REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cutremurul de la Lukoil poate duce la prăbuşirea Oil Terminal: rafinăria ruşilor este cel mai mare client al companiei constănţene

Cutremurul de la Lukoil poate duce la prăbuşirea Oil Terminal: rafinăria ruşilor este cel mai mare client al companiei constănţene

Replica API 6 octombrie 2014 | 02:20 513

În 2013, o simplă revizie la Petrotel a trimis toţi angajaţii Oil în şomaj tehnic

În 2013, o simplă revizie la Petrotel a trimis toţi angajaţii Oil în şomaj tehnic

Sursa foto: altphel.ro

Mega-dosarul de evaziune şi spălare de bani de la rafinăria Lukoil din Ploieşti, în care procurorii vorbesc despre prejudicii de circa 230 milioane de euro, ar putea avea repercusiuni extrem de grave la Constanţa. Dacă informaţiile vehiculate la sfârşitul săptămânii trecute se confirmă, iar rafinăria ruşilor îşi va întrerupe activitatea, primii care au de suferit, pe lângă cei aproximativ 470 de angajaţi ai Petrotel Lukoil, sunt constănţenii de la Oil Terminal. Explicaţia este foarte simplă: Petrotel Lukoil SA este cel mai important client al societăţii de stat Oil Terminal, cu o pondere de 21% din activitatea terminalului de la malul mării. Închiderea rafinăriei din Ploieşti echivalează cu o prăbuşire practic imediată a activităţii Oil Terminal, care va trebui să-şi găsească de urgenţă alţi clienţi, dacă vrea să supravieţuiască. În acest context, trebuie amintit faptul că informaţii despre închiderea rafinăriei Lukoil din România circulă de câţiva ani, mai ales după ce ruşii au deschis la Burgas cea mai mare rafinărie din estul Europei, mai mare decât toate rafinăriile care mai activează în prezent în România, la un loc. De fapt, în urmă cu un an de zile, pe 30 octombrie 2013, conducerea rafinăriei din Ploieşti a respins, in extremis, propunerea de dizolvare a Petrotel Lukoil SA.

În acest moment, oficialii Lukoil nu doresc să comenteze în nici un fel informaţiile referitoare la închiderea rafinăriei de la Ploieşti. Numeroase surse media, care citează surse locale şi din rândul angajaţilor, susţin că instalaţiile de rafinare au început să fie oprite începând de vineri, 3 octombrie, iar din dimineaţa aceleiaşi zile Lukoil a început deja să comande carburanţi de la OMV Petrom şi Rompetrol, pentru a-şi aproviziona cele peste 300 de benzinării din ţară. Dacă activitatea rafinăriei Petrotel Lukoil va fi sistată, unda de şoc va lovi în primul rând Oil Terminal, prin intermediul căreia se realiza cea mai mare parte a aprovizionării cu ţiţei destinat rafinării. Reamintim în acest sens un episod relevant, care a avut loc în februarie- martie 2013, când Oil Terminal şi-a trimis acasă, prin rotaţie, toţi cei 1.000 de angajaţi, în şomaj tehnic, timp de 10 zile, din cauza reviziei care avea loc în acea perioadă la rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti. Potrivit datelor oficiale ale Oil Terminal, ruşii de la Petrotel Lukoil sunt cei mai mari clienţi, cu o pondere în 2013 de 21,17% din întreaga activitate a societăţii de stat constănţene, faţă de 20,05% în 2012, pentru prestaţii de ţiţei, benzină, păcură, motorină şi produse chimice. La un total de 4,1 milioane de tone produse petroliere rulate în 2013 de Oil Terminal, peste 800.000 de tone au fost pentru Lukoil, în condiţiile în care rafinăria de la Ploieşti are o capacitate de rafinare de 2,8 milioane tone.

Abandonează Lukoil afacerile în pierdere perpetuă din România pentru rafinăria colos din Burgas?

Pe locul doi în topul celor mai importanţi clienţi Oil Terminal se află OMV Petrom, cu o pondere de 18% din activitatea societăţii constănţene, pentru prestaţii de păcură, benzină, produse chimice, motorină şi ţiţei, urmată de Oscar Downstream, cu o pondere de 10%, constând în prestaţii de motorină şi produse chimice, Vitol SA Geneva, cu 9%, Litasco Geneva 7%, Interagro 5%, Rompetrol şi MOL cu câte 3% etc. Revenind la Lukoil, este foarte posibil ca dosarul de evaziune şi spălare de bani să constituie imboldul decisiv pentru ruşi la renunţarea activităţii de rafinare în România. Activitatea Petrotel Lukoil de la Ploieşti ar putea fi preluată fără probleme de rafinăria-gigant de la Burgas, una din cele mai mari 10 din lume, cu o capacitate de rafinare de 12 milioane de tone pe an. Potrivit Novinite, Lukoil ar urma să finalizeze modernizarea rafinăriei Neftochim Burgas în 2015. Un alt aspect care poate părea decisiv pentru închiderea rafinăriei de la Ploieşti şi care, culmea, pare a fi stat la baza anchetei-mamut de la Lukoil, este că ruşii nu au avut niciodată profit de când activează în România. Pe o piaţă în care OMV Petrom, de pildă, a înregistrat în 2013 un profit net, deci după ce a scăzut absolut toate taxele şi impozitele posibile, de peste 1 miliard de euro, afacerile mereu în pierdere ale Lukoil au stârnit suspiciuni. Cu atât mai mult cu cât vorbim de unul dintre coloşii mondiali ai petrolului, o interfaţă ambalată modern şi occidental a Kremlinului, ştiută fiind apartenenţa Lukoil la vârfurile puterii din Rusia. În România, rafinăria Petrotel Lukoil a declarat pentru anul 2013 o cifră de afaceri de 5.510.598.513 lei (circa 1,2 miliarde euro) şi pierderi de 928.897.607 lei (21 milioane euro), în timp ce Lukoil România SRL a raportat o cifră de afaceri de 4.975.318.034 lei (1,1 miliarde euro) şi pierderi de 50.712.067 lei (11 milioane euro). Grupul de firme Lukoil din România are circa 5.000 de angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108