sângeroşi infractori

Replica API 14 aprilie 2012 | 00:00 3283

Blenis, Chiper, Băhăian, Deli Iorga şi alţii

Blenis, Chiper, Băhăian, Deli Iorga şi alţii

Despre judeţul Constanţa se spune, în general, că nu este o regiune agresivă din punct de vedere al crimelor, aşa cum apare Bucureştiul, Brăila sau Timişoara. Totuşi, încă 2 ani şi se împlineşte un deceniu de când judeţul nostru a început să iasă în evidenţă prin prisma unor fapte desprinse parcă din filmele de la Hollywood, care au făcut ocolul ţării şi au pus Constanţa într-o lumină negativă. Partea bună este că nici una dintre aceste infracţiuni nu a rămas nepedepsită sau cu autori necunoscuţi, cu excepţia unor cazuri minore care nu au făcut prea mare vâlvă. Însă au existat acei criminali în serie, cazurile lor fiind preluate şi de presa internaţională, la fel ca Radu Mazăre în uniformă nazistă sau ca Cati Hristu, "primarul din faţa gloanţelor", cum a fost denumit la un moment dat.

Albanezul, familia Ion şi drogurile

Primul caz de crime în serie, după anul 2000, a fost cel din 2004, comise de Ştefan Niculescu şi albanezul Shyti Blenis, cei doi indivizi acuzaţi şi condamnaţi pe viaţă pentru comiterea triplului asasinat de la Mangalia. Cei doi au fost găsţiţi vinovaţi pentru uciderea membrilor familiei Ion, respectiv soţii Alexandru şi Lucreţia şi fiica minoră Amalia Victoria, de opt ani, din Mangalia. Oamenii legii spun că cei doi şi-au îngropat victimele, iar expertiza medico-legală a scos în evidenţă faptul că fetiţa a fost îngropată de vie, aspect care face şi mai oribilă fapta comisă de către cei doi. Ulterior, anchetatorii au ajuns la concluzia că Blenis şi Alexandru Ion ar fi avut ceva afaceri cu droguri împreună.

Cazul "Chiper", afaceristul dator la cămătari

Următorul caz este cel al afaceristului Ştefan Remus Chiper. Analizând situaţia materială şi familială a acestuia, nimeni nu s-ar fi gândit că bărbatul de 30 de ani, cât avea la vremea respectivă, ar putea fi autorul unui triplu asasinat. Remus Chiper nu avea nimic în comun cu alţi criminali de acest gen. Avea o familie fericită, cu o soţie tânără şi o fetiţă, avea studii superioare absolvite şi îşi începuse o afacere care se anunţa destul de prosperă, în domeniul turismului. Greşeala lui a fost că s-a împrumutat la cămătari, întrucât constatase că, în 2005, după ce băgase o groază de bani în construirea unui hotel în Costineşti, acesta încă nu era terminat, iar el rămăsese cu datorii colosale. În timpul procesului, el a spus anchetatorilor că a omorât 3 persoane, pe 2 lovindu-le cu un ciocan în cap, iar pe a 3-a otrăvind-o cu furadan, asta pentru a le lua maşinile ca să le vândă. Cadavrele au fost găsite în Canalul Dunăre-Marea Neagră, înfăşurate în folie de plastic şi cu greutăţi legate. Totuşi, chiar dacă nu au putut proba, procurorii sunt de părere că numărul victimelor a fost mai mare. Chiper a fost condamnat la închisoare pe viaţă, iar soţia sa a fost nevoită să divorţeze.

Un cioban analfabet şi cu sânge rece

Nici nu se terminase procesul lui Chiper, că la Tribunalul Constanţa era judecat un alt criminal în serie, Florin Urzică, un puşti fără şcoală şi fără raţiune, care muncea pe unde apuca, pentru a mai face un ban pentru alcool şi ţigări. Potrivit anchetatorilor, în toamna anului 2007, acesta i-a ucis pe Gheorghe Dumitrescu şi Ilie Cristian Rednic, în locuri şi circumstanţe diferite, prin aplicarea mai multor lovituri de topor în zona capului, sustrăgând, ulterior, diverse bunuri care au aparţinut acestora. Cei doi îl luaseră pe băiat de milă şi îi dăduseră sarcina să îi ajute în ferme. Numai că acesta şi-a omorât cu sânge rece şefii, după care a fugit în judeţul Prahova, unde a mai făcut o victimă.

