REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

De ce sunt CERCETAȚI DISCIPLINAR de CSM cei cinci judecători din Constanța!

De ce sunt CERCETAȚI DISCIPLINAR de CSM cei cinci judecători din Constanța!

Replica API 13 octombrie 2021 | 00:25 5450

Cazul celor cei cinci judecători din Constanța, cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară din cadrul CSM, a fost amânat, din nou. Un prim termen în dosarul de cercetare disciplinară a avut loc pe 22 septembrie 2021, data la care s-a dispus o amânare, pentru 6 octombrie. Nici de data aceasta nu a început judecata, speța suferind o nouă amânare, pentru 3 noiembrie.Dar haideți să vedem de ce sunt, mai exact, cercetați disciplinar magistrații din Constanța!

Cinci judecători din cadrul Curții de Apel Constanța au fost trimiși în judecată disciplinară de Inspecția Judiciară, pentru abateri disciplinare prevăzute de articolul 99, lit m din Legea 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Este vorba despre Ciprian Coada, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu. Cazul celor cinci magistrați a suferit trei amânări în Ședințele Secției pentru Judecători în Materie de Disciplină, ultimul termen fiind stabilit pentru 3 noiembrie. Concret, magistrații sunt cercetați pentru ”nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”

Care sunt nemulțumirile!

Mai exact, potrivit informațiilor noastre, magistrații în cauză s-ar fi opus unei hotărâri ale Colegiului de Conducere din cadrul Curții de Apel Constanța ce vizează desființarea unor complete de judecată și respectiv repartizarea dosarelor nesoluționate către celelalte complete competente, în ordinea numerotării lor. Hotărâre pe care au și contestat-o în instanță.

De altfel, aceiași judecători au mai contestat, la instanțele din țară, și un ordin al președintelui Curții de Apel, ordin de serviciu al cărui anulare o cer în instanță, la Brăila. Judecătorii sunt de părere că, prin ordinul respectiv, se încalcă prevederile art. 89 al. (2) din ROIIJ, potrivit căruia programarea în ședințele de judecată a judecătorilor și repartizarea pe săli se face de președintele instanței, la propunerea președinților de secție, în raport cu nevoile instanței și asigurându-se judecătorilor timpul necesar pregătirii profesionale. Ori, prin procedura stabilită de președintele instanței, se configurează ședințe de judecată în aplicația ECRIS pentru toate completurile existente, într-o zi de repaus săptămânal, fără a exista o programare a acestor ședințe aprobată potrivit ROIIJ, prin simpla operațiune desfășurată de grefierul de serviciu, după caz.

Magistrații consideră că emiterea ordinului afectează organizarea instanței, modul de compunere a completurilor de judecată și dreptul la viață privată al reclamanților, dar și faptul că le este negat dreptul judecătorilor specializați în materie penală la repaus zilnic și săptămânal, aceștia fiind practic permanent la dispoziția instanței, rezultând din modul de formulare a Ordinului contestat că numai în cazuri bine justificate, de imposibilitate practică, judecătorul desemnat în compunerea completului poate fi înlocuit cu judecătorul din planificarea de permanență.

Unii dintre magistrații cercetați disciplinar sunt destul de cunoscuți la nivel local

Ciprian Coadă a mai ajuns în atenția Inspecției judiciare în 2017. Curtea Constituțională a sesizat Inspecția judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu conduita pe care Ciprian Coadă, judecător la Curtea de Apel Constanța - Secția penală, a ales să o adopte în mod public față de soluția pronunțată de Curtea Constituțională prin Decizia nr.68 din 27 februarie 2017 referitoare la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție, publicată în Monitorul Oficial al României.

La rândul ei, Valentina Boboc a fost judecătorul în dosarul Beirut, criticat, de altfel, de rudele fetelor moarte în incendiu, pe care au și recuzat-o.

Iulia Cezara Suciu este cunoscută pentru deciziile sale extreme de dure luate în dosare celebre, cu nume celebre, precum cel în care Nicușor Constantinescu a fost judecat pentru că şi-ar fi îndeplinit, în mod defectuos, atribuţiile de preşedinte al Consiliului, plătind, în mod nelegal, finanţări nerambursabile către fundații și asociaţii sportive.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stiu si ei si altii de prin conducere.,iar adevarul se separa de minciuna,ca apa de untdelemn si pana la urma va triumfa.
1
3
Stiu ei!!!
8
2
Doamna Boboc este un om si profesionist deosebit
10
6
mazarel se razbuna
2
4
iar am scapat!
4
4
Cei 5 sunt exact oamenii Sistemului. Ma mir cum de a indraznit cineva sa-i deranjeze
19
5
Au luat banii inainte si nu au apucat sa judece
14
5
Corb la corb nu-si scoate ochii si de aceea atitea termene. Sictir justitie.
19
7
Astia cred ca au judecat si furat mii de constanteni la ajutoarele de caldura. La puscarie toti.
13
7
sunt niste spagari hotzi.
23
7

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468