rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

De ce te poți îngrășa în hipertiroidism

Știm că persoanele cu hipertiroidism sunt de regulă slabe, deși mănâncă foarte mult, întrucât metabolismul acestora este mai activ și consumă mai multă energie. Acest lucru explică și simptomele - nervozitate, tahicardie, stare de agitație, tremurat, somn mai puțin.

Sursa foto: Shutterstock

Însă, hipertiroidismul, de obicei, îți crește pofta de mâncare. Și aceasta ar fi o primă explicație legată de creșterea în greutate, uneori mai neașteptată la acești pacienți. Când mănânci mult mai multe calorii, poți crește în greutate, chiar dacă corpul dvs. arde mai multă energie. De aceea, asigurați-vă că mâncați alimente sănătoase, faceți exerciții fizice regulate și lucrați cu un medic la un plan de nutriție, scrie doc.ro.

Pe de alta partă, după tratamentul cu succes pentru hipertiroidie, mulți pacienți se trezesc cu o creștere în exces a greutății, pe care mulți poate că o pierduseră în timp ce glanda tiroidă era în hiperactivitate, iar greutatea a continuat să crească.

Aceasta este o plângere obișnuită a unor pacienți aflați în această situație, iar unii dintre ei, afectați de creșterea în greutate nedorită, sunt la risc să nu mai ia medicamentul menit să le normalizeze nivelul tiroidei.

Creșterea în greutate este frecventă după terapia cu medicamente antitiroidiene, dar poate fi gestionată dacă se dezbate cu medical endocrinolog.

Tratamentul pentru hipertiroidism poate duce la creșterea în greutate în exces dacă nu este abordat devreme.

Ce stimulează creșterea în greutate legată de hipertiroidie?

„Acesti pacienți pot dezvolta o “furtună tiroidiană””, spune Kristien Boelaert, MD, dr., Profesor asociat de endocrinologie la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie și autor principal al unui nou studiu axat pe creșterea în greutate după tratamentul pentru hipertiroidism. Furtuna tiroidiană este o afecțiune care pune viața în pericol, în care temperatura corpului, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc adesea la niveluri periculoase.

Aceste simptome pot necesita chiar asistență medicală urgentă. Mulți oameni sunt tentați să nu mai ia tratamentul antitiroidian în speranța de a reduce creșterea în greutate, spune ea, iar pentru cei care o fac, rezultă complicații medicale chiar mai grave.

Recunoscând acest scenariu comun, Dr. Boelaert și colegii ei au fost obligați să studieze problema - exact cât de mult se îngrașă în mod obișnuit oamenii în timp ce sunt tratați pentru hipertiroidism - și să raporteze concluziile lor în revista Thyroid.

Echipa doctorului Boelaert a descoperit că mulți oameni se îngrașă într-adevăr, în timp ce unii ajung chiar la obezitate. Datele colectate din acest studiu pun cifre concrete asupra acestui efect advers al tratamentului hipertiroidian. Conștientizarea simplă a cât de frecvent poate aparea creșterea în greutate în exces poate fi o mare ușurare pentru pacienți, spune dr. Boelaert pentru EndocrineWeb; știind că poate apărea creșterea în greutate înseamnă că pacienții pot lua măsuri proactive pentru a anticipa problema și a reduce rezultatul.

Tratament non-chirurgical pentru tiroida hiperactivă și creșterea în greutate

În timp ce medicii endocrinologi sunt conștienți că această creșterea în greutate poate apărea după tratament, adesea nu se menționează această ipoteză pacienților, spune dr. Boelaert.

Progresia obișnuită, spune dr. Boelaert, este următoarea: pacienții observă că slăbesc fără să încerce și merg la medic, moment în care află că au o tiroidă hiperactivă. Aceștia sunt tratați cu medicamente antitiroidiene sau cu medicamente plus tratament cu iod radioactiv (RAI).