Sergiu Băhăian, regizorul care şi-a pus scenariile în practică

Cel mai mediatizat şi mai sângeros caz este cel al lui Sergiu Băhăian. Din faptele acestuia şi din modul în care au fost duse la îndeplinire s-ar putea inspira mulţi regizori de film, deşi Băhăian nu şi-a putut regiza propriul film, ţinând cont că se dădea mare regizor. Conform DIICOT, Băhăian şi primul locotenent al său, Valentin Şlepac, au format un grup infracţional organizat, la care au aderat Adrian Grigoraş, Lucian Cernat, Emilian Leinte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan şi fraţii gemeni Marin şi Petre Piciog, toţi din judeţul Constanţa. Aceştia aveau ca scop coordonarea unor afaceri ilegale, scopul fiind obţinerea unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi achiziţionarea în sistem leasing de autoturisme prin intermediul unei firme înfiinţate pe o identitate fictivă. Prejudiciul s-a ridicat la circa 800.000 de euro. Numai că, pentru a-şi acoperi urmele, Băhăian l-a pus pe Şlepac să îi asasineze pe Cernat, Leonte, Ulezu şi Captalan. Doi dintre ei au fost sedaţi şi aruncaţi în acelaşi canal în care Remus Chiper îşi arunca victimele, iar ceilalţi doi au fost îngropaţi de vii în curtea unei case din localitatea Măgura, judeţul Constanţa. Pentru aceste fapte, Băhăian a fost condamnat, ca instigator, la 25 de ani de închisoare, Adrian Grigoraş la 22 de ani, iar singurul condamnat pe viaţă a fost Şlepac, care nu a apucat să execute prea mult, întrucât a fost găsit mort în penitenciar.

Giani Deli Iorga, frizerul care a "răzbunat" moartea prietenului său

Următorul caz pe lista criminalilor în serie este cel de la Cernavodă, de la începutul anului trecut. Toată lumea a auzit povestea lui Giani Deli Iorga, cel care i-a omorât cu sânge rece pe soţii Petre şi Elena Garoafă, socrii lui Bogdan Mitu, prietenul său pe care îl vedea ca pe un frate. După ce Mitu şi-a luat soţia în braţe şi amândoi s-au înecat în apele Dunării, Giani a încercat să răzbune moartea acestuia, considerându-i vinovaţi pe socrii lui, soţii Garoafă, pe care i-a măcelărit cu un cuţit. Acesta şi-a recunoscut faptele de prima dată şi nu a existat nici un moment în care să încerce măcar să dea înapoi, cu toate că avocaţii încercau din răsputeri să îl scoată nevinovat. Tânărul frizer a fost condamnat la 27 de ani de detenţie, însă hotărârea nu a rămas definitivă încă.

Mai sunt şi alţii la fel de sângeroşi

Pe lângă toate aceste cazuri, pe lista criminalilor constănţeni îi putem adăuga şi pe cei care l-au omorât pe taximetristul Hari Băcanu - Dumitru Cănănău şi Cosmin Grigoraş, pe George Donciu din Năvodari, care l-a bătut până l-a omorât pe bătrânul Fănică Stanciu, de 66 de ani, din gelozie, întrucât bătrânul se culca cu iubita sa, sau pe Ivan Simion, cel care l-a omorât şi decapitat pe călugărul Alexe Ariton, din Ghindăreşti, care îi făcuse avansuri sexuale, plus mulţi alţii. Însă, potrivit "criticilor", tot cazul lui Sergiu Băhăian - Al Capone de România - rămâne cel mai mediatizat din istoria crimelor din Constanţa.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Patronul camatar satanist Done Viorel este criminal in serie! Pe unde a avut-are preprietati, au aparut morti suspecte.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108