REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
14.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cum a dat faliment Uranus SA la cererea firmei soţiei lui Tusac

Cum a dat faliment Uranus SA la cererea firmei soţiei lui Tusac

Replica API 22 septembrie 2011 | 00:00 2274

O parte din banii societăţii vor ajunge la Monica Grosu

O parte din banii societăţii vor ajunge la Monica Grosu

Frăţia gunoaielor din Mangalia, care reuneşte familia primarului PSD Mihai Claudiu Tusac, un consilier general PNL al Capitalei, Laurian Dragoş Botoş, un senator PDL din Dâmboviţa, Mihai Florin Andrei, generalul în rezervă care a fondat celebrul serviciu secret "Doi şi-un Sfert" al MAI, Gheorghe Carp şi asociatul din România al Cosa Nostra, Victor Dombrovschi, trăieşte vremuri de restrişte. După cum arătam în numerele trecute, o parte din acţionari Eco Gold Invest SA, firmă care administrează groapa de gunoi de la Mangalia, au probleme serioase cu justiţia, după ce magistraţii bucureşteni au sechestrat o parte din bunurile lor, la solicitarea procurorilor antimafia din Italia.

Anchetatorii susţin că mafia italiană a spălat câteva zeci de milioane de euro prin groapa de gunoi de la Glina, unul din personajele principale din această poveste apărând, iată, şi în peisajul groapei de la Mangalia. Este vorba despre Dombrovschi, nume care apare atât în acţionariatul firmei de la Glina (Ecorec SA), cât şi a celei din Mangalia. Alături de asociatul mafiei italiene, în ecuaţia Eco Gold Invest SA apare şi nimeni alta decât Monica Grosu, soţia primarului în funcţie al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac. Fosta miss controlează Cindesol Invest SRL Bucureşti, în prezent radiată, care deţine 30% din Eco Gold Invest SA Mangalia.

"Frăţia" gropii de gunoi

Cu acest procent, soţia primarului Tusac este al doilea mare acţionar al gropii de gunoi din Mangalia, după Intermediu Ecoservice SRL Bucureşti, deţinută cică de o bătrână în vârstă de 86 de ani, Gheorghiţa Traşcă, care are 40% din firma mangaliotă. În realitate, venerabila femeie este interpusa senatorului PDL de Dâmboviţa, Florin Mircea Andrei, dar şi a misteriosului afacerist Victor Dombrovschi, fapt care poate fi dedus din asocierile şi tranzacţiile anterioare dintre bătrână şi cei doi, prezentate de "Replica" zilele trecute. Aşa cum arătam, Cindesol Invest şi Intermediu Ecoservice, care deţin, împreună, 70% din Eco Gold Invest SA Mangalia, au dat faliment, coincidenţă sau nu, în aceeaşi zi de 05.11.2010, astfel încât o bună parte din acţiuni au ajuns direct la Monica Grosu, soţia primarului Tusac. Toată această zbatere din cadrul Eco Gold Invest SA, cu principalii acţionari care dau faliment şi acţiuni care ajung apoi la o bătrână de 86 de ani din Gorj şi nevasta primarului din Mangalia este însă şi mai aiuritoare de atât. Pentru a demonstra acest lucru trebuie să ne oprim puţin asupra situaţiei celui de-al treilea mare acţionar al Eco Gold Invest SA, şi anume Uranus SA. Fosta societate de salubrizare a Mangaliei deţine 11% din Eco Gold Invest SA şi împărtăşeşte soarta firmelor de mai sus: este în faliment şi urmează a fi ciopârţită de creditori, pentru o ştergere cât mai eficientă a urmelor. Lucrurile devin extrem de interesante atunci când descoperim cine a solicitat falimentul Uranus SA, o firmă care a funcţionat pe profit de la înfiinţarea sa, în 1991, şi până la declararea insolvenţei. Pare greu de crezut, dar moartea Uranus SA s-a tras chiar de la societatea la care era acţionară cu 11%, Eco Gold Invest SA, în care, reamintim, Monica Grosu, soţia primarului Tusac, este unul dintre principalii decidenţi. Potrivit datelor aflate la dosarul 6011/118/2009, Tribunalul Constanţa a decis, pe 04.03.2009, deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva SC Uranus SA, la o solicitare depusă de creditoarea SC Eco Gold Invest SA în februarie 2009. Eco Gold Invest susţinea că are de recuperat o datorie de 783.188, 77 lei, provenind din contracte semnate încă din 2003; ulterior, Eco Gold Invest a fost trecută la masa credală cu o datorie de 1.697.236, 73 lei, din totalul de 2.970.570, 87 lei, pe un tabel pe care se mai află încă 17 creditori.

Câţi bani scoate familia Tusac din gunoaie, dacă Eco Gold Invest îşi va recupera întreaga datorie

De atunci şi până în prezent, Uranus SA se află într-o continuă procedură de reorganizare, timp în care a schimbat doi administratori judiciari şi a achitat o parte din datorii. Partea bună pentru familia Tusac este că, dacă Eco Gold Invest îşi va recupera întreaga datorie de aproape 17 miliarde de lei vechi, circa 5 miliarde vor ajunge la Monica Grosu, din moment ce ea deţine 30% din firmă. Partea proastă e că primarul Tusac anunţase, prin toamna lui 2009, că municipalitatea îşi achitase datoriile de circa 23,9 miliarde de lei pentru serviciile prestate de Uranus SA; în schimb, potrivit datelor oficiale aflate în acelaşi foarte stufos dosar 6011/118/2009 privind falimentul Uranus, primăria a achitat doar o mică parte din datorie. Întârzierea plăţilor de către primărie, coroborată cu zelul manifestat brusc de o firmă în care soţia primarului e factor de decizie, au dus, în cele din urmă, la falimentul Uranus SA. În aceste condiţii, soarta Eco Gold Invest SA, firma care a solicitat felimentul şi care pare a-şi devora proprii acţionari, devine din ce în ce mai imprevizibilă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108