După tratamentul pentru hipertiroidism, pacienții vor observa o creștere constantă în greutate, în ciuda faptului că nu se modifică alimentația sau exercițiile fizice. În primul rând, greutatea se va apropia de nivelul normal, dar apoi mulți continuă să experimenteze creșterea în greutate, ajungând la supraponderalitate sau chiar la obezitate. Ca atare, Dr. Boelaert și-a propus să evalueze cât de severă este problema creșterii în greutate la pacienții tratați pentru hipertiroidism și ce ar putea explica acest rezultat problematic.

În cazul hipertiroidismului, pierderea în greutate este frecventă.

Cercetătorii au apelat la baza de date a clinicii tiroidiene de la Universitatea Spitalelor din Birmingham, National Health Service Foundation Trust, pentru a culege date despre toți pacienții adulți cu hipertiroidism tratați fie cu medicamente antitiroidiene, cu radioiod (131-I) sau ambele. Informațiile au fost colectate pentru pacienții tratați între 2000 și 2014, cu trei ani de urmărire. Niciunul dintre pacienți nu a avut tiroidectomie - eliminarea chirurgicală a tiroidei - care este o altă opțiune de tratament.

În total, au fost evaluați 1.373 de pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani, iar greutatea lor a fost urmărită în timp. În timpul tratamentului, bărbații, în general, câștigă aproximativ 17,6 kilograme, în timp ce femeile au câștigat puțin peste 12 kilograme. Cercetătorii au comparat creșterea în greutate a pacienților cu cea a unei populații comparative de aproape 11.000 de persoane care nu aveau o tiroidă hiperactivă.

La începutul tratamentului medicamentos, cei care au fost diagnosticați cu o tiroidă hiperactivă cântăreau mai puțin, în medie, decât populația de comparație, spune dr. Boelaert, ceea ce era de așteptat. Cu toate acestea, după tratament, pacienții cu hipertiroidism au fost mai predispuși decât grupul de comparație să atingă un nivel de obezitate. De fapt, bărbații au fost de 1,7 ori mai predispuși, iar femeile, de 1,3 ori mai probabil să câștige suficientă greutate pentru a fi considerați în intervalul obez.

În comparație cu medicamentele singure, tratamentul care a inclus RAI a fost asociat cu un câștig suplimentar de aproximativ 1,3 kilograme. (Aceasta este inclusă în câștigul global constatat, deoarece această cifră a analizat toți pacienții, cu toate cele trei planuri de tratament, și a câștigat în medie).

„Experimentarea creșterii constante în greutate este cea mai răspândită în primele șase luni”, după tratament, spune dr. Boelaert pentru EndocrineWeb, iar apoi se poate diminua oarecum. Dar un anumit nivel de creștere în greutate a fost experimentat de majoritatea pacientelor mai mult de 24 de luni.

De la momentul în care pacienții au solicitat îngrijire până la sfârșitul urmăririi tratamentului, o creștere în greutate de 5% sau mai mult a fost măsurată la 65% dintre pacienții cu hipertiroidism și mai mult de o treime (38%) au înregistrat o creștere în greutate de 10% sau mai mult peste greutatea corporală obișnuită.

Bărbații s-au îngrășat mai mult decât femeile, iar cei cu tiroidă hiperactivă, din cauza bolii Graves, au fost mai predispuși să câștige mai multă greutate decât cei care au avut hipertiroidism nodular toxic sau cei a căror cauză a tiroidei hiperactive nu era cunoscută.

Ce cauzează creșterea în greutate după terapia cu medicamente antitiroidiene?

Dr. Boelaert încă nu poate spune cu siguranță de ce persoanele care sunt tratate cu medicamente antitiroidiene pentru a-și inversa hipertiroidismul prezintă o tendință de a câștiga înapoi greutatea pierdută și mai mult. „Se pare că ceva în procesul de boală sau poate că din tratament îi face să se îngrașe”. În mod clar, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismele specifice din spatele schimbării în sus a greutății corporale ca urmare a tratamentului non-chirurgical pentru tiroida hiperactivă, spune ea.

De asemenea, „știm că semnalele poftei de mâncare se tulbură atunci când tiroida este hiperactivă”, spune ea. Când pacienții vin la tratament, spun mulți dintre ei, slăbesc, deși simt că mănâncă ca un cal. "După începerea tratamentului antitiroidian, cel puțin unii oameni pot continua să mănânce aceleași cantități mai mari cu care s-au obișnuit, iar acest lucru poate contribui la creșterea în greutate”, spune ea.

