REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum influențează dieta keto nivelurile colesterolului

Cum influențează dieta keto nivelurile colesterolului

Replica API 21 noiembrie 2020 | 00:00 1148

Într-o lume în care obezitatea este una dintre principalele cauze ale mortalității, cu 2.8 milioane de victime anual, precum și a multor boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și bolile cardiace, o dietă echilibrată și menținerea greutății optime sunt elemente esențiale ale unei vieți sănătoase.

Cu toate acestea, dacă intenționați să dați jos câteva kilograme, sau, pur și simplu, să adoptați un stil de viață mai sănătos, este important să vă alegeți dieta alimentară potrivită, scrie doc.ro.

Astfel, una dintre cele mai populare diete din ultimii ani – dieta ketogenică – se află sub lupă deoarece mai multe studii indică posibile efecte adverse, printre care creșterea colesterolului LDL și a trigliceridelor.

Ce este dieta ketogenică?

Dieta ketogenică a apărut în anii 1920, fiind aplicată, pentru prima dată, de către medicul Russel Wilder pe pacienți epileptici. S-a bucurat la momentul respectiv de popularitate în schemele de tratament pentru epilepsie juvenilă, după care a reapărut în zilele noastre, ca o metodă rapidă și ușoară de slăbit.

Regimul ketogenic presupune un consum crescut de grăsimi, moderat de proteine și scăzut de carbohidrați. Așadar, macronutrienții acestei diete sunt impărțiți după cum urmează: 55%-60% grăsimi, 30%-35% proteine, 5%-10% carbohidrați. Planul caloric este de 2000Kcal pe zi, dintre care carbohidrații reprezintă 20g-50g.

La baza mecanismului de funcționare al dietei ketogenice stă procesul de cetoză, care înseamnă transformarea grăsimilor în energie (atunci când organismul nu primește suficienți carbohidrați), ceea ce duce la o ardere rapidă a acestora.

Efectele adverse ale dietei ketogenice

Cetoza, în sine, nu este dăunătoare organismului, însă există o serie de reacții adverse, pe termen scurt și lung, asociate cu dieta ketogenică de care trebuie ținut cont.

Cele mai comune reacții adverse pe termen scurt sunt:

stare de greață/vomă

dureri de cap

stare de oboseală permanentă/amețeală

insomnie

constipație

Simptomatologia pe termen scurt este supranumită gripa keto. Aceste reacții adverse se manifestă, de regulă, până la 2 săptămâni de la începerea regimului. Este recomandat consumul de lichide bogate în electroliți în această perioadă, pentru a diminua intensitatea reacțiilor neplăcute.

Reacțiile adverse pe termen lung sunt:

steatoză hepatică (ficat gras)

hipoproteinemie (nivel scăzut de proteină în sânge)

pietre la rinichi

deficiență de vitamine și minerale

Dieta keto și colesterolul LDL

Deși studiile clinice efectuate până în prezent oferă date contradictorii (în unele, regimul keto a generat creșterea colesterolului HDL, cel “bun”, în timp ce în altele subiecții au suferit o creștere a colesterolului LDL, cel „rău”), cel mai recent studiu, din 2016, arată o creștere semnificativă a colesterolului LDL și o scădere a colesterolului HDL, înregistrate pe o perioadă de 3 ani de regim ketogenic.

Nu există suficiente studii care să ateste niciuna din cele două ipoteze, însă doctorii recomandă consultarea unui specialist înainte de începerea unei diete keto și de menținerea acesteia pe o perioadă de maxim 12 luni.

Moderație și monitorizare

Așadar, este important de reținut faptul că dieta ketogenică nu este indicată pe o perioadă mai lungă de un an, durata ideală fiind undeva între 3 săptămâni și 12 luni. Odată cu aceasta, monitorizarea sănătății pe perioada dietei (în special a ficatului, rinichilor, inimii, a nivelului de trigliceride și a colesterolului) este esențială. Un alt aspect important este încheierea dietei și tranziția către un regim standardizat, care, la rândul ei, trebuie monitorizată și efectuată treptat. Monitorizarea implică atât realizarea unor analize periodice, cât și observarea oricărui simptom ieșit din comun și semnalarea acestuia din timp, pentru a primi atenția medicală necesară.

Odată ce colesterolul LDL crește, se cere oprirea dietei. Persoanele care suferă deja de colesterol LDL și trigliceride mărite nu sunt încurajate să adopte un regim ketogenic, deoarece riscă dezvoltarea unor boli cardiovasculare.

De asemenea, pentru asigurarea unui stil de viață sănătos pe parcursul dietei ketogenice, este important consumul de grăsimi nesaturate în defavoarea celor saturate, a alimentelor bogate în fibre și a proteinelor în defavoarea carbohidraților.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108