REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cum au petrecut Crăciunul deţinuţii de la Poarta Albă: învoiri, vizite intime şi o acţiune alături de elevi la Biblioteca “I.N. Roman”

Cum au petrecut Crăciunul deţinuţii de la Poarta Albă: învoiri, vizite intime şi o acţiune alături de elevi la Biblioteca “I.N. Roman”

Replica API 28 decembrie 2018 | 00:00 409

Un număr de zece deţinuţi de la Penitenciarul Constanţa - Poarta Albă au petrecut Crăciunul în famili foe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabriel Botezan, aust acordate cinci învoiri pe o durată de 3 zile şi cinci învoiri pe o durată de 24 de ore.

Altfel, cinci dintre persoanele private de libertate au mers acasă în perioada 24 – 26 decembrie 2018, trei dintre deţinuţi au fost eliberaţi pentru 24 ore, începând cu data de 26 decembrie, iar doi dintre condamnaţi au mers acasă tot pentru 24 de ore, începând cu data de 27 decembrie 2018. Sunt şi condamnaţi, şase la număr, cărora li s-a aprobat vizite intime în cadrul penitenciarului. Mai precis, în perioada 25 - 30 decembrie 2018 a fost aprobată câte o vizită intimă pe zi. Pentru învoiri sau vizite intime, persoanele private de libertate trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Spre exemplu, cei care primesc vizite initme trebuie să dovească că sunt căsătoriţi sau să primească vizita unei persoane de gen diferit timp de cel puţin şase luni.

Noi reguli privind suplimentarea pachetelor

Dacă în alţi ani, de sărbători, deţinuţii primeau suplimentare la pachetele primite de acasă, în acest an nu a mai fost cazul. “Nu se mai suplimentează pachetele. Suplimentările se dau ca şi recompense ca urmare a activităţii lucrative, nu se mai dau cu ocazia sărbătorilor”, a explicat Gabriel Botezan. Suplimentarea pachetelor se face cu produse neperisabile, gen băuturi răcoritoare, şi înseamnă un pachet sau două în plus faţă de cât primesc în mod normal de la familie. De asemenea, persoanele private de liberate au posibilitatea să se folosească de banii avuţi în cont de la familie sau în urma muncii prestate pentru a-şi cumpăra produse de la chioşcurile penitenciarului. Un astfel de magazin se află în Penitenciarul Poarta Albă, iar un altul în secţia exterioară a Penitenciarului.

“Crăciunul Inimilor noastre”

Câteva dintre persoanele private de libertate de la Poarta Albă au luat parte la o acţiune de Crăciun, care sprijină şi procesul de reinserție socială. Mai precis, Penitenciarul Constanţa - Poarta Albă a organizat în data de 14 decembrie 2018, la ora 09.30, Proiectul Interpenitenciar ”Crăciunul inimilor noastre”, aflat la cea de a doua ediţie. Găzduirea evenimentul a fost asigurată de Biblioteca Județeană “I.N. Roman”, Constanța, în Aula acesteia.“Prin această activitate, ne-am propus să promovăm spiritul Sfintelor Sărbători de Iarnă și în rândul persoanelor private de libertate. Proiectul s-a axat pe două secțiuni: Secțiunea Moment artistic și Secțiunea Concurs/Expoziție lucrări de artă. În cadrul secțiunii Moment artistic au evoluat persoanele private de libertate din penitenciarele București – Jilava, Slobozia și Constanța - Poarta Albă, elevii Colegiului Național de Arte Regina Maria Constanţa și ai Colegiului Comercial Carol I Constanţa”, a precizat directorul Penitenciarului Constanţa - Poarta Albă, comisarul şef Viorel Alexandru Bloju.

La secțiunea ”Concurs/Expoziție lucrări de artă” au fost angrenate persoanele private de libertate din penitenciarele Gherla, Vaslui și Constanța – Poarta Albă, acestea realizând lucrări cu respectarea criteriilor impuse de specificul celor patru subsecțiuni: Pictură, Grafică, Quilling și Colaj. Au fost înmânate diplome celor care s-au evidențiat în cadrul concursului derulat, dar și participanților la momentele artistice. Au participat la eveniment reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare, voluntarii fundațiilor care sprijină procesul de reinserție socială, dar și studenții care s-au implicat în cunoașterea mediului penitenciar.

Precizăm că la ora actual în Penitenciarul Poarta Poarta Albă şi în secţia exterioară sunt aproximativ 1.200 de condamnaţi.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de revelion ce facem,ca deja am cazut la invoiala cu lautarii,am baut si adalmasu
0
0
Nici nu e nevoie de vreo ordonanta.
2
1
sa fie bine tratati fratii mei de ....jafuri , violuri , talharii etc,cat de curand , nu mai astept pastele si voi venii!
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108