Semnalele apetitului revin la normal după începerea tratamentului? „Nu știm, dar sperăm să studiem acest lucru”, spune dr. Boelaert.

Ea își face griji cu privire la efectele adverse asociate cu supraponderalitatea. „Persoanele cu tiroidă hiperactivă au deja un risc crescut de boli cardiovasculare”, explică ea. „Dacă atunci devin supraponderali sau obezi, acesta este un „stres” suplimentar. Prin urmare, recunoașterea riscului crescut de boli de inimă și preocupările legate de creșterea în greutate ar trebui discutate cu medicul dumneavoastră și încorporate în planul dumneavoastră de tratament.

Adresați creșterea în greutate din terapia antitiroidiană

Noua cercetare oferă câteva informații noi și valoroase, spune Reshmi Srinath, MD, director al Programului de gestionare a greutății și metabolismului Mount Sinai și profesor asistent de endocrinologie, diabet și boli osoase la Școala de Medicină Icahn din New York; ea a analizat rezultatele, dar nu a fost implicată în cercetare.

„Pune unele cifre pe un fenomen pe care l-am observat, dar care nu au putut fi cuantificate”, spune ea despre creșterile medii în greutate observate în rândul bărbaților și femeilor din studiu.

„Pacienții mei cu tiroidă hiperactivă sunt adesea încântați de pierderea inițială în greutate”, spune dr. Srinath, dar îi avertizează cu privire la șansa ca această tendință să se inverseze. Știind că creșterea în greutate apare, probabil, odată ce tratamentul medicamentos începe să normalizeze funcția tiroidiană și că creșterea în greutate poate „depăși” ceea ce duce la excesul de greutate corporală nedorită este un punct cheie de îngrijire care trebuie abordat.

Când un endocrinolog vede pacienții, trebuie să îi avertizeze cu privire la posibilitatea creșterii în greutate și să-i îndeamne să facă ajustările necesare în dieta lor, dar mai ales să facă o activitate fizică regulată ca cel mai bun mod de a contracara potențialul de greutate.

De asemenea, este foarte important, spune ea, să fii atent monitorizat în timp ce ești sub tratament. În special în primele 18 luni, pacienții trebuie să fie în contact cu echipa de îngrijire a sănătății la fiecare trei luni, pentru servicii precum teste de laborator, pentru a urmări funcția tiroidiană, care necesită monitorizarea nivelurilor funcției tiroidiene. „Dorim să evităm fluctuațiile extreme ale nivelurilor hormonilor tiroidieni, care - dacă nu se află în raza de acțiune - ar putea accelera tendința de a experimenta creșterea în greutate, spune dr. Srinath.

Discuție deschisă despre modificările de greutate și riscul de boli de inimă

Conștientizarea tendinței de creștere în greutate este primul pas crucial pentru fiecare pacient cu hipertiroidism, spune dr. Boelaert. Ea spune că medicii ar trebui să fie mai prevăzători cu privire la probabilitatea creșterii în greutate, dar și că pacienții ar trebui să fie pregătiți să discute acest lucru și să insiste ca acesta să facă parte din planul de îngrijire.

"Le spun pacienților - când vom regla activitatea tiroidei, mă aștept să te îngrași. Dovada este că probabil vei câștiga mai mult decât ai pierdut", spune dr. Boelaert. Deci, știți acest lucru și pledați pentru îndrumări clare despre ceea ce puteți schimba pentru a încetini orice creștere inevitabilă în greutate și pentru a preveni depășirea greutății obișnuite și sănătoase.

Dr. Boelaert a găsit o creștere netă mai mare în greutate netă la pacienții ei care au primit terapie cu iod radioactiv decât medicamentele singure, dar nu crede că acest efect secundar ar trebui să îndepărteze oamenii de la tratamentul RAI, deoarece eficiența este mult mai mare cu acest tratament, spune ea.

