REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cum protejăm alunitele de pe față și corp

Cum protejăm alunitele de pe față și corp

Replica API 31 mai 2021 | 16:53 790

Majoritatea melanoamelor apar de novo, adică pe o zona de piele pe care nu se află anterior o aluniță. Aproximativ 30% din melanoame se dezvoltă de la nivelul unei alunițe preexistente, prin transformare malignă, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

În afară de predispoziția genetică, cel mai important stimul din afară organismului care determina apariția melanoamelor este agresiunea solară. Expunerea la ultraviolete se referă atât la expunerea la soare, cât și la expunerea la solar. Atât arsurile solare, cât și expunerea cronică la ultraviolete, cresc riscul de apariție a cancerelor de piele.

Întreagă piele trebuie protejată de agresiunea solară prin restricționarea timpului petrecut în soare, mai ales vara, și prin utilizarea mijloacelor de protecție – îmbrăcăminte adecvată, care să acopere cât mai mult din suprafață corpului, pălării și crema ecran solar cu factor maximal de protecție atât pentru ultraviolete de tip A, cât și B.

Câteva reguli pentru o fotoprotecție eficientă:

Evitarea mersului și statului în soarele de vara între orele 10 și 17

Evitarea bronzului excesiv și a arsurilor de soare

Evitarea mersului la solar

Folosirea unei creme de fotoprotecție cu indice mare (peste 30 SPF), și care să protejeze și contra ultravioletelor de tip A. Crema se aplică pe toate zonele expuse la soare, cu 15 minute înainte de a ieși în aer liber și trebuie reaplicata la fiecare 2 ore de stat în aer liber.

Utilizarea unor haine care să acopere cât mai mult din suprafață cutanata

Utilizarea de pălării cu boruri largi

Traumatismele pot fi un stimul care face că unele alunițe să se transforme malign. Implicarea traumatismelor în apariția melanoamelor este un subiect controversat, pentru care nu există studii concludente efectuate pe loturi mari de pacienți. Dar, în cazuri individuale, unii pacienți își amintesc de anumite traumatisme survenite la nivelul respectivelor leziuni. Aceste situații sunt rare, dar existența lor impune o atenție deosebită pentru alunițe, mai ales cele care sunt situate pe zone cu risc crescut de traumatisme. O inflamație cronică, dar și procesul de vindecare după un traumatism survenit la nivelul unei alunițe, se pot află la baza transformării maligne a unor celule.

Zonele cele mai predispuse la traumatisme sunt palmele și tălpile (traumatisme prin lovire sau presiune), față și scalpul (traumatisme survenite prin tăiere cu foarfeca sau lama de ras), și zonele de corp pe care apare frecare produsă de obiectele de lenjerie sau îmbrăcăminte. În unele cazuri, se preferă că alunitele aflate pe aceste zone, mai ales dacă sunt atipice, să fie îndepărtate preventiv.

Atenție la traumatismele prin tăiere, mai ales cu sângerare.

Atenție la alunitele care au pe suprafață lor fire de par. Aceste fire de par, chiar dacă sunt inestetice, nu trebuie scoase cu penseta sau extrase folosind ceară de epilat. În cazul efectuării unor tehnici de epilare laser sau alte lasere la nivelul tegumentului ce prezintă alunițe, spotul laser nu va fi aplicat la nivelul alunitelor, ci doar pe pielea din jur.

Orice aluniță care a fost traumatizată, mai ales prin tăiere, cu sângerare, trebuie monitorizată de medicul dermatolog.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108