Ea observă că pacienții care adoptă un stil de viață mai sănătos pot reduce excesul de greutate, asta dacă nu urmau deja o dietă sănătoasă pentru inimă și aveau o activitate fizică zilnică, atunci când i-a întâlnit pentru prima dată.

„A avea o tiroidă hiperactivă nu este o boală benignă”, le spune pacienților ei. Tratamentul este esențial, la fel și monitorizarea greutății pe măsură ce procesul de tratament progresează.

joi, 14 octombrie 2021265
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Cum se intră la Kaufland, după introducerea noilor restricții! Magazinul a făcut anunțul
Comentarii
mai mult...Sănătate
28 oct 12:49SănătateINSP anunță că 90% din cazurile NOI de coronavirus sunt îngrijorătoare

Peste 5.400 cazuri de infectare cu variante de îngrijorare ale SARS-CoV-2 au fost confirmate până acum în România....507

28 oct 00:00SănătateRinita cronică hipertrofică: simptome, diagnostic și tratament30
28 oct 00:00SănătateAfecțiunile glandei tiroide în sarcină30
28 oct 00:00SănătateUn pansament cu biopolimer ar putea vindeca leziunile cronice

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Michigan dezvoltă un pansament practic, ieftin, cu biopolimeri,...33

28 oct 00:58SănătateDe ce amidonoasele sunt importante în alimentație?26
28 oct 12:50SănătateMedic: Persoanele care au trecut prin boală ar putea face un episod mai sever dacă nu se vaccinează1638
28 oct 12:51Sănătate50.000 de doze de tratament anti-Covid de la laboratorul american Merck vor fi livrate în Franţa

Franţa a comandat 50.000 de doze de medicament anti-COVID-19 de la laboratorul american Merck, a anunţat marţi...302

28 oct 12:50SănătateValeriu Gheorghiță explică de ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer956
28 oct 12:51SănătatePandemia este 'departe de a se fi terminat', potrivit comitetului de urgenţă al OMS219
28 oct 12:52SănătateTipare genetice ar putea explica de ce unii tineri fără comorbidităţi suferă forme de COVID-19 grave

O echipă de cercetare internaţională a identificat tipare genetice care ar putea explica de ce unele persoanele...548

28 oct 12:52SănătateGheorghiţă: Dacă păstrăm ritmul actual, la final de an vom depăși 70% din populație vaccinată267
28 oct 12:52SănătateUrmările infectării cu COVID-19: Ceață pe creier și pierderi de memorie553
Vremea
6.4°6.4° - 10.6° miercuri, 27 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 70%
Vânt: 3.03 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/4933512271624
5/40315362217
joker64523221713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 oct 00:00SportFCSB ar putea bifa o nouă mutare importantă: „E excepțional, nu mă pot împotrivi transferului”

Jean Vlădoiu, președintele celor de la FC Argeș, vrea să meargă până la capăt în Cupa României. Crede că e...41

28 oct 14:49SportÎncă un club din Liga 1 a cerut intrarea în insolvență

Academica Clinceni, ultima clasată din Liga 1, a cerut miercuri intrarea în insolvență. Formația din Iflov are doar...47

28 oct 00:00SportTenis: Simona Halep - Unul dintre obiectivele mele este să văd dacă pot reintra în Top 10

Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul 18 WTA, a afirmat că unul dintre obiectivele pe care şi le-a propus în...32

28 oct 00:00SportTenis: Stefanos Tsitsipas şi Alex Zverev, calificaţi în optimi la Viena

Grecul Stefanos Tsitsipas şi germanul Alex Zverev, primii doi favoriţi ai turneului de tenis de la Viena (ATP 500),...35

Local
28 oct 20:10LocalSIRIENII de la Building Expert Top Construct KS mai vor DOUĂ etaje la imobilele pe care le dețin în MAMAIA

Societatea Building Expert Top Construct KS SRL ce deține două imobile în Mamaia Nord a solicitat două avize pentru...47

28 oct 00:06LocalDe BEAT ce ERA, a UITAT că e în CARANTINĂ şi a BUŞIT MAŞINA

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat, în jurul orei 19.30, la data de 26 octombrie a.c., un...1049

28 oct 00:06LocalAMENZI pe BANDĂ RULANTĂ la Constanța pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie

504

28 oct 00:05LocalÎncă 14 DECESE la Constanța din cauza COVID-19

Până miercuri, 27 octombrie a.c., 46.015 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...266

28 oct 00:07LocalConsilierii locali din Medgidia, convocați în ședință. Iată ordinea de zi

Consilierii locali ai municipiului Medgidia vor participa la ședința ordinară care se va desfășura joi, 28...167

28 oct 00:07LocalOrdinea de zi a Consiliului Local, SUPLIMENTATĂ din nou

Alte trei proiecte de hotărâre vor ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal în cadrul ședinței...183

28 oct 00:06LocalBĂRBAT CONDAMNAT pentru conducere fără permis, ESCORTAT şi ÎNCARCERAT la Poarta Albă

un bărbat, de 42 de ani, pe numele căruia Judecătoaria Medgidia a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani și...184

28 oct 00:06LocalSpitalul Mangalia este ocupat aproape în totalitate de pacienți COVID

La Spitalul Municipal Mangalia, cele 121 de paturi sunt ocupate aproape în totalitate de pacienți infectați cu noul...199

28 oct 00:06LocalCOVID-19: 602 NOI CAZURI de INFECTARE la CONSTANȚA

982

Politică
28 oct 00:01PoliticăReacția lui Cîţu după ce PNL, USR și UDMR nu au reușit să treacă certificatul verde prin Senat

Premierul interimar Florin Cîţu, preşedinte al PNL, a declarat miercuri că va avea grijă ca parlamentarii liberali...459

28 oct 00:02PoliticăSondaj Avangarde: PSD pe primul loc, urmat de PNL și AUR

Un sondaj Avangarde realizat în perioada 17-26 octombrie indică faptul că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri...446

28 oct 00:02PoliticăOrban: Ciucă și Cîțu cerșesc voturi de la PSD

235

28 oct 00:02PoliticăDeputatul PSD Dumitru Coarnă, fost polițist, JEFUIT în parcarea unui supermarket

Deputatul PSD Dumitru Coarnă a fost jefuit în parcarea unui supermarket. Fost polițist, Coarnă a avut o problemă cu...763

28 oct 01:02PoliticăMarcel Ciolacu: 'Credeți că este decizional în ceea ce se întâmplă în acest moment în România?'

Marcel Ciolacu a declarat miercuri că liderul PNL Florin Cîțu nu este cel care decide în acest moment cu privire la...258

28 oct 01:03PoliticăDan Barna spune că USR nu este Hopa-Mitică în negocierile PNL cu PSD

203

Interviuri
22 oct 00:04InterviuriFlorin CHELARU va REZOLVA problema alunecării de teren de la Piața de Pește! Video

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. În cadrul interviului...2423

22 oct 00:04InterviuriArh. Cristiana POPESCU, USR: REGISTRUL SPAȚIILOR VERZI trebuia făcut de MULT TIMP! Video

Cristiana Popescu, consilier local USR, este unul dintre puținii oameni din Consiliul Local care se pricep la urbanism....1290

16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

7775

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2846

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

Până joi, 7 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.318.367 de cazuri de infectare cu noul...8643

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

2190

Monden
28 oct 00:00MondenAdele a anunţat datele pentru concertele pe care le va susţine la Londra în 2022

Adele a anunţat datele pentru concertele pe care le va susţine la Londra în 2022, acestea fiind primele show-uri live...32

28 oct 13:42MondenAl cincilea sezon al serialului 'The Crown' va include o adaptare a interviului exploziv acordat de prinţesa Diana în 1995

Cel de-al cincilea sezon al serialului dramatic "The Crown", produs de platforma Netflix, va conţine o adaptare a...35

28 oct 00:00MondenPremiera unui documentar pe teme de mediu narat de Alec Baldwin, amânată

32

28 oct 00:00MondenFilmul 'E stata la mano di Dio', de Paolo Sorrentino, va reprezenta Italia la premiile Oscar din 2022

Ultimul film al lui Paolo Sorrentino, "E stata la mano di Dio" ("The Hand of God"), va reprezenta Italia la cea de-a...27

28 oct 00:00MondenComediantul Mort Sahl a încetat din viaţă la 94 de ani

Comediantul american Mort Sahl, considerat părintele satirei politice moderne, a încetat din viaţă la vârsta de 94...33

28 oct 14:16MondenActorul Papil Panduru, soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, a murit

523

Mapamond
28 oct 00:50MapamondVilă de vânzare cu 500.000.000 de euro: Elementul care o face specială

O vilă din Roma cu unica pictură murală creată de maestrul italian Caravaggio este scoasă la vânzare pentru...217

28 oct 00:50MapamondTurcia, acuzată de către Grecia după ce patru copii s-au înecat într-un naufragiu

Grecia a acuzat marţi Turcia după un nou naufragiu al unei ambarcaţiuni cu migranţi în urma căruia patru copii au...122

28 oct 00:50MapamondEgiptul ridică starea de urgenţă instaurată în 2017

124

28 oct 00:52MapamondChina carantinează un oraș cu 4 milioane de locuitori

Autorităţile chineze au impus marţi carantină în Lanzhou (nord-vest), care numără patru milioane de locuitori,...148

28 oct 00:51MapamondDonald Trump Jr vinde tricouri online cu mesajul: ”Armele nu ucid oameni, Alec Baldwin ucide oameni”

Fiul fostului președinte american profită de pe urma situației nefericite prin care trece marele actor. Donald Trump...208

28 oct 00:51MapamondCEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, este discriminatorie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca fiind "discriminatorie" atribuirea automată unui copil,...158

28 oct 00:49MapamondVAL de agresiuni sexuale în Armata Marii Britanii: date alarmante rezultate în urma unui studiu făcut

Femeile care activează în armata Marii Britanii se confruntă cu un risc considerabil de hărţuire emoţională,...140

28 oct 00:49MapamondMutațiile gripei aviare, noul pericol care pândește omenirea după SARS-Cov-2

Creşterea numărului de persoane infectate cu gripă aviară în China în acest an stârneşte îngrijorare în...251

28 oct 00:49MapamondTeheranul se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol

127

Sănătate
28 oct 12:51Sănătate50.000 de doze de tratament anti-Covid de la laboratorul american Merck vor fi livrate în Franţa

Franţa a comandat 50.000 de doze de medicament anti-COVID-19 de la laboratorul american Merck, a anunţat marţi...302

28 oct 12:50SănătateValeriu Gheorghiță explică de ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer

Valeriu Gheorghiță a explicat marți, într-o conferință de presă, motivul pentru care s-a prelungit termenul de...956

28 oct 12:51SănătatePandemia este 'departe de a se fi terminat', potrivit comitetului de urgenţă al OMS

219

28 oct 00:00SănătateUn pansament cu biopolimer ar putea vindeca leziunile cronice

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Michigan dezvoltă un pansament practic, ieftin, cu biopolimeri,...33

28 oct 00:58SănătateDe ce amidonoasele sunt importante în alimentație?

Amidonoasele (alimente care conțin amidon) sunt o parte esențială a unei diete hrănitoare, o sursă vitală de...26

28 oct 12:50SănătateMedic: Persoanele care au trecut prin boală ar putea face un episod mai sever dacă nu se vaccinează

Managerul Spitalului clinic "Dr. Victor Babeş", Simin Florescu, a declarat marţi că persoanele care au fost infectate...1638

28 oct 12:52SănătateTipare genetice ar putea explica de ce unii tineri fără comorbidităţi suferă forme de COVID-19 grave

O echipă de cercetare internaţională a identificat tipare genetice care ar putea explica de ce unele persoanele...548

28 oct 12:52SănătateGheorghiţă: Dacă păstrăm ritmul actual, la final de an vom depăși 70% din populație vaccinată

Dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare, la sfârșitul acestui an România va depăși 70% din populație...267

28 oct 12:52SănătateUrmările infectării cu COVID-19: Ceață pe creier și pierderi de memorie

553

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT